Kysymyksiä ja vastauksia

yläkuva_lila.png

Milloin Vaikuttajakiihdyttämö järjestetään?

Hakuaika Vaikuttajakiihdyttämöön on 1.-18.6.2018.

Itse ohjelma järjestetään syyskuusta 2018 helmikuuhun 2019. Ohjelmaan kuuluu kolme pakollista seminaariviikonloppua, joihin jokaiseen on pystyttävä osallistumaan. Viikonloput kestävät perjantaista kello 10:stä sunnuntaihin noin kello 14-16 asti. Viikonloput ovat:
7.-9.9.2018
9.-11.11.2018
22.-24.2.2019

Lisäksi ohjelmaan kuuluu noin viisi mentorikohtaamista, jotka jokainen mentoripari järjestää itsenäisesti.
 
Kenelle Vaikuttajakiihdyttämö on tarkoitettu?
 
Vaikuttajakiihdyttämö on kaikille 18-39-vuotiaille nuorille vaikuttajille avoin sparraus- ja mentorointiohjelma. Saatat olla jo hieman kokeneempi vaikuttaja taikka vasta vaikuttajapolkusi alkumetreillä, kaikenlaisille aktoreille löytyy varmasti sopiva mentori. Sinun on kuitenkin oltava vähintään 18-vuotias syyskuun 2018 alussa ja korkeintaan 39-vuotias helmikuun 2019 lopussa. Jokaisen osallistujan on pystyttävä sitoutumaan jokaiseen viikonloppuseminaariin syys-helmikuussa.

Vaikuttajakiihdyttämöön voi hakea myös tuutoriksi, jos olet jo käynyt Vaikuttajakiihdyttämön ja/tai olet jo kokeneempi nuori vaikuttaja. Katso lisätietoja alta.

Osallistuin Vaikuttajakiihdyttämöön edellisellä kaudella. Voinko hakea mukaan uudelleen?

Lähtökohtaisesti Vaikuttajakiihdyttämö 2.0 on tarkoitettu uusille nuorille vaikuttajille. Viime kaudella mukana olleita kannustetaan hakemaan pääasiassa tuutoreiksi.

Mikä on tuutori ja miten sellaiseksi pääsee?

Vaikuttajakiihdyttämön tuutoreiksi eli apulaisohjaajiksi haetttiin viittä vapaaehtoista nuorta vaikuttajaa, jotka ovat jo vähän vaikuttamiskokemusta kartuttaneita, iältään 18-39-vuotiaita. Tuutorit ovat mm. mukana ohjaamassa työskentelyä seminaareissa ja vetävät pienryhmiä. Lisäksi he pääsevät myös itse kehittymään eteenpäin vaikuttajina. Myös tuutorit saavat halutessaan omat mentorit.

 
Pitääkö minun olla Keskustan jäsen?
 
Aktoriksi tai tuutoriksi hakevien ei tarvitse olla Keskustan jäseniä tai tuntea Keskustaa ennestään. Päinvastoin, Vaikuttajakiihdyttämö on hyvä mahdollisuus päästä tutustumaan lähemmin myös Keskustaan ja sen arvoihin. Hakijana et kuitenkaan pidä aivan vieraana keskustalaisille tärkeitä arvoja kuten tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, ylisukupolvisuus, paikallisuus, sivistys ja välittäminen.
 
Missä tapaamiset järjestetään?
 
Vaikuttajakiihdyttämön viikonloppu seminaarit järjestetään Helsingissä. Mentoritapaamisissa saat itse päättää, haluatko mieluummin mentorin omasta maakunnastasi vai oletko valmis matkustamaan mentoritapaamisiin.

Mitä viikonloppuseminaareissa tapahtuu?

Seminaarit ovat olennainen osa mentoriohjelmaa. Viikonlopuissa kuullaan treenataan vaikuttamista käytännöllisesti, pohditaan erilaisia näkökulmia ja omaa vaikuttajapolkua sekä kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja. Pääset harjoittelemaan esimerkiksi esiintymistä, viestintää, vaikuttamisen erilaisia keinoja ja kehittämään itseäsi vaikuttajana.

Millaista mentorointi on?
 
Mentoriohjelman ei ole tarkoitus tarjota sinulle valmiita vastauksia, vaan auttaa sinua pohtimaan omia arvojasi, tavoitteitasi ja pelkojasikin. Sekä mentorin kanssa käytyjen keskustelujen että viikonloppuseminaarien on tarkoitus vahvistaa sinun omaa ajatteluasi ja selkeyttää sitä reittiä, minkä vaikuttamispolullesi haluat ottaa. Mentorit ovat kokeneita vaikuttajia, jotka ovat nähneet politiikkaa ja vaikuttamista monelta kantilta. Samalla tavalla myös sinä voit tarjota mentorillesi uusia näkökulmia ja ajatuksia. Hedelmällinen mentorointi on aina kaksisuuntaista.
 
Vaikuttajakiihdyttämö on täysin aktorilähtöistä eli aktorin tehtävä on järjestää tapaamiset mentorin kanssa, valmistella tapaamiset ja osallistua aktiivisesti viikonloppuseminaareihin. Tapaamisen keskusteluaiheita voi ammentaa esimerkiksi välitehtävistä.

Mitä Vaikuttajakiihdyttämö maksaa?


Vaikuttajakiihdyttämön kurssimaksu on 150 euroa. Se sisältää ohjelman, seminaariviikonloppujen majoituksen kahden hengen huoneissa, pääasialliset ruokailut sekä matkakulut viikonloppuihin. Jos kurssimaksu muodostaa esteen osallistumiselle, ole rohkeasti yhteydessä koordinaattoriin. Myös maksuaikataulu on mahdollista järjestä.
 
Saanko itse valita mentorini?
 
Vaikuttajakiihdyttämön työryhmä muodostaa mentoriparit painottaen esimerkiksi mentorin ja/tai aktorin taustaa, kokemusta, tavoitteita ja osaamisalueita, jotta mentorointi on mahdollisimman hedelmällistä. Hakijat eivät voi suoraan toivoa, kenet saavat mentorikseen, mutta saavat kertoa, minkälaisia kysymyksiä haluavat pallotella.
 
Milloin valinnoista ilmoitetaan?
 
Haku on auki 18.6.2018 asti. Hakemuksia käydään läpi hakuajan aikana sekä välittömästi sen jälkeen. Menestyksekkäille hakijoille saatetaan myös soittaa. Valinnat ilmoitetaan heinäkuun puolivälin jälkeen.
 
Kuka Vaikuttajakiihdyttämön järjestää?
 
Vaikuttajakiihdyttämö järjestetään yhteistyössä Keskustan eduskuntaryhmän, Suomen Keskustan, Keskustanuorten, Keskustan Opiskelijaliiton ja Keskustanaisten kanssa.
 
Minulla on kysymys, johon en täältä saanut vastausta, mitä teen?
 
Voit olla yhteydessä Vaikuttajakiihdyttämön projektikoordinaattori Sonja Huttuseen
sonja.huttunen@eduskunta.fi tai 050 388 0010