Kuukauden Keskustalainen

Keskusta.fi / Etelä-Häme / Suomeksi / Kirjat / Kuukauden Keskustalainen

Kuukauden Keskustalainen
Martti Turunen: Ihmisten asialla
Kaleva 1989
242 sivua


Kun pitkäaikainen valtiovarainministeri Ahti Pekkala (1924 - 2014)  jättäytyi eduskunnasta siirtyessään Oulun läänin maaherraksi oli aika tehdä yhteenvetoa miehen urasta. Martti Turusen haastattelusta koostettu Ihmisten asialla käy läpi Pekkalan elämän ja uran haastateltavan muistellessa ja analysoidessa menneitä sekä miettien Keskustaa puolueena ja keskustalaisuutta aatteena.

  8.3.1945 nuori alikersantti palasi sodasta kotikulmilleen. Takana oli kolmea päivää vaille kahden vuoden sotareissu. Ja edessä siviili: vapaus tulla ja mennä, vapaus purkaa sota-aikana syntynyt henkinen latinki ja keskimääräistä suurempi tekemisen tarve.
   Eikä nuori Pekkala pitkään odotellut. Jo seuraavana keväänä hän suuntautui yhteiskunnalliseen toimintaan. Nuorisoseuraan ja tupailtoihin. Kuin varkain löytyi Ahti Pekkalan kolmesta aatteesta ensimmäinen: halu toimia ja vaikuttaa, halu ottaa asioita omakseen ja viedä niitä eteenpäin.
   Loput kaksi, alkiolaisuus ja osuustoiminta-aate, olivat tulleet jo perintötekijöinä, ja pulpahtivat näkyviin samaan aikaan. Ensimmäisen kerran nuo kolme aatetta olivat koossa kahdeksan vuotta myöhemmin. Tammikuussa 1954 Pekkala valittiin Haapaveden Osuuspankin maalaisliittolainen johtaja Haapaveden kunnanvaltuuston varapuheenjohtajaksi.

   Pekkala tunnettiin tarkkana miehenä. Hän itse arveli tarkkuuden syntyneen nuoren pojan saamasta opetuksesta.
   Sodan aikana, vähän ennen rintamalle lähtöään, Ahti viljeli veljiensä kanssa kessua. Sillä oli hyvä menekki tupakkapulan ollessa pahimmillaan.
   Sitten syyspuolella radiossa ennakoitiin hallayötä. Kessua nostettiin urakalla navetan vintin orsille kuivumaan.
   Mutta sitten petti tarkkuus. Ovet unohtuivat yöksi auki ja pakkanen tuhosi suuren osan myös vintille kootuista kessuista.
   Sen jälkeen Pekkalaa ei huolimattomuudesta saatu kiinni.

   Metsä ja metsästys säilyivät Pekkalan sydämessä läpi elämän. Mutta mitä korkeammalle mies kipusi, sitä kireämmiksi aikataulut muuttuivat. Maaherrana ollessaan hän saattoi olla Kalajoen Rahjassa peltohirvien perässä ja viisi tuntia myöhemmin Ivalossa kanalintujahdissa. Yhdistelmä auto-lentokone oli silloin tällöin käytössä.
   Samalle päivälle saattoi tulla neljäkin kutsua. Oli valittava tärkein. Metsästysreissuthan eivät olleet koskaan pelkästään pyssyn pauketta. Isännät jättivät maaherran korvan taakse mielellään muutaman toivomuksen.
   Pekkalan metsäreissut olivat laajalti tiedossa. 1970-luvun alussa silloinen nuori keskustapoliitikko Paavo Väyrynen löysi niistä jopa avaimen puoluetoverinsa sisimpään. Väyrynen arveli kaverin luonnetta kuvaavan, että tämä metsästi ilman koiraa - vastapuolellakin oli mahdolllisuutensa.

   Nuorisoseurat järjestivät 1940-luvulla usein erilaisia kursseja ja syksyllä 1945 Ahtikin lähti opinhakuun. Ja siellä nuoren Pekkalan taidot huomattiin heti.
   Kun poliitikko Pekkala myöhemmin aloitti nousunsa, hänellä oli maakunnassa paljon aktiivisia ystäviä. Nuorisoseuralaiset toimivat monissa luottamustehtävissä. Maakunnallinen tukiverkosto syntyi itsestään.
   Syyskurssilla 1945 Pekkalan puhetaidot todettiin niin ylivoimaisiksi, ettei tätä päästetty puhekilpailuun. Osallistumislupa annettiin vain runonlausuntaan, missä tuli neljäs tila.
   Kurssin päätteeksi pidettiin juhlat. Pääpuhujana oli Pekkala.
   Nuorisoseurassa Pekkala touhusi monella tavalla. Kirjoitti Mieluskylän Nuorisoseuran historiikin ja toimitti seuran Kipinä-lehteä. Veti lausuntakuoroa ja näytteli 1960-luvun alkupuolelle saakka. Tanhusi ja voimisteli.

   Pekkalan veri veti politiikkaan heti sodan jälkeen. Ajatus kypsyi omalla painollaan, kukaan ei painostanut. Asiasta ei puhuttu kotona. Puoluevalinta varmistui sanomalehtien avulla. Isoisälle tuli Kokoomuksen Kaiku ja isälle Maalaisliiton Liitto. Lisäksi hän sai luettavakseen kaikki kylälle tulleet lehdet - Mieluskylän posti tuli osuuskauppaan parin kilometrin päähän ja Ahti sai lukea lehdet ennen kuin oikeat omistajat tulivat niitä hakemaan.

   Tupaillat olivat maaseudulla oleellinen osa sodanjälkeistä aikaa. Tupailloissa keskusteltiin ja väiteltiin nimenomaan politiikasta.
   Tupailtaperinne imaisi Pekkalan mukaansa. Tämä muistelee ajan olleen värikästä. SKDL´n kannattajat tunkivat Maalaisliiton ja maalaisliittolaiset SKDL´n tilaisuuksiin. Sillä tavalla saatiin säpinää.
   Pekkala opetti joukoilleen, että tupailta pitää järjestää lievästi vasemmistolaiseen kotiin. Sitten luultaisiin heidänkin jo tulleen maalaisliittolaisiksi.
   Pekkalasta kasvoi sitkeä puhuja, tuimailmeinen nuori mies, joka ei laskenut vastustajaansa otteestaan, ennen kuin oli varma, että tämä oli hävinnyt ja kaikki sen omin korvin kuulleet.
   Vahva lataus huomattiin. Kerran kun kotikylällä kaivattiin miestä, joka sanoisi niin kuin asiat ovat, pyydettiin Pekkalaa. Tämä meni paikalle ja piti puheen oppi-isänsä, tulevan moninkertaisen ministerin, Eeli Erkkilän kanssa.
   Poislähtiessään Pekkala kuuli takarivistä Valtiollisen poliisin pahaenteisen uhkauksen "Nuo miehet eivät kulje enää vapaalla viikon päästä." Mutta uhkaus ei koskaan toteutunut. Valpo ei vienyt Pekkalaa, joka jatkoi tupailloissa kulkuaan. Samalla hän todisti, että uskoo viimeiseen asti asiaansa, Maalaisliittoon ja Santeri Alkioon.

   Tupaillat kuihtuivat 1960-luvun loppupuolella. Television tullessa Keskustapuolueen vaikuttamiskanava menetti merkitystään. Ja muutenkin ajat ovat muuttuneet 1940-luvun jälkeen. 1980-luvulla ärhäköiden kommunistien tilalla olivat hillityt SKDL´n kannattajat. Eikä Pekkalakaan enää pyrkinyt selkävoittoihin, pistevoitto riittää.
   Toisin kuin nuoren Pekkalan, vanhemman valtiomies Pekkalan mielestä vastapuolelle pitäisi aina antaa mahdollisuus kunnialliseen perääntymiseen. Pistevoitto on aina parempi kuin julkinen nöyryytys.

   Ensimmäisen palkkatyön Pekkala löysi vakuutusyhtiö Aurasta. Piiritarkastajana hän kiersi 17 kunnan alueella. Myi vakuutuksia, ihmisen perusturvaa, aikana, jolloin sitä ei omatoimisesti osattu hakea ja jolloin yhteiskunnan sosiaaliturva oli olematon. Kaavakkeiden täyttöön tarvittiin kynämies, kuten Pekkala.
   Piiritarkastajana Pekkala toimi kolmen vuoden ajan. Myös sen jälkeen hän teki tarvittaessa vakuutuksia asiamiespohjalta, vielä kansanedustaja-aikoinaankin. Ja maaherrana ollessaan hän istui Aurasta ja Pohjasta muodostuneen Tapiolan hallintoneuvostossa.

   Haapaveden Osuuspankki haki kesällä 1952 toimitusjohtajaa. Toimeen oli 14 halukasta. Pekkala ei ollut hakenut.
   Syystä, jota ei tarkkaan tiedetä, paikallinen pankki nyt kuitenkin halusi ykkösmiehekseen Pekkalan. Pankin hallituksen puheenjohtaja Tapani Rytky pirautti eräänä iltana.
   Pekkala ei innostunut. Mutta pankissa olivat päättäneet, että Pekkala homman ottaa. Ja lopulta Pekkala mutisi "No, jos nyt sitten kokeiltaisiin..."
   Seuraavaksi neuvoteltiin, milloin Pekkala aloittaisi. Olivat pankissa päättäneet, että heti seuraavana aamuna.
   Kun nuori johtaja asteli 1.8.1952 konttoriinsa, alkoi toiselta puolen katua kuulua melkoinen hekotus. Kolmen suuremman pankin johtajat siellä arvelivat, että nyt saivat heikon kilpailijan.
   Mutta ei se ihan niin mennyt. Kun tuore kansanedustaja Pekkala jättäytyi 18 vuotta myöhemmin virkavapaalle, Haapaveden osuuspankki oli Haapaveden suurin pankki, suurempi kuin muut kaksi yhteensä. Se kolmas entinen iso oli jo joutunut lopettamaan toimintansa Haapavedellä.

   1950- ja 1960 -lukujen talous oli niukkaa. Pääomia ei ollut ja työttömyys hipoi järjettömiä lukuja. Pahimmillaan ilman työtä oli 997 haapavetistä n. 8.000 asukkaan paikkakunnalla.
   Pekkalan pankki näki mahdollisuutensa. Sen päätösvalta oli paikallisilla, olot tuntevilla ihmisillä.
   Luotonannon lähtökohtana oli nopea kasvu. Muutamassa vuodessa perustettiin Haapaveden ammattikoulu, Misstex Oy ja Pohjolan Maito. Kaikki suuria tapauksia paikkakunnalla. Rahaa tarvittiin myös asuntorakentamiseen, kunnallistekniikkaan ja käynnistyvään turpeennostoon.
   Perustivat nuorille kerhon ja kutsuivat pankin hallintoneuvostoon vaikutusvaltaisia ihmisiä. Sitomalla nämä toimintaan kasvattivat sitä joukkoa, jolle Osuuspankki oli kaikki kaikessa.
   Pekkala toisti usein sanontaa "arkinen aherrus". Elämisen arki olli monille aherrusta - tieto, joka vaikutti Pekkalan toimintaan pankinjohtajana. Varsinaisen pankkitoiminnan ohella hän joutui täyttämään erilaisia lomakkeita, veroilmoituksia, anomuksia, antamaan neuvoja valituksissa ja muissa asioissa. Siinä oppi tuntemaan kansan sielua.
   Pankkiaika oli Pekkalalle tärkeä osa elämän korkeakoulua. Se antoi suuntaviitat, miten pyrkiä ihmisläheiseen politiikkaan.

   Pekkalan uralle nuorisoseuralaisten syyskurssi Haapaveden Ahjolassa syksyllä 1945 oli kaikin puolin merkittävä. Juuri siellä hän kuuli Eeli Erkkilän, Maalaisliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin piirisihteerin, puhetta ensimmäisen kerran. Sittemmin yhteisillä vaalimatkoilla Erkkilä opetti nuorelle ystävälleen Maalaisliiton aatetta. 1940-luvun lopulla Pekkala tutustui myös Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajaan, Kustaa Hirvilammiin.
   Ilman Erkkilää Pekkalasta ei olisi tullut Urho Kekkosen valtisijamiesehdokasta jo vuonna 1956. Hirvilammi puolestaan veti Pekkalan puolueen suurimman piirijärjestön, Pohjois-Pohjanmaan, johtoon. Alun perin Pekkala lupautui puheenjohtajaksi vain yhden vuoden ajaksi, mutta sen verran innostui hommasta, että kausi kesti lopulta 22 vuotta.

   Harppaus kansanedustajaksi tapahtui sitten vuoden 1970 eduskuntavaaleissa. Koko Oulun läänissä Pekkala sai kolmanneksi eniten ääniä. Vain SKDL´n Pentti Liedes ja SDP´n Antero Väyrynen saivat suuremman äänimäärän. Pekkala oli kokeillut jo vuoden 1966 eduskuntavaaleissa, mutta oli silloin jäänyt kuudennelle varasijalle.
   Pekkala oli tarkka myös vaalimatemaattisissa asioissa. Kun Pekkala istui vaalivalvojaisissa tämä otti paperin ja kirjasi siihen arvioimansa vaalituloksen kunta kunnalta. Arvio pohjasi osaltaan kirjanpitoon edellisistä vaalituloksista. Yhteissummaksi Pekkala arvioi 8.251 ääntä, ja kun vaalit menivät, tuloksena oli 8.387 ääntä.

   Vuoden 1970 vaaleihin Pekkala lähti Takametsien miehenä. Nimi oli tullut kunnallisvaalien televisiotentistä paria vuotta aiemmin.  Kun Keskustapuolueen puheenjohtaja Johannes Virolainen oli kaivannut aisaparikseen kunnallisasioihin perehtynyttä miestä, valitsivat siihen paikkaan Pekkalan.
   Juontaja Niilo Ihamäki esitteli osallistujat: "... Ja Ahti Pekkala, Takametsien mies".
   Nimitys jäi mieleen. Pekkala itse piti nimestä eikä halunnut siitä luopua. Vuosien 1970 ja 1972 eduskuntavaaleissa hän markkinoi sitä järjestelmällisesti. Ja ottipa Takametsän talonsa nimeksikin.
   Käsite Takametsien mies vakiintui. Se unohtui Pekkalan nimen yhteydestä vasta ministerikaudella.
   Tosin Ihamäen keksintö tuo nimitys ei ollut. Sen oli keksinyt SDP´n puoluesihteeri Erkki Raatikainen. Pääministeri Mauno Koivisto oli sitä käyttänyt. Tosin nimikettä ei ollut yksilöity kehenkään, Koivisto oli todennut "Takametsien miehet tulivat ja sotkivat kaiken".
   Vuoden 1970 vaalien sotkija ei kuitnekaan ollut Takametsien mies Ahti Pekkala. Tuo "vanhojen puolueiden" pakan sekoittaja oli Suomen Maaseudun Puolue (SMP).

   Noin viidesosan äänistään SMP´n arvioidaan saaneen vuoden 1970 vaaleissa tavallisesti Keskustapuoluetta äänestäneiltä. Pekkalan pottia SMP ei kuitenkaan verottanut. Hänen menestyksensä perustuikin osaltaan oikeaan aavistukseen kovimmasta kilpailijastaan, Veikko Vennamon SMP´sta.
   Pekkalalla ei ollut vanhan kansanedustajan painolastia ja selkeän vaalitaktiikan tarkoituksena oli pitää Pohjois-Pohjanmaan maatalousväestö Keskustapuolueessa. Hän laati vaalimuistiot, joita kutsui "taisteluaseiksi vennamolaisuutta vastaan". Muistioissa hän arvosteli Vennamoa varsin henkilökohtaisesti.
   Yhdeksi taisteluaseeksi kävi vuoden 1968 presidentinvaaleista tehty tutkimus, minkä mukaan Vennamoa äänestäneistä maatalousväestöön kuului vain 23 %. Muistioissaan Pekkala vakuutti Vennamon hyökkäävän maataloudellisia järjestöjä vastaan. Siksikö, että saisi kaiken avun ja turvan pois maataloudelta, jotta voisi parhaiten saalistaa turvattomien keskuudessa?
   Myös metsätaloudessa riitti Keskustapuolueen reviirien puolustamista. Pekkalan mielestä Vennamo pyrki sekoittamaan tilanteen, jotta voisi parhaiten kalastaa lisä-ääniä.
   Pekkala iski Vennamoa kuin se tulisieluinen nuori maalaisliittolainen 1940-luvulla kommunisteja.

   Pekkalan ja Vennamon linjaerojen tausta löytyy jo 1950-luvulta, kun Vennamo erosi Maalaisliitosta, perusti Pientalonpoikien puolueen ja aloitti toimintansa Kekkosta vastaan.
   Suhtautuminen Vennamon johtamaan SMP´een johtui ennen kaikkea kolmesta syystä. Ensimmäinen oli Vennamon käytös Pekkalan ihailemaa Kekkosta kohtaan.
   Myös toinen kohta liittyi Kekkoseen, vastustihan SMP presidentin johtamaa virallista ulkopolitiikkaa.
   Kolmas syy oli puolueen aatteettomuus. Missään vaiheessa Pekkala ei nähnyt puolueessa minkään sortin aatteellista pohjaa. 1980-luvulla puolue otti kannatuksensa lähiöistä, teollisuuden rakennemuutoksen uhreista. Mutta Pekkala ei silti nähnyt, että poliittisessa kentässä olisi ollut puolueelle tilaa. Varsinainen kannattajaryhmä oli jo vanhentunut, Vennamon mukana tullut porukka oli jo heikentynyt.
   Kriittisen suhtautumisen syytä löytyi myös paikallistason puolueloikkareista. Näiden linja vei pohjan paikallistason yhteistyöstä.

   No, vaalit oli käyty ja hävitty. Keskustapuolueen järjestöväki oli turhautunut. Puolueessa katsottiin, että nyt oli muiden aika ottaa hallitusvastuu.
   Pekkala muistuttaa, että järjestöihmisen on kannettava vastuu puolueen teoista. Hänen on selitettävä, miksi puolue teki hallituksessa niin, vaikka itsekin olisi halunnut toisenlaisen ratkaisun. Vuonna 1970 keskustalainen järjestöväki oli väsynyt selittämisen taakkaan. Se halusi oppisitioon, hyökkäysasemiin.
   Poliittiseen hallitukseen tähtäävät neuvottelut etenivät kuitenkin kaiken aikaa. Heinäkuussa aloitti Ahti Karjalaisen johtama hallitus. Samalla aukeni tilaisuus Kehitysaluerahaston (Kera) ajamiseen. Ja tuo Keran perustaminen oli ollut yksi Pekkalan tärkeimmistä tavoitteista, minkä hän toi vaalikampanjan aikana usein esille.
   Rahaston perustaminen kirjattiin hallitusohjelmaan ja siihen varattiin määräraha jo vuoden 1971 budjettiin. Pekkala oli tyytyväinen. Hän tunsi ansainneensa joululoman.

   Ensimmäisen aloitteensa kansanedustaja Pekkala teki maakuntaitsehallinnosta. Hänen mukaansa voimakkaan kehitysaluepolitiikan aikaansaaminen edellyttää myös uudistusta hallinnossa. Tehokkain keino tähän olisi Pekkalan mielestä hallinnollisen vallan hajakeskittäminen maakuntien keskuksiin maakuntaitsehallinnon muodossa.
   Toinen Pekkalan vuoden 1970 eduskunta-aloitteista koski Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjäopistoa. Pekkalan mielestä vain yritystoiminnan laajenemisen kautta voidaan terveellä tavalla kehittää elinkeinoelämää. Ja siihen tarvitaan ammattitaitoisia yrittäjiä, joita silloiset oppilaitokset eivät valmistaneet. Pohjois-Suomen Yrittäjäopisto ei sittemmin toteutunut, toisaalta vastaava opisto nousi Kauhavalle, ja yleisellä tasolla yrittäjäkoulutus alkoi edetä myös Pohjois-Suomessa Oulun yliopiston aloittaessa yrittäjäkurssit.
   Yritysten perustamista ruuhka-alueille Pekkala kaavaili lailla rajoitettavaksi. Noilla linjolla 1980-luvun hallitukset olivatkin: pääkaupunkiseudun palveluita parannettiin, julkisten työpaikkojen määrää pyrittiin rajoittamaan.

   Startti uutena kansanedustajana oli kova. Pekkalaan otettiin yhteyttä normaalia enemmän, kahdestakin syystä. Ensinnäkin hän oli monivuotinen piirin puheenjohtaja, hänet tunnettiin. Ja toinen syy oli siviilitausta, pankinjohtajana hänet katsottiin päteväksi hoitamaan etenkin maatilalaina-asioita, jotka työllistivät 1970-luvun alussa. Lähes puolet työajasta kului maakunnan asioiden hoitamiseen.
   Äänestäjiltä unohtuu usein, kuinka kansanedustajatkin joutuvat nousemaan tyvestä puuhun. Helsingissä heillä on aluksi lähes taviksen vaikeudet. Myös Pekkala joutui huomaamaan, että johtajien sihteerit saattoivat ilmoittaa johtajan olevan tavattavissa vasta seuraavalla viikolla.
   Suhteiden luominen on pitkäjänteistä työtä. Kun uusi edustaja menee Helsinkiin, hänen on heti alussa otettava selville, kuka hoitaa mitäkin asioita ja luotava suhteet tärkeisiin henkilöihin, kuten ministeriöiden ja keskusvirastojen osastopäälliköihin, esittelijöihin ja hallitussihteereihin.
   Kansnedustajan on myös osoitettava, että pystyy hoitamaan asioita. Jos virkamies päättelee, että kyselijässä on ainesta vaikka tulevaksi ministeriksi, tämä suhtautuu asiaan suopeammin. Jos kyselee kyselyiden vuoksi, tulos on päinvastainen.
   Pekkalan kohdalla on huomattava valinta Keskustapuolueen varapuheenjohtajaksi syksyllä 1970. Kurssi nousi ja johtajat suostuivat turinoimaan.
   Kansanedustajan toimintakyky ei määräydy vain hänen suhteistaan valtion virkamiehiin tai isoihin yritysjohtajiin. Vähintään yhtä tärkeitä ovat hyvät yhteydet edustajatovereihin. Ne ovat ehto sille, että saa valiokunnissa henkilökohtaisia kantojaan menemään läpi.
   Kaikesta tästä huolimatta Pekkala korosti, että tärkeintä on kuitenkin asioiden tunteminen.

   Kansanedustajia työllistävät myös kuntavierailut. Kunnan antama muistio voi olla samalla testi. Elleivät tulokset tyydytä, se annetaan toiselle kansanedustajalle, joita vierailee säännöllisin väliajoin.
   Muistion jättäjät ovat usein kuntien johtomiehiä. Pekkala tiesi, että nämä kyllä näkevät pian, ketkä ovat ahkeria ja pystyviä. Ja kenen tukimieheksi seuraavissa vaaleissa kannattaa ryhtyä.

   1970-luvulla Keskustapuolueen puoluekokouksissa oli lähes tapana haastaa istuva puheenjohtaja. Ja tapana oli myös kysyä, josko Pekkala lähtisi ehdokkaaksi.
   Ensimmäisen kerran Pekkalaa kysyttiin vuonna 1970. Tuolloin rukkaset tulivat selkeästi. Mutta varapuheenjohtajaehdokkaaksi tämä suostui, sitten syksymmällä. Puoluevaltuuskunnan kokouksessa varapuheenjohtajiksi valittiin Marjatta Väänänen ja Pekkala. Nämä myös pitivät paikkansa seuraavana vuonna.
   Vuodesta 1972 lähtien varapuheenjohtajat onkin sitten valittu puoluekokouksessa, kenttäväen toimesta. Ja tuosta lähtien varapuheenjohtajia on valittu kolme. Vuonna 1972 kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin 25-vuotias Paavo Väyrynen, joka samassa kokouksessa oli ehdolla myös puheenjohtajaksi. (Mikäli Väyrynen on ehdolla puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa, hän saa sitten kymmenen kertaa täyteen. Viidestihän hänet valittiin vuosina 1980-1988, ja tällä vuosituhannella Väyrynen on ollut tähän mennessä ehdolla kolmesti.)
   
   Keskustapuolueen 57. puoluekokous, joka pidettiin Oulussa 16.-18.6.1978, oli monien äänestysten kokous. Äänestyksen tarve kiteytyi Veikko Pihlajamäkeen, jota Etelä-Pohjanmaan piiri ja puolueen ns. musta tusina ajoivat varapuheenjohtajaksi Pekkalan paikalle. Väänänen ja Väyrynen saisivat jäädä, Pekkala oli tarkoitus vaihtaa.
   Pekkalan kytenyt, K-linjan vuosikausia kypsyttämä ehdokkuus leimahti liekkiin vihdoin 15.4.1978 Pohjois-Pohjanmaan piirin kevätkokouksessa Kalajoella. Piirikokouksen päätös oli pieni yllätys, se kun vaati Pekkalaa vain puheenjohtajistoon. Selkeä ehdotus puheenjohtajuuden puolesta jäi tekemättä, koska kokous ei halunnut äänestää. Tähän olisi nimittäin jouduttu, paikalla kun oli myös Johannes Virolaisen kannattajia.
   Valtavaa pyrkyä puheenjohtajaksi Pekkalalla ei tuolloinkaan ollut. Pekkalaa puheenjohtajaksi esittänyt Pohjois-Pohjanmaan piiri olisi luopunut Virolaisen hyväksi, jos Pihlajamäki olisi vetäytynyt. Mutta sopuratkaisua ei löytynyt ja Pekkala oli ehdolla.

   Pekkalan kampanja oli maltillinen. Vain aavistuksen normaalia runsaampi puhekierros etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa varmisti, että haastaja oli sittenkin kilvassa mukana.
   Sitten puoluekokouksessa Virolainen sai 1.611 ääntä Pekkalan jäädessä äänimäärään 632. Prosenteissa Pekkalan ääniosuus oli n. 28.
   Miksi noin vaisu menestys? 1980-luvun puolesihteeri Seppo Kääriäinen toteaa Pekkalan takana olleen K-linjan nahjustelleen. Se ei tehnyt käytännössä mitään oman ehdokkaansa eteen sen jälkeen kun oli viimein saanut tämän houkuteltua ehdolle.
   Miksi sitten vaalityö oli niin vaatimatonta? Turusen mukaan helpoin selitys on se, että Virolaiselle vain haluttiin antaa näpäytys, mihin riitti vastaehdokkaan nimeäminen. Toisaalta junttamiesten katoamiseen vaikuttivat muutkin syyt, seuraavana vuonna olivat jälleen tulossa eduskuntavaalit ja varsinkin Virolaisen vahvoissa piireissä saatettiin pelätä asemien menetystä. Kovista tekijöistä Pekkalan ainoaksi julkiseksi tukijaksi uskaltautui Väyrynen, joka hänkin totesi juuri ennen puoluekokousta Pekkalalle, että tämän ehkä kannattaisi sittenkin vetäytyä kannatuksen puutteen vuoksi, poliittisen itsemurhan riski kun oli siinä tilanteessa olemassa.
   No, Pekkala kuitenkin oli mukana loppuun asti, koskapa oli tukijoilleen niin luvannut. Ja jälkeenpäin hän oli tyytyväinen, että lähti mukaan - lopulta siinä kävikin niin, että hänen asemansa puolueessa vain vahvistui.
   Virolaisen voiton ratkettua änestettiin varapuheenjohtajista. Pekkalaa kannatti 1.602, Väyrystä 1.632 ja Väänästä 1.738 kokousedustajaa. Pihlajamäen äänimäärä jäi alle viidensadan.

   Vuoden 1980 puoluekokous lähestyi. Pekkalan tukijat katsoivat sillä kertaa olevan paremmat mahdollisuudet. Sillä kertaa olisi ollut aktiivista joukkoa takana ja Pekkala oli tietoinen kannatuksestaan.
   Miksi Pekkala sitten jätti pyrkimättä? Oli mukana puutteellisten valmistelujen jälkeen Oulussa, mutta kieltäytyi kunnon junttauksesta Turussa?
   Pekkalan oma selitys on yksinkertainen: ei ollut riittävästi kunnianhimoa. Kun sillä kertaa Väyrynen oli pyrkimässä täysillä, Virolainen haastettaisiin joka tapauksessa. Pekkalaa siellä enää välttämättä tarvittu.

   Turunen halusi spekuloida, mitä olisi tapahtunut, jos Pekkala olisi ollut vielä toisen kerran ehdolla. Pekkala itse suhtautuu mahdollisuuksiinsa tyynen luottavaisesti. Kyllä silloinkin puheenjohtaja olisi vaihtunut, jos hän olisi ollut ehdolla Väyrysen sijaan. Ja mahdollisesti Pekkala olisi ollut ykkönen silloinkin, jos kaikki kolme olisivat olleet mukana.
   Keskustan huipulla myönnettiin Pekkalan mahdollisuudet, jopa Väyrysen lyömiseen. Tosin vuosiluvulla spekuloiden. Osa puhui vuodesta 1980, osa vuodesta 1982. Jopa vuotta 1984 pidettiin esillä.
   Mutta vaikka kannatusta ja luottamusta voiton mahdollisuuksiin oli, Pekkalaa itseään ei kiinnostanut. Hänelle tärkeintä oli, että puolue menestyy. Pekkalasta sanottiin, että hän pystyi asettamaan yleisen edun omansa edelle, tai ainakin sovittamaan ne erittäin hyvin yhteen.

   Turunen halusi spekuloida myös ajatuksella, mitä sitten, jos Väyrysen sijaan puheenjohtajaksi olisikin valittu Pekkala. Se on selvä, että 1980-luvun valtapolitiikka olisi muuttunut. Kuinka paljon ja mihin suuntaan, se olikin pelkkää arvailua.
   Pekkalan viimeinen poliittinen sihteeri Eero Lankia arvioi, että vuoden 1987 eduskuntavaalien jälkeen Keskusta olisi todennäköisesti ollut oppositiossa suurin piirtein samalla määrällä kansanedustajia kuin Väyrysen johdolla.
   Keskustavaikuttajien mielipide oli, että joka tapauksessa SDP olisi torjunut presidentti Mauno Koiviston tuella Keskustapuolueen ja Kokoomus olisi joutunut valitsijan rooliin. Asiat nyt joka tapauksessa olivat menossa siihen suuntaan, Väyrysen rooli mikään ratkaiseva oppositioon joutumisen kannalta ollut.
   Muissa puolueissa ei ministeritasolla otettu kantaa Keskustan mahdolliseen hallitustyöskentelyyn. Arvelivat, että Pekkalan näkyvin vaikutus olisi ollut, ettei Keskustapuolue olisi käynyt niin isoilla kierroksilla keväällä 1987 kuin tapahtui.
   Entä millaista politiikkaa Pekkalan Keskustapuolue olisi tehnyt? Se oli selvä, että keskiryhmien yhteistyölle olisi haettu vahvaa pohjaa. Lisäksi luultavasti puolue olisi lähentynyt ay-liikettä ja agraaripuolueen leimaa olisi himmennetty.

   Ja näiden spekulaatioiden jälkeen onkin luontevaa miettiä, millaista oli Pekkalan aatteellisuus.
   Selvimmin Pekkalan aatteellisuus kuului 1960- ja 1970-luvulla. Sen jälkeen valtakunnalliset tehtävät jättivät aatteellisen julistajan roolin taka-alalle.
   Kääriäinen toteaa Pekkalan pitäneen poliitikkona puheensa aina saman kaavan mukaan. Ensin purettiin päiväkohtaiset, hallituspolitiikkaan liittyvät kysymykset, puheen lopussa oli sitten aatteellinen osuus. Ja tämä aatteellinen puoli lisäsi Pekkalan kannatusta puolueessa.
   Sekä Maalaisliiton että Pekkalan oppi-isä oli Santeri Alkio. Turunen näkee Pekkalan nojaamisen Alkioon sattuvan osuvasti: Pekkala oli nuukan miehen maineessa ja Alkio Laihialta.
   Kuten Alkio, myös Pekkala oli nuorisoseuralainen ja absolutisti. Kyllähän Pekkalakin oli maljoja nostellut - mutta vain nostellut, ei tyhjennellyt. Ja Haapavedellä on saanut paikallisessa ravintolassa tilata Pekkalan cocktailin, joka sisältää vähän vodkaa, mesimarjaa ja banaanilikööriä. Kyllähän nimilupa raittiusmieheltä irtosi, kun sitä pyysivät.
   Alkion lause on myös tuttu "Älkää unohtako köyhän asiaa". Pekkala muistutti, että Keskustan kannattajakunta on keskimääräistä pienituloisempaa väkeä. Puolueen aatteen pitäisi olla siitäkin syystä vähävaraisten ihmisten asialla olemista.
   Ja Keskustan ohjelmissa puhutaan aina ihmisestä, ei yksilöstä tai henkilöstä. Puolueen kannattajille sillä on vissi ero.
   Pekkala halusi siteerata myös Kyösti Kalliota. Tämä sanoi Nivalan kirkossa, että tästä maasta on rakennettava sellainen, missä ei ole punaisia ja valkoisia, vaan isänmaataan rakastavia Suomen kansalaisia.   
   Pekkala muistutti, että puolueen kannalta aate on ratkaiseva. Nimittäin, aate muodostaa pohjavirran, ja siitä kumpuavat ratkaisumallit kuhunkin esillä olevaan kysymykseen. Jos aatetta ei ole, mistä silloin tiedetään, mikä on puolueen kannalta oikea ratkaisu?
   Pekkala nosti aatteen poliittisen puolueen menestymisen tärkeimmäksi ehdoksi. Toisena tuli puolueen tuloksekas työ yhteiskunnan kehittämisessä. Ja kolmantena tehokas, rasvattu järjestökoneisto.
   
   Ja millaisena puolueena Pekkala sitten näki Keskustapuolueen?
   Maalaisliitto-Keskusta on Pekkalan mukaan aina ollut radikaali uudistusliike etenkin sosiaalipolitiikassa ja vähävaraisten etujen ajamisessa. Sen sijaan ns. yhteiskunnallisissa perusarvoissa, uskonnossa, suomalaisuudessa ja kansanperinteessä, se on melko konservatiivinen.
   Keskusta on kansanliike. Se on myös itsekasvatusjärjestö Alkion parhaiden aatteiden mukaisesti. Puolue on siitä vain yksi osa. Siihen kuuluvat Pekkalan mukaan myös raittius-, kulttuuri- ja kotiseutuliikkeet sekä maakuntien Suomi.
   
   Ahti Pekkala muistetaan ehkä parhaiten valtiovarainministerinä, mutta hänen uraansa mahtui muitakin arvokkaita tehtäviä. Vuosina 1978-1979 hän toimi eduskunnan puhemiehenä.
   Eduskunnan puhemiehellä on kaksi roolia: näkyvä ja näkymätön. Näkyvään osaan kuuluu täysistuntojen johtaminen.
   Suurin työ tapahtuu kuitenkin muualla. Eduskunnassa oli jo 1980-luvulla kansanedustajien lisäksi lähes 300 työntekijää. Puhemies on eräänlainen eduskunnan toimitusjohtaja, joka ratkaisee myös henkilöstöhallintoon liittyvät asiat.
   Puhemies johtaa puhemiehistöstä ja neljästä kansanedustajasta koostuvaa kansliatoimikuntaa. Se vastaa henkilöstö- ja kiinteistöhallinnosta sekä muista varsinaisen eduskuntatyöhön kuulumattomista asioista.
   Puhemies johtaa myös puhemiesneuvostoa, johon kuuluvat puhemiesten lisäksi kaikkien valiokuntien puheenjohtajat. Ja puhemiesneuvosto puolestaan valvoo eduskunnan varsinaista toimintaa, kuten valiokuntien työskentelyä, taysistuntoja jne.
   Protokollan mukaan presidentti on tasavallan ykkönen, puhemies kakkonen ja pääministeri kolmonen. Tästä seuraa mm. se, että kaikki vieraiden valtojen lähettiläät ilmoittautuvat tullessaan ja lähtiessään paitsi presidentille, myös eduskunnan puhemiehelle.

   Vuoden 1979 eduskuntavaalien jälkeen ryhdyttiin jälleen kasaamaan hallitusta. Pekkalaa pyydettiin mukaan. Valtiovarainministeriksi.
   Pekkala ei innostunut. Ei hän ministeriksi halunnut lähteä. Varsinkaan "niin kauhealle paikalle".
   Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Ruokola kuitenkin tiesi, mistä narusta kannatti nykäistä. Totesi, että ystävät puolueessa ovat niin päättäneet.
   Pekkala ei laiminlyönyt ystävien kutsua. Hän suostui Keskustapuolueen ehdokkaaksi valtiovarainministeriksi.
   Vaikka Pekkala itse empikin, hän kehottaa pyrkimään ministeriksi, koska silloin voi vaikuttaa asioihin. Itse asiassa, jo suostuminen kansanedustajaehdokkaaksi on lupaus tuosta pyrkimisestä. Ehdokas suostuu hoitamaan valitsijoidensa asioita, ja usein se käy parhaiten ministerin paikalta.

   Valtiovarainministerin salkusta käytiin puolueiden välillä vääntöä. Mauno Koivisto esitti sitoutumatonta Esko Rekolaa, kokenutta ammattiministeriä. Väitetään, että taustalla Koivisto olisi todennut Pekkalan ehdokkuudesta, ettei hän pääministerinä aio ryhtyä myös valtiovarainministeriksi. Toisin sanoen, Koivisto oli varsin epävarma Pekkalan kyvyistä. Tosin, ei pelkästään Pekkalan, Koiviston väitetään sanoneen myös, ettei Kepussa ole ketään, joka täyttäisi vaatimukset.
   No, Pekkalasta kutenkin tehtiin valtiovarainministeri. Ja Koiviston kunniaksi on todettava, että tämä muutti käsityksensä Pekkalasta välittömästi ensimmäisen budjettiriihen jälkeen.

   Koivisto ei ollut ollut ainoa epäilijä. Yleisesti ottaen Pekkalan osaamista ei kovin korkealle etukäteisarvioissa noteerattu. Mistä tämä johtui? Pekkalahan oli valittu esim. eduskunnan valtiovarainvaliokuntaan, yhteen tavoitelluimmista valiokunnista, jo vuonna 1975.
   No, kyse oli imagosta. Yhteisiä rahoja hoitamaan oli valittu kaveri, joka vuosikymmenen ajan oli nimenomaisesti mainostanut itseään Takametsien miehenä. Ei sellaisesta varsinaisesti minkään sortin finanssinero ihan ensimmäiseksi assosioitunut, kyllä joidenkin tuntemat suoranaiset kauhun tunteet lienevät olleet aivan aitoja.
   No, pääasia oli, etteivät epäilyt Pekkalaa itseään haitanneet. Itse asiassa, päinvastoin. Kun kaikki kuvittelivat, ettei Pekkala mitään osaa, kukaan ei viitsinyt häntä paimentaa, jolloin hän sai touhuta rauhassa ja rakentaa oman linjansa.
   Ja pian siinä kävi kuten monessa muussa hommassa aiemminkin: Pekkalan toivottiinkin jatkavan.

   Pekkala oli sopumiehen maineessa. Valtiovarainministerin toimessa imago toisinaan kuitenkin naarmuuntui. Esim. kerran keskustalainen sosiaali- ja terveysministeri Katri-Helena Eskelinen juoksi neuvottelujen jälkeen itkien kadulle. Pääministerin sihteeri Paavo Lipponen sai sitten Eskelisen kiinni ja käännytti tämän takaisin.
   Sinänsä, kyllähän Pekkala teki usein kompromisseja. Kompromissi tehtiin siten, että jos jokin ministeriö vaati kahtakymmentä miljoonaa, Pekkala lupasi puolet, ja sitten keskustelun jälkeen päädyttiin Pekkalan kompromissiin, joka oli 10,5 miljoonaa.
   Ministerinä Pekkala ei halunnut kahlita ministeriönsä virkamiehiä. Kyllähän nämä kysyivät isoimmissa asioissa Pekkalalta, mitä mieltä ministeriö on, jolloin Pekkala lausui oman kantansa. Pekkala näkee suhteellisen suuren toimintavapauden johtavan parhaaseen mahdolliseen työtulokseen. Jos työntekijä kahlitaan, tältä katoaa innostus.

   Pekkala muistutti, että kaiken taloudellisen toiminnan tavoitteena on luonnollisesti kansalaisten toimeentulon ja työllisyyden turvaaminen. Ja tuossa hommassa on monia paradokseja.
   Jos on nousukausi ja talous pyörii täysillä, pitäisi harjoittaa mahdollisimman restriktiivistä, rajoittavaa talouspolitiikkaa. Finanssipolitiikan pitäisi olla kasvua hillitsevää.
   Tuo on erittäin vaikeaa, koska ministeriöt katsovat samaan aikaan, että nyt kun valtiolle tulee tuloja ja talous on hyvässä mallissa, olisi oikea ajankohta toteuttaa se ja se uudistus, joka vaatii valtion varoja. Itse asiassa, ensimmäisenä ministerikesänään Pekkala joutui vetämään punakynällä yli myös omia, rivikansanedustajana tekemiään ehdotuksia.
   Myös laskukauden aikana vaikeudet ovat tuttuja. Työttömyys kasvaa ja valtion verotulojen kasvu heikkenee. Pekkalan mukaan silloin ainoa keino on elvyttää taloutta pistämällä ministeriöiden rahavaatimukset jäihin.
   Säästöpuheista ja -pyrkimyksistä huolimatta Pekkalan budjetit kasvattivat valtion kassamenoja. 1980-luvun alkupuolella se aiheutui toimeentuloturvan kehittämisestä. Pekkalan aikana kansaneläkkeitä alettiin verottaa, mutta niitä nostettiin veroja enemmän. Työttömyyskorvauksille kävi samoin.
   Pekkalan olikin helppo nojata OECD´n palkkavertailuun vuosilta 1979-1986. Tuona aikana nettopalkkojen reaalikehitys oli Suomessa kaikkein ripeintä.

   1980-luvulla Suomessa tapahtui suuria poliittisia mullistuksia, jotka järjestivät myös Keskustapuolueen palikat aivan uuteen järjestykseen. Kekkonen sairastui ja Koivisto nousi presidentiksi.  Ahti Karjalainen kamppaili Suomen Pankin pääjohtajan virastaan, Johannes Virolainen putosi eduskunnasta. Matti Ruokola lähti lääkintöhallitusken pääjohtajaksi, Eino Uusitalo vetäytyi Veikkauksen suojiin.
   Keskustapuolueen kova ja kokenut ykkösketju siirtyi sivuun. Jäljelle jäivät vain Ahti Pekkala, viimeinen Kekkosen nousun nähnyt mies, ja nuori puheenjohtaja Paavo Väyrynen, jonka asema omassa puolueessaan oli heikoimmillaan heti Koiviston kauden alussa.
   Pekkalan pitkän uran tuntevat sanovat hänen päätyökseen juuri 1980-luvun vaikeiden vuosien junailun. Hän antoi ajan kulua, mielten tyyntyä ja Väyrysen aseman vahvistua, koska puolue tarvitsi vahvan johtajan.
   Pekkalan tavoite täyttyi. Virolaisen ja Karjalaisen pitkän valtataistelun hajottama puolue yhdistyi.

   Ahti Pekkalan ura kytkeytyy hyvin pitkälle Paavo Väyryseen. Sattumaa tai ei, tuuria tai ei, Pekkala ja Väyrynen joutuivat eduskunnassa työtovereiksi. He tulivat eduskuntaan samana vuonna ja jakoivat pienen työhuoneen kolmen muun edustajan kanssa.
   Yhteistyön alku oli todella lupaava. Lyhyessä ajassa pohjoisen miehet löysivät toistensa aatemaailman. Väyrynen muisteli vuonna 1974, kuinka heidän keskustelunsa eivät rajoittuneet päivänpoliittisiin kiemuroihin, vaan usein porauduttiin syvälle maailmankatsomusten perusteisiin.
   Täysipainoinen työtoveruus eduskunnassa jäi käytännössä puoleen vuoteen. Pääministeri Karjalainen pyysi Väyrysen poliittiseksi sihteerikseen kesällä 1970.
   Väyrynen empi Karjalaisen kutsua ja kysäisi Pekkalan mielipidettä. Tämä totesi, että päätös on Väyrysen oma, mutta että voittopuolisesti sitä suosittelisi. Kyseinen paikka kun oli näköalapaikka.
   Samana vuonna Pekkala tuki Väyrystä puoluesihteeriksi. Keskustapuolue oli kärsinyt rajun tappion eduskuntavaaleissa ja Jouko Loikkanen oli saanut toimia ukkosenjohdattimena. Tosin Väyrystä ei valittu, puoluesihteeriksi valittiin Mikko Immonen.
   Yhteistyö jatkui. Ja oli niin näkyvää, että joissakin yhteyksissä Pekkala leimattiin väyrysläiseksi. Kuten myös Matti Ruokola ja Olavi Martikainen. Pekkala itse myönsi yhteistyön, mutta määritelmää väyrysläinen hän ei allekirjoittanut. Eikä lukenut myöskään Ruokolaa varsinaisiin väyrysläisiin.
   Osittain olosuhteiden pakosta yhteistyö alkoi rakoilla 1980-luvulla. Ihanneoloissa kaksikko olisi täydentänyt toisiaan: toinen sopii ja luovii kaiken mahdollisen, toinen ottaa loput väkisin. Mutta syksy 1981 ei ollut ihannetila.
   Toinen oli puheenjohtaja, puolueen ykkösmies, jonka piti taistella seuraava keskustalainen presidentti. Ja toinen oli valtiovarainministeri, budjettiin sidottu toimija, jonka piti varmistaa valtakunnan talousasioiden hoito tilanteessa kuin tilanteessa. Vastaava tilanne syntyi SDP´ssa syksyllä 1987, jolloin Pertti Paasio joutui huomauttamaan valtiovarainministeri Erkki Liikaselle, että "se on muuten puolue, joka määrää".
   Pekkalan paperi ei käynyt Väyryselle. Työvaliokunta hyväksyi Väyrysen vaatimukset. Ja Pekkala sitten hyväksyi uudet päätökset - mutta ei puhunut koko päivänä juuri sanaakaan. Helsingin Sanomien mukaan Väyrynen oli vetänyt maton Pekkalan alta. Tosin Pekkala itse ei tulkintaa koskaan hyväksynyt, hän muistutti työvaliokunnan olleen yksimielinen.
   Pekkala myönsi, että hänellä ja Väyrysellä oli ollut eroja - ja muistuttaa, että ainahan niitä oli ollut. Myös silloin, kun hänet luettiin ns. väyrysläisiin. Mutta lojaali hän oli aina pyrkinyt olemaan, myös silloin, kun oli eri mieltä.

   Sitten kirjan ilmestymisvuoteen 1989. Mitä Pekkala, itse eduskunnan jättäneenä maaherrana, nyt oli mieltä Väyrysestä?
   Pekkala ei halunnut nimetä itseään Väyrysen ihailijaksi eikä vastustajaksi. Siihen, mitä Väyrynen tekee, Pekkalalla ei ollut huomautettavaa. Sen sijaan se, millä tyylillä Väyrynen toimii, toisinaan arvelutti.
   Pekkala muistuttaa Väyrysen olleen jo nuorena harvinaisen kokenut. Ja Pekkalan mielestä Väyrynen on usein oikeassa. Mutta jostain syystä tämä esittää Pekkalan mielestä asiat aivan kuin haluaisi vetää haukkumisia päälleen.
   Pekkala ottaa esimerkin Väyrysen 1980-luvun idänkauppapuheista. Pekkalan mielestä Väyrynen toimi kuin valpas unilukkari. Tämä otti esille ison ongelman, jota oli vähätelty. Sittemmin oli nähty Väyrysen olleen kiistatta oikeassa.
   Pekkala kuitenkin ihmettelee, miksi Väyrynen aloitti uhkailemisen hallituksen eroamisella, elleivät asiat parane. Pekkala olisi mieluummin vaatinut hallitusta koolle erityisistuntoon idänkaupan ongelmien ratkaisemiseksi. Kun Väyrynen toimi noin suoraviivaisesti, lopputulos oli se, että koko tilanne käännettiin Väyrysen uhitteluksi.
   Pekkalan mukaan tyylikysymys on politiikassa olennainen. Saman asian voi sanoa monella tavalla.
 
   Pekkala itse pyrki toimimaan valtiovarainministerinä yhteistyössä pääministerin kanssa. Kun nämä kaksi ministeriä pystyvät sopimaan asioista, on hallituksen työskentelyn sujuvuus melko pitkälle varmistettu. Tämä taas vaikuttaa muihin ministereihin ja sitä kautta yleiseen mielipiteeseen. Syntyy konsensus.
   Pekkala koki asettaneensa ensisijaisesti ohjenuorakseen sen, että maan talous tulee pitää kunnossa. Vasta sen jälkeen tulivat kaikki muut näkökohdat.
   Mutta kostautuiko sovittelunhalu? Antoiko Pekkala liikaa periksi sosialidemokraateille?
   No, ilmeisesti Keskustapuolueessa kuitenkin luotettiin siihen, että Pekkala ottaa huomioon puolueen edut niin pitkälle kuin se yleensä oli mahdollista. Keskustalaisen lähteen mukaan Pekkala ujutti budjettiin omaa linjaansa, kun ensin oli sovittu suuret poliittiset asiat.

   Palataan lopuksi vielä tuohon aiemmin mainittuun spekulointiin siitä, olisiko Keskustapuolue voinut Pekkalan johdolla jatkaa hallituksessa vuoden 1987 eduskuntavaalien jälkeen. Muiden kommentithan siellä jo tulivatkin. Mutta mitä mieltä Pekkala itse on?
   No, Pekkala tietää, ei oleta vaan tietää, että oppositio olisi ollut edessä joka tapauksessa. Kalevi Sorsa näki, että Kokoomus oli jälleen nousemassa vaalivoittoon, eikä sitä kerta kaikkiaan enää voinut pitää hallituksen ulkopuolella. Edellisellä kerralla SMP´n veto uutena puolueena hallitukseen oli puolittanut Kokoomuksen syrjäyttämisestä aiheutuneen arvostelun, mutta sitten sekin konsti oli käytetty. Kokoomus oli menossa hallitukseen joka tapauksessa.
   Koska Sorsa halusi pitää SDP´n hallituksessa, Keskustapuolue oli pudotettava oppositioon. Sorsa aloitti neuvottelut kokoomuslaisten kanssa jo puolitoista vuotta ennen eduskuntavaaleja. Eikä sillä ollut mitään tekemistä Väyrysen tai tahtopolitiikan kanssa, vaikka sellainen kuva muista syistä julkisuuteen annettiinkin.
   Tämän Pekkala kuuli Sorsalta itseltään. Eikä nähnyt mitään syytä epäillä lausuntoja.

   Martti Turusen kokoama henkilökuva Ahti Pekkalasta esittelee päähenkilönsä monelta kantilta ja teemoissa selvästi pintaa syvemmälle porautuen. Esille nousevat toisinaan henkilö, toisinaan ideologi, toisinaan poliitikko. Äänessä ovat Pekkalan itsensä lisäksi niin toverit omasta puolueesta kuin yhteistyökumppanit toisista ryhmistä. Kirja Ihmisten asialla on vaikuttava teos eräästä takavuosikymmenten merkkihenkilöstämme.
-----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----     -----

Seuraava päivitys 3.4. (ti)

Yksin lapsipakolaisena Somaliasta Kenian kautta Suomeen ja vaikeuksien kautta voittoon. Husun matka Somalian sotatantereelta Suomen kansalaiseksi ja yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi on selviytymistarina vailla vertaa.

Kuukauden Keskustalainen
Markku Hattula: Minä Husu, suomalialainen - Abdirahim Husseinin tarina