Kotimainen ruokaSuomessa tuotettu ruoka on puhdasta lähiruokaa. Maanviljelijä on palkkansa ansainnut. Kuluttajalla on oikeus tietää, mistä ruoka tulee.

Suomessa ruoka tuotetaan EU:n tiukimmilla vaatimuksilla.  Kotimaiset puhtaat elintarvikkeet ja vesi ovat yksi kansamme henkivakuutuksista, huoltovarmuuden tukijalka. Ruoantuotannon jatkuminen Suomessa on Teemakuva_KOTIMAINEN-RUOKA_380px.jpgvarmistettava kansallisilla ja EU:n päätöksillä.

Tarvitaan reilut ja toimivat markkinat. Viljelijän pitää saada palkkansa. Tuottajien neuvotteluasemaa ruokaketjussa pitää parantaa. Epäreilut kauppatavat on kitkettävä. Kauppojen on tarjottava myös pienille elintarvikejalostajille tasapuoliset mahdollisuudet päästä valikoimiin. Suoramyynnin byrokratiaa on helpotettava ja järkeistettävä.

Kuluttajalla on oikeus tietää, mistä lautasella oleva ruoka tulee. Alkuperämerkintöjen pakollisuutta kaupoissa ja ravintoloissa on laajennettava.

Kotien ohella koulun pitää antaa lapsille tietoa ruoantuotannosta ja terveellisestä ravinnosta. Keskusta haluaa, että lounaan lisäksi jokaisessa koulussa tarjotaan päivittäin välipala. Julkisten keittiöiden hankinnoissa pelkän hinnan sijasta on painotettava myös vastuullisuutta ja laatua.

 

___

Haluatko tutustua tarkemmin tähän aiheeseen? Lue lisää vaaliohjelmassa>>