Extra
Tapio Suominen: Tapsan takahuoneessa
Bookwell (paino), Helsinki-kirjat 2011
295 sivua


Palataan vielä urheiluaiheisiin ja otetaan tähän kohtaan urheilutoimittaja Tapio Suomisen (s. 1964) blogistaan (vuodet 2010 - 2011) kokoama kirja Tapsan takahuoneessa. Itselläni tämä oli alustavasti merkitty kolmanneksi helmikuun kirjaesittelyksi, mutta sitten tuli mieleen, josko sittenkin ottaisi myös jostain muusta aiheesta sillekin kuukaudelle, teemassa tuli pysyttyä riittävästi niinkin. Tässä kuitenkin on yrittänyt ehtiä käväistä kevään aikana vielä muutamassa eri aiheessa.
   Pitkäksi aikaa Suomisen teos ei naftaliiniin jäänyt, tässä tapauksessa valitettavasti. Kun nyt pitkä ura Yleisradion urheilutoimituksessa näyttää loppuneen, vilkaistaan ylimääräisen päivityksen kautta, millaisia ajatuksia Tapsa aikoinaan blogiinsa naputteli.

   Tapsa houkuteltiin kokeilemaan blogin kirjoittamista Yleisradion olympiasivuille, tämä kun oli menossa paikan päälle Kanadan Vancouveriin kisoja selostamaan. Toimittaja sitten naputteli ajatuksiaan, ja yllättyi siitä, kuinka helposti turinoita pukkasi. Kahden kisaviikon aikana Tapsa naputteli työkiireiden ohessa kuusi eri tarinaa.
   Blogista tuli suosittu ja Tapsa jatkoi yhtäjaksoisesti seuraavan vuoden puolelle. Sitten alkoi olla olo, että vähäksi aikaa kaikki oli tullut annettua.
   Niin kuin joskus käy, suosittu blogi jakoi ihmisiä - nimenomaan suuri yleisö tykkäsi, kriitikot lähinnä pahoittivat mielensä. No, ehkä kuitenkin parempi noin päin. Myös Tapsan mielestä.

   Tapsa aloitti bloginsa helmikuussa 2010. Oli tutustumassa Vancouveriin. Piti näkemästään. Iltapäivällä lämpömittari näytti +15 astetta, joten paikalliset neitokaiset lenkkeilivät topeissaan ja shortseissaan.
   Kanadalaiset ovat myös ystävällisiä. Heidän kanssaan oli helppo tulla toimeen. Ainakin, jos ei antanut näiden hieman vajavaisen Suomi-tietouden häiritä. Tapsa tutustui mm. paikalliseen kiekkofaniin, joka piti Ruotsia olympiaturnauksen suosikkina, joukkueessa kun pelasi itse Sami Salo, monen vancouverilaisen suosikkipelaaja.
   Mistä muuten tulee kaupungin nimi? No, brittiläinen merikapteeni George Vancouver purjehti 1700-luvulla seudun edustalla ja poikkesi maihin tasan vuorokaudeksi. Joten täytyihän maihinnousupaikka nimetä kaverin mukaan.

   Oli Vancouverissa Tapsan lisäksi muitakin yleläisiä. Sisältötuottaja Ari Mennander, ystävien kesken raaka-Arska, päätti toimituskaartin työnjaosta. Urheilun arvokisoissa riittää työtä kellon ympäri. Arska jakaa duuneja välillä melko isolla kauhalla, ja joskus jonkun mitta täyttyy.
   Kisojen alkupäivinä urakoi Inka Henelius. Joka totesi, että Arska antaa tulla vain. "Mie rupeen itkee sitku miun limitti täyttyy. Vähennät sitte vähän." Inka on Lappeenrannasta. Karjalan tyttöjä.
   Jussi Saarinen veti työhommissa jokaisen vaihdon täysillä. Lätkäjoukkuetta haastatellessa asennetta ja energiaa löytyi enemmän kuin kaukalosta konsanaan. Kysymyksissä riitti myös mittaa, toisinaan liiankin kanssa.
   Tapsa muistelee tehneensä itsekin ns. kahden mandariinin kysymyksiä. Yhtä kysymystä kuunnellessaan haastateltava saattoi kuoria ja syödä kaksi mandariinia, hotkimatta. Minkä jälkeen seurasi yleensä hyvin lyhyt vastaus, "Kyllä" tai "Ei".
   Toimitustyötä raamitti ja tietä viitoitti Iso Kuva. Asia tai henkilö, joka kunakin päivänä nousee työssä ylitse muiden. Esim. maailman paras naisjääkiekkoilija Hayley Wickenheiser.
   Eräänä lauantaina Tapsa ja Jussi istuivat seuraamassa Kanadan naisten avuspeliä Slovakiaa vastaan. Jännittävien vaiheiden jälkeen Kanada iski taululle numerot 18-0. Suomalaistoimittajat tekivät syvällisen analyysin: Slovakian pelikirjassa on puutteita. Ottelun jälkeen sitten haastattelivat Wickenheiseria, joka aloitti kehumalla vastustajaa.
   Käväisi siellä myös vierailevia suomalaistähtiä. Ulkoministeri Alexander Stubb piipahti haastattelupisteessä Suomen olympiakomitean hotellilla. Maailmanmies otti tilan välittömästi haltuunsa, ja Ylen meikkaaja katseli häntä silmät säihkyen. Nimittäin, telkkarissa pojatkin puuteroidaan.
   Myös Tapsan pikkuveli Anssi ilmoitteli tulevansa käymään. Anssi, joka pyörittää ystävänsä, kartanonherra Henrikin kanssa oriasemaa Suomen Hevosopistolla Lounais-Hämeen Ypäjällä. Anssi itse vastaa aseman erotiikkaosastosta, siis siitä, missä tehdään pikkuhevosia.
   Astumnen on äkkinäiselle ronskia puuhaa, ja tapahtuman mittasuhteet vetivät Yleisradion väen hiljaiseksi. Paitsi Inkan, joka on tottunut. Hevostyttöjä.
   Velipojasta tuli tapsalle mieleen Fani-Anssina MM-jääkiekon katsojille tutuksi tullut ohjaaja ja kuvanauhaosaston päällikkö Anssi Nyberg. Kaverin tietokoneen kovalevyltä löytyy valtava määrä kuvamateriaalia jopa parin vuosikymmenen takaa. Ja erityisen paljon matskua löytyy eräästä korvarenkaalla ja amisviiksillä varustetusta juontajasta, jonka kasvoja aikanaan varjostivat puoli naamaa peittävät silmälasit.
   Kuvanauhaosasto on yksikkö, joka päivittäin tallentaa kaikki toimittajien tekeleet. Sen jälkeen materiaali yleensä pilkotaan ja muokataan sellaiseen kuntoon, että sen voi turvallisesti esittää katsojille.
   Kuvanauhassa tai sen välittömässä läheisyydessä päivystää ns. varaselostaja. Yleensä hänen tehtävänään on keitellä kahvia. Korvaamaton hänestä tulee sillä sekunnilla kun ääniyhteydet varsinaiselle selostuspaikalle katkeavat.

   Arvokisareissujen perinteisiin Ylen urheilutoimituksella kuuluu kisapoikatittelin jakaminen. Titteli ansaitaan hölmöilemällä, joten potentiaalisia menestyjiä riittää. Kisaan osallistuvat kaikki, halusivat tai eivät.
   Kisan kärkipaikkaa hallitsi 26.2.2010 päivätyn blogin aikoihin kotimaan kisastudiossa uurastanut Toni Kallio. FST5-kanavalla päivätyötään tehnyt Toni perehtyi aikoinaan alaan Maikkarilla. Siitä huolimatta Tapsa arveli kaverista vielä kehkeytyvän kelpo toimittaja.
   Tapsa, siis Tapio, arveli, että vuosien aikana hän olisi jo tullut tutuksi, edes etunimeltä. Mutta kun pari kertaa kuuluu "Kiitos Tapani, sinne kaukalon laidalle", kyllähän se särähtää paitsi Tapsan, myös muiden raatilaisten korvaan. Siksi siis tuo keulapaikka.
   Kyllähän Tapsakin toteaa, että Tonin puolustukseksi pitää todeta rajut työajat. Aikaerosta johtuen Toni, Kristiina Kekäläinen ja Riku Riihilahti puskivat Pasilan studiossa lähes pelkkää yövuoroa. Yhdeksästä viiteen, kyllä, mutta illasta aamuun. Kuten Kristiina asian ilmaisi: "Milloin minun elämästäni tuli tällaista?"

   Aikanaan olympiaurakka päättyi. Vancouverin lentokentällä Tapsa istui samassa pöydässä mm. leijonavalmentaja Risto Dufvan kanssa. Dufva, kiekkopiireissä RD, on sivistynyt tapaus - eikä pelkästään kiekkopiirien asteikolla.
   Kun muinaisen Jyväskylän Palloilijoiden tarinaa jääkiekon puolella jatkava JYP voitti RD´n valmennuksessa keväällä 2009 seurahistoriansa ensimmäisen Suomen mestaruutensa, seuraava kausi alkoi menestyskrapulassa ja kontaten. Apua RD ei hakenut kuitenkaan valmennusoppaista vaan kaunokirjallisuudesta.
   RD tutustutti pelaajat Veijo Meren Manillaköyden tarinaan, missä mielisairaalan potilas meuhkasi sairaalan katolla ja uhkasi hypätä alas. Paikalle osui ohikulkevan komppanian vääpeli, joka ilmoitti jämäkästi "Tule alas tai kaadan tämän talon". Hetken mietittyään kaheli laskeutui katolta sivistyneesti portaita pitkin.
   Siinä sitten kyseltiin, mitä vääpeli olisi tehnyt, jos toinen ei olisi tullut alas. "Olisin kaatanut talon", kuittasi vääpeli. Muut sotilaat nyökkäilivät vieressä. Hullu mies tuo vääpeli.
   RD sai samanlaisen positiivisen hulluuden tarttumaan JYPin pelaajiin, ja joukkue nousikin kohisten taulukossa.

   Tapsa selosti taitoluistelua ensimmäisen kerran Kööpenhaminassa vuonna 1994. Vuosien saatossa, Ylen asiantuntijan Anuliisa Uotilan opastuksella, Tapsa on oppinut arvostamaan lajin hienouksia. Harvassa lajissa jos missään taiteellisuus ja äärimmilleen viritetty urheilullisuus kohtaavat kuten taitoluistelussa.
   Tapsa muistelee, kuinka hänen korvarenkaansa herätti hämmennystä uran alussa. Sen arveltiin kertovan jotain kaverin salaisista puolista, ja taitoluistelun selostus ilmeisesti vahvisti mielikuvaa. Tapsalta pahoittelut, mutta väärä tulkinta.
   Taitoluistelun urheilullisuuden ymmärtäminen vaatii ehkä tuekseen muutaman faktan. Tapsa mainitsee luistelijan sykkeen nousevan ohjelman ensimmäisen minuutin aikana lähelle maksimia. Niinpä neljän minuutin vapaaohjelma vastaa suorituksena tonnivitosen juoksua. Mailerit eivät maalissa ihan heti hymyile, mutta luistelija pystyy välittömästi myös siihen.
   Pariluistelussa mies nostaa toistuvasti parinsa suorille käsille. Vaikka pari on yleensä melko siro tapaus, ei se kukkakeppien hommaa ole. Jos ette usko, testatkaa ja nostakaa viisikymmenkiloinen levytanko suorille käsille.
   Hypyt nousevat parhaimmillaan 80 cm jään pinnasta ja kantavat jopa yli neljä metriä. Ponnistava jalka tuottaa jopa 150 kg ojennusvoiman. Hypyn pyörimisnopeus on suurimmillaan viisi kierrosta sekunnissa, ja hyrrä tulee avata sadasosalleen oikealla hetkellä.

   Urheiluruutu alkaa arkisin viittä vaille yhdeksän. Kiekkokauden aikana pelit päättyvät samoihin aikoihin, varsinkin pudotuspelivaiheessa. Lätkäjuttuja taotaan hirveässä kiireessä. Illan juontajan rooliksi yhdessä uutispäällikön kanssa jää hermoilla, valmistuvatko jutut ajoissa.
   Aina eivät valmistu. Tapsan olo uutissudiossa käy joka kerran melko yksinäiseksi, kun "on air" -lamppu syttyy ja ohjaaja kuiskaa kärkijutun puuttuvan. Onneksi deskillä päivystävä päällikkö taikoo serveriltä nopeasti korvaavan vaihtoehdon. Ruutu pyörähtää juohevasti käyntiin ja vain tarkkasilmäinen katsoja huomaa juontajan otsalla kimaltelevat hikikarpalot.
   Takavuosilta Tapsa muistaa Timo Huovisen juontoillan. Illan, jolloin yksikään juttu ei ehtinyt valmiiksi ohjelman aikana. Timppa ei kutienkaan häkeltynyt, koskapa studion nurkasta niskan takaa löytyi ruutu, missä loistivat teksti-tv´n kiekkotulokset. Timo käänsi ilmeenkään värähtämättä selkänsä katsojille ja luki tulokset takaseinän telkkarista. Ohjelma oli sillä kertaa ainoastaan parin minuutin mittainen.
   No, Timppa ei tunnetusti pienistä hätkähdä. Sukkela savolainen. Joka erään kerran avasi lähetyksen Suomi-paita yllään ja toivotti "Hyvvee iltoo..."

   Jääkiekon SM-liigakausi päättyi keväällä 2010 Turun Palloseuran (TPS) mestaruuteen. Finaalissa kaatui Hämeenlinnan Pallokerho HPK. Turkulaissyntyiselle Tapsalle mestaruus oli iloinen yllätys.
   Mutta ei kiekkokausi siihen riemuun päättynyt. Olihan vielä jääkiekon MM.
   Ylen kisalähetysten haarakonttori avautui ensimmäisen kerran Tanska-ottelun yhteydessä legendaarisessa turkulaispubissa Olkussa. Tapsa seurasi ja selosti, kuinka Tanska körmytti Suomea 4-1.
   Eikä tuo ollut yhden visiitin kokeilu. Kiertue jatkui. Hämeenlinnassa Vuodin kellarissa Tapsa selosti ottelun, missä konkarit Sami Kapanen ja Petteri Nummelin johdattivat Suomen vaikeuksien kautta voittoon Yhdysvalloista.
   Testattua tuli myös jyväskyläläinen ja kuopiolainen lätkäkulttuuri. Tapsa uskoo Ylen saaneen lähetyksiinsä kiertueella mukavan lisämausteen. Miksei Yle voisi jalkautua kansan pariin? Onhan se kansan radio.

   Kesällä 2010 pelattiin jalkapallon MM-kisat, Etelä-Afrikassa. Tapsa kokeili vedonlyöntiä. Löi vetoa Ghanan puolesta. Joukkueella oli iso kerroin.
   Tuottaja Hoopi Hännisen johdolla Ylen kisatiimi, n. 40 ammattilaista, rythyivät toteuttamaan yli 150 tunnin kisaurakkaa. Tapsa tiesi kokemuksesta, että kovimpaan testiin joutuivat selostajat. Noin kaksikymmentä selostusta per äijä. Varsinkin Bubi Walleniuksen selostuksissa riittää muisteltavaa. Pieni tyylinäyte vuosien takaa: "Kamerun on viemässä yhä selvemmin tätä tanssia, mutta pääseekö se saatolle asti on kokonaan toinen juttu".
   Kisoissa oli erinäisiä joukkueita ja pelaajia. Selostukset ja studiokommentit olivat sen mukaisia. Erään kerran asiantuntijaksi kutsuttu Ilkka Mäkelä piirteli ympyrää piirtolaitteen ruudulle kuvaillen, kuinka "Chilen puolustuksen keskelle syntyy Kakán mentävä aukko". Toinen asiantuntija Juha Reini jatkoi: "Kyllä, kiinnittäisin huomiota Kakán liikkeeseen..." Ja Tapsa nauroi partaansa. Kyllähän aikuistuminen on oikeasti melko yliarvostettua.
   Ghana meni puolivälieriin, ainoana afrikkalaismaana. Tapsa alkoi ymmärtää koukkuun jääneitä. Näemmä vedonlyönnistäkin voi humaltua.
   Sitten ottelu Uruguay-Ghana. Jatkoajan viimeiset sekunnit. Pallo pilkulla ja pallon takana Ghanan Asamoah Gyan. Pallo iskeytyy poikkipuuhun. Uruguay eteni välieriin ja koko Afrikan unelma särkyi. Ja samalla hetkellä myös Tapsan veikkaus päätyi paperinkeräykseen.
   Kyllähän se veikkaajaakin harmitti. Mutta ajatteli Tapsa myös Gyania. Tämä tulisi miettimään ratkaisevaa epäonnistumistaan seuraavana päivänä, seuraavalla viikolla, seuraavana vuonna. Ehkä lopun elämäänsä.
   Eräs kisojen ilmiöistä oli saksalainen mustekala Paul. Superjulkkikseksi noussut Paul veikkasi oikein jokaisen Saksan ottelun voittajan, myös välierässä, missä Espanja pudotti Saksan jatkosta.
   Loppuottelu hollantilaisia vastaan keräsi Suomessakin katsojia 1,2 miljoonaa. Ja voiton vei tuolloin Espanja.
   Tapsa päivysti siis Pasilassa, ei paikan päällä Etelä-Afrikassa. Kaikki eivät sitä kuitenkaan tienneet. Tampereen rautatieasemalla muuan taksikuski tuijotti matkustajaa epäuskoisesti. Ja lopulta kysäisi varovasti, kuinka nopeasti sieltä Afrikasta lentää Suomeen.

   Kesällä myös suunnistettiin Jukolan viesti. Säätiedotus lupaili sadetta. Tapsa muisti opettavaisen tarinan vuosien takaa ja neuvoi lähetykseen valmistautuvaa toimittajaa Petra Mannerta varaamaan muovitaskuja paperisten starttilistojen suojaksi.
   Aikoinaan Laitilassa selostaja asteli Jukolan metsärasteilla aluksi huolia vailla. Sitten taivas kuitenkin tummui, ja lopulta tihku vaihtui kaatosateeksi. Kun ei ollut muovitaskuja, ei hetken kuluttua ollut lähtölistojakaan.
   No, asialla oli ammattimies. Ensin mikrofoniin tiedotus, kuinka ensimmäinen joukkue lähestyi metsärastia. Sitten kuiskaus mikrofonin ohi "Mikä joukkue?"
   "Vad?!" kajahti terävä vastaus.
   Selostus jatkui. Kilpailun johtoon oli siirtynyt ruotsalaisjoukkue.
   
   Baaritiskillä sitä pääsee kuulemaan, kuinka upean uravalinnan on aikoinaan onnistunut tekemään: "Kuule Suominen. Ihme duuni sulla. Äijä lukee pellepuku päällä puoli tuntia jotain urheilujuttuja, kuittaa fyrkat ja lähtee himaan."
   Kyllähän Tapsakin toivoo, että noin se menisi. Mutta valitettavasti, on hänetkin Yleisradiossa oikeisiin töihin laitettu.
   Urheiluruudun juontajan työpäivä alkaa kahden maissa iltapäivällä. Oma paikka löytyy urheilutoimituksen deskiltä uutispäällikön valvovan silmän alta.
   Tietokone päälle. Katsaus kansainvälisten uutistoimistojen antiin, kuvatoimistojen materiaalin selailu ja Ylen toimituksen oma tiedonhankinta luovat pohjan menestykselliselle uutispäivälle.
   Urheilun uutispäällikkö kokoaa joukkonsa käskynjaolle kello viidentoista kokoukseen. Puolen tunnin palaverissa käydään läpi illan kattaus. Työt jaetaan ja näkökulmia pohditaan. Lähetyksen lukujärjestys, ajolista, kertoo kaikille pienimmätkin yksityiskohdat, mm. juttujen toivekestot sekunnilleen.
   Suuret linjat maalataan viikkokokouksessa, yksityiskohdat piirtää toimitussihteeri. Hän päivittää kalenterit, varaa kuvausryhmät ja buukkaa toimittajat.
   Iltapäiväkokouksen jälkeen toimittajat kirmaavat jutuntekoon. Osa illan jutuista saadaan selostusreissujen sivutuotteena, osa juttukeikoilta maailmalle tai maakuntiin, valtaosa työstetään toimituksessa päätteen äärellä ahertaen.
   Nykyisin kuva kulkee bitteinä Pasilaan kaukaisimmastakin kolkasta. Kisatapahtuman faktat poimitaan usein uutistoimistojen liuskoilta tai kisajärjestäjän nettisivuilta. Toimittaja esileikkaa materiaalin, laittaa sekaan rivakan puhelinhaastattelun ja lähettää kokonaisuuden määrätietoisella enterin painalluksella editoijalle. Ja hölkkää hetkeä möhemmin perässä lukemaan kiireessä rakennetut spiikit.
   Kovalla työllä ja toisinaan hyvällä onnella rakennetut omat kovat uutiset, skuupit, erottavat hyvän toimituksen heikommasta. Jos Tapsalta kysytään, Ylen urheilutoimitus on onnistunut tuolla mittarilla mitattaessa vuosien saatossa mainiosti.

   Kun mäkihyppykausi 2010 - 2011 oli aluillaan, näytti siltä, että sinivalkoiset siivet kantavat. Ville Larinnon  ja Matti Hautamäen vahva alkukauden vire lupaili mielenkiintoista mäkitalvea.
   Sen sijaan Harri Olli vaikutti hallitsevan V-tyylin paremmin siviilissä kuin mäessä. Harrin mielenliikkeet eivät avautuneet ulkopuolisille ja Tapsa arveli, etteivät välttämättä miehelle itselleenkään.
   Ollin tarkkaa taudinkuvaa Tapsa ei yrittänyt määritellä, mutta oireisiin olisi hänen mielestään kannattanut suhtautua vakavasti. Hyppääjä vaikutti tarvitsevan ammattilaisen apua, eikä Tapsa viitannut sillä mäkivalmennukseen. Tapsa pelkäsi, että hallitsematon ilmalento saattaisi muuten jatkua liian pitkään ja uran jälkeinen alastulo osua ilkeästi vastamäkeen.

   Ennen kuin vaihdetaan vuotta, vielä jouluaaton tunnelmia. Joulupukin kontista Tapsalle löytyi riittävästi luettavaa, mm. turkulaisten vuosikirja, radiopersoona  Markku Heikkilän toimittama Uutissi Turust. Sen vuoden kirjassa julkaistiin kokoelma julkilausumia suositusta Naisten sekunti -sarjasta. Kuten "Onks toi maalivahti kenel on noi leviämmät housut?"

   Vuoden 2010 urheilijaksi valittiin suunnistaja Minna Kauppi. Ehkäpä vanhoilliseksi mainittu urheilutoimittajien ammatikunta yllätti itsensäkin äänestäessään olympiavuoden parhaaksi maailmanmestarin. Tai sitten kyse on siitä, että luutuneet asenteet estivät lumilautailijan valinnan valtakunnan ykköseksi.
   Hatusta vuoden parasta ei silläkään kerralla vedetty, vaikka Minna blogissaan niin menikin arvelemaan. Äänestykseen osallistui 340 urheilutoimittamisen ammattilaista. Heistä jokainen laati oman kymmenen parhaan listansa, ja lopullinen kunniataulukko muodostui yksinkertaisesti äänet yhteen laskien. Äänestäneistä 118 nosti Minnan ykköseksi.

   Menestystä tuli Suomeen myös vuonna 2011. Matti Heikkinen palautti Suomen mieshiihdon kunniaan. Viidentoista kilometrin maailmanmestaruuden myötä suomalainen mieshiihtäjä nousi kehdentista vuoden jälkeen arvokisojen korkeimmalle palkintopallille.
   Samoissa kisoissa Oslossa nuoren Krista Lähteenmäen (nyk. Pärmäkoski) ja viime hetkellä kuntonsa löytäneen Aino-Kaisa Saarisen johdolla Suomen naishiihtäjät voittivat kolme mitalia.

   2010-luvun alussa 3/4 suomalaisista piti maamme kansainvälistä urheilumenestystä tärkeänä. Tuolloin julkaistun kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan urheilu oli koko kansan juttu, vain 6 % ei piitannut asiasta. Tärkeimpänä pidettiin edelleen menestystä hiihdossa, yleisurheilu ja jääkiekko seurasivat tuntumassa.
   Tapsa kehottaa pysähtymään hetkeksi miettimään. Kestävyyslajeissa urheilija treenaa vuosia ja tuhansia tunteja noustakseen huipulle. Arvokisojen lähestyessä elimistö viritetään iskuun riskirajoilla liikkuen.  
   Pettymyksen hetkellä ymmärtäjiä löytyy yleensä vähän, kriitikkoja sitäkin enemmän. Tapsa näkee arvostelun sävyn entisestään tummuneen viime vuosien aikana, ja lopullisen totuuden tuntuvat tietävän elämänsä aikana ainoastaan saunassa hikoilleet keskustelupalstojen nuoret sankarit.

   Jääkiekon kevään 2011 maailmanmestaruuskisat Bratislavassa huipentuivat Leijonien mestaruusjuhliin. Maamme kiekkohistorian toinen maailmanmestaruus ratkesi häikäisevällä tavalla. Nousu turnauksen aikana kuudesti takaa rinnalle ja ohi kertoo isossa kuvassa Leijonista kaiken oleellisen.
   Yksityiskohdista Tapsan mieleen jäivät joukkueen horjumaton usko omaan tekemiseen, Mikko Koivun johtajuus, Jukka Jalosen valmennustiimin jämäkkä ote - sekä Mikael Granlundin mykistävä ilmaveivi.
   Silläkin kerralla tavattiin torilla. Satatuhatta kirkuvaa kiekkofania tuskin jättivät ketään kylmäksi, eivät myöskään Tapsaa. Siitä huolimatta hän pohdiskeli humun keskellä juhlinnan olemusta. Harjakaishahmojen alatyylinen ote sopi Tapsan mielestä huonosti Leijonien imagoon, kapteeni Koivun tai pistepörssin voittaneen Jarkko Immosen edustama tyylikkyys huomattavasti paremmin.
   MM-kisojen finaalilähetystä katsoi parhaimmillaan lähes 2,5 miljoonaa suomalaista. Jos lätkä pysyy vastaisuudessa maksukortin takana, vastaavaan tuskin enää päästään.
   Kirja päättyy Tapsan tunnelmiin tuon maailmanmestaruuden jäkeen. Mielessä myllersi. Monta asiaa. Päällimmäisenä oli haikeus, hänen MM-jääkiekon selostamisensa päättyi tuohon turneeseen. Mutta pintaan puski myös helpotus.  
    Takki tuntui olevan tyhjä. Mutta Leijonien upean menestyksen myötä siihen oli hienoa lopettaa.
   Loppuun Tapsa merkkasi kiitokset hienoista hetkistä jääkiekon parissa. Ja lupauksen jatkosta toisilla areenoilla.

   Tapio Suomisen kirjoituskokoelmassa Tapsan takahuoneessa kommentoidaan värikkäästi urheilua ja siihen liittyviä ilmiöitä, urheilijapersoonallisuuksia unohtamatta. Vaikka painopiste on vuosissa 2010-2011, Tapsa hyödyntää yksityiskohdissa myös aiemmin näkemäänsä ja kuulemaansa, ja tuloksena on parhaimmillaan melko absurdeja tuokiokuvia vuosien varrelta. Mutta vaikka meno onkin suurelta osin varsin hillitöntä, mukana ovat muutkin puolet urheilusta. Kirja on monellakin tavalla silmiä avaava teos.

   Vaikka Tapsa lopettikin bloginsa kertaalleen vuonna 2011, jatkoa kyllä seurasi sittemmin. Paluu tapahtui vuonna 2015.
   Linkki alla.

Tapsan takahuone

   Jos nyt lopuksi vielä muistelemme parin klipin verran Tapsan uraa. Ensin vuoteen 1995 ja urheilijalegendan haastatteluun, jälkimmäisestä linkistä alkutahdit viimeiseen Yleisradion esittämään Formula 1 -kilpailuun vuoden 1993 lopulla.

Goteborg 1995

Portugal 1993