Jouni Niskanen

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg

Näin YTHS saatiin AMK-opiskelijoille

2.4.2020

Olin mukana Seinäjoella kun päätimme vuosikymmen sitten että YTHS aloittaa opiskelijaterveydenhuollon kokeilun ammattikorkeakoulun opiskelijoille Etelä-Pohjanmaalle. Toinen kokeilualue oli Kaakkois-Suomessa.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta vastasi opiskelupaikkakunta, siis kunta. Koska on erilaisia ja eri kokoisia kuntia joilla AMK-yksiköitä sijaitsi niin tottakai palvelujen laatu oli ollut erilainen. Ei huono mutta erilainen. Vuosikymmen sitten SeAMKin yksiköitä oli Seinäjoen lisäksi Ilmajoella, Ähtärissä, Kauhavalla, Kauhajoella, Jurvassa, sekä lyhytaikaisempia koulutusprojekteja mm. Alajärvellä. Jokainen kylä pystyi tarjoamaan kohtuullisen perusopiskelijaterveydenhuollon, mutta ei kaikkea erikoisalojen palvelua mitä olisi tarvittu. Erityisesti gynekologisia palveluja ja mielenterveyden tukipalveluja ei voitu kunnolla järjestää joka niemessä ja notkossa.

Seinäjoen kaupungissa opiskelijaterveydenhuolto oli hyvällä mallilla ja varsinkin Kauhajoen opiskelijasurmien 2008 jälkeen palveluihin erityisesti panostettiin. Mutta siis vain Seinäjoella.

Mutta kaikissa yksiköissä ei voitu tarjota kaikkea ja sitä paitsi koulutusformaattien monimuotoistuminen ( työn ohessa opiskelu, virtuaalinen opiskelu, ulkomaanvaihtojaksot, ulkomaiset vaihto-opiskelijat, lyhyemmillä kursseilla opiskelevat ulkomaiset opiskelijat, YAMK-opiskelijat, urheiluakatemialaiset, erikoistumisopinto-opiskelijat, maksullista tutkintoa opiskelevat ETA-maiden ulkopuoliset opiskelijat, avoin-AMK-opiskelijat jne.) tekivät opiskelijajoukosta melko vaikeasti hahmotettavan yhä heterogeenisemman kokonaisuuden.

Olin mukana päättämässä siitä että SeAMK tuli mukaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kokeiluun. Ei se kaupungille helppoa ollut luovuttaa terveydenhuoltovastuu YTHS:lle, mutta muissa kunnissa tietenkin oli helpompi. YTHS:lle itselleenkin oli varmasti yllätys havaita että Etelä-Pohjanmaan laaja alue ei ole sana kuin yliopistokaupunki. Välimatkat ovat kylien välillä pitkiä ja opiskelijamäärät ovat pieniä joten ihan mahdotonta olikin tarjota YTHS:n toimipistettä joka AMK-yksikkökylään.

YTHS teki ainoan oikean ratkaisun eli teki alihankintasopimuksia kuntien ja yksityisten terveydenhuollon tuottajien kanssa, jotta YTHS-tasoisiin palveluihin pääsee pikkupaikkakunnilla. Joihinkin palveluihin piti mennä Seinäjoelle tai mihin tahansa muualle Suomen YTHS:n toimipisteeseen. Varsinkin erikoislääkäreitä ei yksinkertaisesti ole tai vastaanottoa ei voinut järkevästi järjestää muualla kuin Seinäjoella.

Yllätys kokeiluvaiheessa oli se, että säätiön talous ei ollutkaan niin hyvä kuin oltiin SeAMKissa luultu. Kokeilu tuli säätiölle kalliiksi, mutta säätiö selvisi. Kokeilu päättyi aikanaan ja kaupungit ja kunnat ottivat jälleen opiskelijaterveydenhuollon vastuulleen.

Ehkä ulkopuolinen saattoi hyvinkin ihmetellä tätä edestakaisin veivaamista!

Kiitän omasta puolestani Seinäjoen kaupunkia kuin myös kaikkia muita kuntia siitä että niillä oli mahtavasti kärsivällisyyttä monivuotisen kokeilun aikana. Kokeilu tarkoitti joka kylässä melkoista hallinnollista AMK-tutkinto-opiskelijoiden sote-palvelujen kunta-YTHS/yksityinen-kunta/yksityinen-YTHS edestakaisin säätämistä ja takaisin säätämistä ja vielä senkin jälkeen uudelleen säätämistä. Mutta nyt on valmista!

Asian toteutusta helpotti SeAMKissa opetusyksiköiden keskittäminen Seinäjoelle 2010-luvun alkupuolella. Kun opetus ja muut toiminta ovat lähinnä Framin alueella, niin se aivan ratkaisevasti helpotti YTHS-konseptin toteuttamista. YTHS ei hajonnutkaan peräkkäisiksi alihankintaketjuiksi. Maakuntakorkeakoulut vie jatkossakin kuitenkin tutkintokoulutusta pienemmille paikkakunnille, mutta rajattujen ja määräaikaisten opiskelijamäärien opiskelijaterveydenhuolto on edelleen järjestettävissä määräaikaisin erillissopimuksin opiskelupaikkakunnalle.

YTHS kokeilut arvioitiin toimiviksi. Nyt on kaikilla ammattikorkeakoulujen tutkinto-opiskelijoilla samanlaiset opiskelijaterveydenhuollon palvelut koko Suomen maassa. Samat palvelut kuin yliopiston tutkinto-opiskelijoilla. Menemättä tässä pidemmälle yksityiskohtiin, haasteita edelleen on kun tutkinto-koulutus monimuotoistuu ja kansainvälistyy edelleen. Tätä uudistusta toivottiin kuitenkin vuosikymmeniä ja Etelä-Pohjanmaan kokeiluvaihe ja vaivannäkö on koko maan uutena järjestelmänä nähtävissä. Kiitos siitä kaikille Etelä-Pohjanmaalla!

 

Koronasta ja pörssipeleistä – Suomi nousuun!

1.4.2020

Korona iski, paniikki on päällä, vessapaperia hamstrataan. Perjantaina 13. maaliskuuta 2020 iltapäivällä vallitsi karhumarkkinat eli pörssikursseista on tehtiin kerralla Amerikassa selvää, samoin Helsingin pörssissä. Jos olit edellisellä viikolla pörssikursseissa voitolla, niin et varmasti enää ole.

Jos olet on viimeisenkin roposi laittanut pörssiin, niin nyt olet saanut kunnon opetuksen. Uskon että sattuu: Auts! Ja Korona voi tarttua ihan missä vaan: Hätsii vaan kaikille!

Sympatiani ovat puolellasi, sillä tiedän miltä totaalisesta häviäjästä tuntuu. Innostuin nuorempana pörssikeinotteluun. Tein aikanaan kuitenkin strategisen päätöksen, että en osta Nokiaa silloin kun kaikki muut sitä ostivat ja Jorma Ollila oli Maailman Paras Johtaja. Onnittelin itseäni vuosituhannen jälkeen etten mennyt mukaan, olisin saanut Nokiasta pahasti köniin. Sen sijaan ostin Telesteä, Santasalo Vaihteita, Finnairia, Raisiota ja muita luusereita ja välillä olin niissä voitolla, muta sitten tuli Noutaja. Tappiot kuittasin mustalla kahvilla - kirpasi: Auts! - mutta muuta ei voinut. Myin melkein kaikki muutkin osakkeet pois, joten ehkä kaiken kaikkiaan kun laskee niin pääsin plus miinus nollalle. Mutta mielenterveys ei kestänyt joka päivä heiluvia markkinoita. Ei se sittenkään ollut minun juttu!

Kun lukee ja seuraa valtamediaa, niin pörssisijoitukset ja pörssikurssit ovat Koronan lisäksi päivittäisiä ykkösuutisaiheita. Ikään kuin se pörssipeli oli maailman tärkein asia. Kuinka paljon maailman pörssipeleissä on rahaa kiinni, siis reaalitaloudesta irrallaan? Paljon!

Tilastokeskuksen (vanhan) tilaston vuodelta 2016 mukaan suomalaisten varallisuudesta on kiinni pörssipelissä vajaa kymmenesosa – keskimäärin. Suomen pankin tuoreemmat tilastot (linkki https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/saastaminen-ja-sijoittaminen/) osoittavat että suomalaiset kotitaloudet omistivat joulukuun 2019 lopussa 39,0 mrd. euron edestä pörssinoteerattuja osakkeita. Joulukuun 2019 lopussa kotitalouksilla oli sijoituksia Suomeen rekisteröityihin osakerahastoihin 8,8 mrd. euron edestä. Lisäksi kotitalouksilla oli vuonna 2019 sijoitussidonnaisten vakuutussopimusten kautta arviolta 10 mrd. euron sijoitukset osakerahastoissa ja 0,8 mrd. euron sijoitukset suoraan noteeratuissa osakkeissa. Eli onpa saattanut olla vuodenvaihteessa jo yli sen 10 prosenttia suomalaisten omaisuudesta kiinni pörssipelissä. No – eipä ole enää sen jälkeen kun Korona-karhu kävi pistämässä pörssikurssit hujan hajan.

Juuri nyt tätä kirjoitettaessa torstaina 26. maaliskuuta Ylen aamupäivän erikoislähetyksessä poliisi ilmoittaa, että Uusimaa suljetaan kiinni poliisipartioin joka paikasta. Koronaa ei todellakaan saa enempää tartuttaa toisiin maakuntiin. Ei Korona ole vielä minussa eikä läheisissä, mutta eristäydymme ja nautimme käsidesiä ulkoisesti ja eristäydymme sosiaalisesti. Sitten kun se tulee päälle niin se sairastetaan, emme lähde karkuun mihinkään muuhun maakuntaan - hortoilemaan.

Mitä pitäisi maailman menosta ajatella? Hajauta! – siinä on suuri viisaus. Se tarkoittaa että ei kaikki munat saa olla samassa korissa. Vielä viisaampi olet jos et sotkeennu koko pörssipeliin, tai pelaa vain jos voit menettää kaiken eikä edes kirpaise. Koronaan et valmistaudu itse yksinään vaan yhdessä läheisten kanssa – hajauta sekin.

Korona-karhu löi kaiken maallisen talouden matalaksi samalla kun pisti heikoimmat hengityskoneisiin. Todennäköisesti Korona kuitenkin oli vain kipinä joka sorti maailmantalouden, joka olisi sortunut jostain muusta ulkoisesta syystä myöhemmin. Romahdus olisi tullut ilman Koronaakin.

Maailman pörssikurssit ovat nousseet keskuspankkien pumppaamien rahamäärien takia poikkeuksellisen pitkään, USA:ssa on muistaakseni 11 vuoden keskeytyksetön pörssikurssien nousu. Mikä menee ylös on myös tultava alas – sen lentäjät tietää.

Mihin muuhun vähiä jäljelle jääneitä vähiään säästöjään voi laittaa jos on polttanut näppinsä pörssipelissä? Mihin karhu ei pysty? Minkälaista elämää olisi pitänyt viettää tai miten voi nyt elää?

Suomi nousuun! Sijoita vain siihen mistä itse ymmärrät jotain! Tee sitä mistä itse ymmärrät oikeasti jotain! Kotipalstan metsänhoitoon, hirsirakennusten kunnostukseen, savusaunan kohentamiseen, pistä jätevesijärjestelmä lain mukaiseen kuntoon, sijoita omaan ja läheistesi terveyteen ja mielenterveyteen, satsaa omaan kotiin, ystäviin ja rakkaisiin. Pidä huoli nyt vanhemmista ihmisistä etteivät he jää Koronan ja pörssipelureiden uhreiksi. Ja aloita kansantanssiharrastus! Näihin maailman pörssit ei vaikuta sitä ei tätä, ja Koronastakin me kyllä selvitään. Me selviämme tästä yhdessä!

 

Nextille levelille

30.3.2020

Se on tänään taas viikon heppailta. Jälkikasvu pitää viedä hevostallille ratsastustunnille. Joka viikko on ratsastustunti jonne pääsyä odotetaan innokkaasti jo edellisinä päivinä.

Matka tallille ei ole pitkä autolla hujauttaessa. Sinne kerääntyy tunnille sellainen 6-10 innokasta heppatyttöä. Heppa haetaan pihalta, harjataan, kaviokoululla rapsutellaan jäät ja lannat kavioista. Jälkikasvu tekee sen ihan itte. Isin pitää hakea enää satula ja nostaa hepan selkään kun jälkikasvu ei itse vielä yllä. Mutta suitset jälkikasvu laittaa sentään itse. Sitten vaan jalustinten säätöä ja kohta tunti alkaa.

Hepat on leppoisia opetusheppoja pääasiassa. Jännä miten pikkuiset ponit on temperamenttisempia, isoimmat hepat on hitaampia ja kömpelöitä pitkine koipineen ja poikkeuksetta lunkimpia kuin pikkuponit.

Heppatytöt on kaikki iloisia ja innokkaita, paijaavat ja hoivaavat hevosia - no niin kuin äidit hoivaavat lapsiaan tai aviomiestään! Jännä kyllä mutta kyllä naisilla on hoivavietti syntymästään - sanoo telaketjufeministit mitä tahansa.

Eipä ole heppapoikia oikeastaan koskaan näkynyt. Mitä joskus olen jonkun pikkupojan nähnyt niin ilmeisesti äidin toimesta pakotettuna on tullut. Ei ole näkynyt seuraavilla kerroilla. Ehkäpä kaikki äidit tietää että poikien ratsastus ei ole normaalia. Heppatytöt on kuitenkin kaikki teräväpäistä reipasta parasta A-ryhmää hyvän harrastuksen parissa. Ilo on isillä viedä tytär hyvän viikoittain harrastuksen ja hyvien kavereiden pariin.

Meillä kepulaisessa kodissa oli aikanaan 70-luvulle saakka työhevonen. Oli kaikilla naapureillakin vaikka oli jo traktoritkin melkein kaikilla. Monena talviaamuna olen lapsena mennyt hevosreen kyydissä maitotonkkien seassa maitolaiturille koulukyytiä odottamaan, jos on sattunut niin paha lumimyräkkä ettei millään kumipyörävehkeellä päässyt kotitietä pitkin kulkemaan ja lunta oli tullut koululaisen saappaitten varsia enemmän. Työhevonen oli kiltti ja tottelevainen ruuna mutta työkaluhan se heppa meillä oli. Tiedän kuitenkin mikä eläin heppa on.

Joskus aikuisena 90-luvun vaihteessa majoittauduin työkeikalla maatilamatkailukohteeseen hevostilalle. Talossa oli komia tytär joka piti isolla kotitallilla ratsastustunteja. Halusin tehdä tottakai tuttavuutta tämän kauniin naimaikäisen tyttären kanssa, joten tekosyynä menin hänen heppatunneilleen.

Saara oli kiltti ihastuttava ylioppilastyttö mutta hyvin juonessa mukana ja niinpä monta yhteistä ratsastustuntia ratsastettiin. Opin nopeasti Saaran yksityisopetuksessa ohjastuksen käyntiin, raviin ja laukkaan. Itsekin hämmästyin että minähän tajuan tämän ratsastusjutun. Ratsastaessa löytää itsestään myös ennen tuntemattomia kipeitä lihaksia. Metsäratsastusreissu Saaran kanssa jäi erityisesti mieleen, siinä lenteli kerberoksia ilmassa! Ja muutenkin pihalla hengailtiin kahdestaan - myönnän että ainakin minulla vonka mielessä.

No hevostilan isäntä ei, eikä äiti varsinkaan tykännyt, vaan että mikä ihmeen hampuusi toi on kun mies ratsastaa. Selväksi tuli että rivien välissä paheksuttiin nuoren miehen ratsastusta - se ei ole normaalia, eikä varsinkaan tommonen hulttio. No tyttärestä olin kiinnostunut - ei huvittanut sitä heille sanoa - ja että hevosista varsinaisesti viis. Maksoin tietenkin tuntini kuten piti. Se romantiikka ei sen pidemmälle sitten edistynyt kun isi ja äiti alkoivat pihalla kyttäämään tämän epäilyttävän tyypin ja tyttären yhteisiä ratsastustunteja. Kylmäkiskoinen ja vaivautunut fiilinki tuli, myös ilmeisesti Saaralle.

Ja kun minunkin piti pian työmaan vaihduttua vaihtaa asumaan toiselle paikkakunnalle, niin eipä siitä ratsastuksessa päästy Saaran kanssa sinne nextille levelille. Ehkä minun ei olisi pitänyt alkaa alun perinkään tekosyynä ratsastamaan, ehkä se romantiikka olisi ollut Saaralle ja minulle siten helpompaa jos ei olisi hevostilan ratsastuksen kyttääjät älynneet hyökätä ajoissa väliin.

 

Scämmeri!

30.3.2020

Vastasin taas kännykkään. Soitti joku 050-4758695. Kiireessä vastasin kotimaiseen numeroon:

-Haloo?
-Oletteko sen ja sen niminen? Kyllä.
-Onko yrityksenne sen ja sen niminen? Kyllä.
-No laitetaampa teille vuoden sopimus Kuntaluettelo-hakupalvelusta joka on Suomen paras puhelinnumero hakupalvelu.. . EEEI EI EI MISSÄÄN NIMESSÄ EN OSTA ENKÄ MAKSA MITÄÄN!...
-Tuut tuut

Peijooni - taas! Näitä puhtaita huijareita tulee joka kuukausi. Minulle on soitettu Hongkongista ja yritetty sopia 5000 dollarin tai 20 000 dollarin sopimusta Snapchat- pörssiosakkeiden ostamiseksi etukäteen ennen pörssilistausta. Sai jopa itse valita kumman vaihtoehdon maksaisi! On soitettu Ruotsista, Englannista ja jopa Vatikaanin (!) suunnasta ja yritetty myydä yrityskataloogiin pääsyä. Laskukin tuli ruotsista 950 kruunua mutta jätin kylmästi maksamatta. En edes enää kuuntele loppuun jos tajuan että tämä onkin scämmeri.

Yleensä huijarin tunnistaa ulkomaisesta numerosta tai 046-alkuisesta mutta nyt oli 050-alkuinen. Kotimaisista numerosta huijareita on tullut useita, joskus ne puhuu virolaisittain. En ole joutunut huijareille maksamaan - mutta tänään taisi puhelu mennä liian pitkäksi. Viehko suomenkielinen naisääni olikin tietokoneen botti!

Ei saa sanoa jees jees eikä kyllä kyllä. Kyllä minä sen tiesin, mutta vipuun menin kiireessä nyt. Peijakas! Ei olisi pitänyt vastata koko puhelimeen! Niin on että lopetan kohta puhelimeen vastaamisen ja laitan kapulan mäkeen jos tämä on tätä jatkossa. Minuun saa kohta jatkossa yhteyden vaan kirjepostilla ja kirjekyyhkyllä! Saatan siis hyvinkin jättää vastaamatta vaikka soittaisit.

Yrityksellä ei ole siis kuluttajasuojaa minkä huijarit tietävät. Jos haluaa riidellä käräjillä niin oikeusapua on turha toivoa. Pitää kaivaa kuvetta itse jos meinaa käräjillä ratkaista riitansa jonkun huijarin kanssa. Sepä tässä harmittaa jos ne laskun lähettää. Jotain yrittäjäsuojaa kyllä pitäisi Kepun eduskunnassa nyt ajaa kepulaisille pienyrittäjille!

 

Terveisiä Peräseinajoen siltarumpuraitilta!

30.3.2020

Tulipa taas pistäydyttyä Peräseinäjoella. Peräseinäjoki pääsi maailmankartalle siltarumpupolitikoinnista kun kansantaiteilija Jörn Donner eduskunnassa ollessaan tuskaili että jo hallituksessa sovitun budjetin hyväksyntävaiheessa eduskunnassa on aina joku kepulainen joka yrittää lisätä omalle kylälle jotain pikkuhanketta omia äänestäjiä miellyttääkseen.

Silloin nimittäin Peräseinäjoelle hyväksyttiin siltarumpujen laittoon lisäyksenä melko pikkusumma budjettiin vaikkei siitä hallituksen esityksessä ollut. Se hermostutti vakaan järjestyksen Donnerin (SDP, SKDL, RKP). Käsite jäi kuitenkin elämään.

Toinen nimi asialle on pekkarointi. Kepulainen Pekkarinen siis antoi kunniakkaan sukunimensä siihen että kansanedustaja suosii äkkinäisillä budjettilisäyksillä kotiseutuaan. Mikäs vika siinä muka on?

Kyllä nyt kun Peräseinäjoen raitilla kulkee niin mihinkä se kuuluisa Peräseinäjoen siltarumpu-henki on jäänyt? Joskus kävin sopimassa PPTH- yhtiön johtajan kanssa koulutussopimuksen firman henkilökunnalle, silloin oli jotenkin eteenpäin menemisen meininkiä itsenäisellä Peräseinäjoella... Nykyisin SSAB:n omistama paikallisyksikkö on edelleen kylän kantava voima. Mutta muutoin Peräseinäjoen kylätie on hiljainen. Raitilla katot hieman rempallaan ja maalit hilseilevät seinistä. Apeiden ikkunoiden takana on himmeitä tuikkuja.

Ei se Peräseinäjoki silloin ollut muistini mukaan tällainen 2000-luvulla. Kuntaliitoksessa 2005 liityttiin Seinäjokeen. Lyhyen matkan päässä Seinäjoki ritisee ja rutisee kun se kasvaa ja kehittyy, siellä kaikki on uuttaa ja kiiltävää. Peräseinäjoki taas on nyt niin kuin unohduksen yössä. Pikkasen heikun keikun.

Hei siellä peräseinäjokiset kepulaiset, laittakaa siellä Seinäjoen kaupunginvaltuustossa nyt ensi budjettiin sivuun siltarumpurahaa Peräseinäjoenkin kehittämiseen ettei se nyt kokonaan häviä maailmankartalta! Siltarumpupoliitikkojen kunniakkaista perinteistä kun Peräseinäjoki tunnetaan, pekkaroikaa myös jos ei muu auta!

 

Tieteellisesti todettua p-puhetta

18.3.2020

Olen itse pitkään toiminut julkishallinnon johtamistehtävissä, eli tutkinut, opettanut ja tehnyt sitä itseään töikseni. Päivän lehdessä kiinnitti huomiosta otsikko ”Paskapuhe rehottaa työpaikoilla kenties voimakkaampana kuin koskaan” (linkki https://www.hs.fi/nyt/art-2000006426126.html). No jopas!

Artikkelin mukaan työpaikoilla puhutaan - jollei nyt valheita suoraan kuitenkaan - niin täyttä puppua, ja ihan systemaattisesti ja tietoisesti, että kaikki tietävät että tämä on sitä skeidaa eli otsikon mukaista tavaraa. Käsite on kuten arvattua niin amerikkalaista alkuperää. Tutkijoiden Ian McCarthy, Jane McCarthy, David Hannah ja Leyland Pitt mukaan paskapuhe hallitsee nykyään työpisteitä. Sinun on kuitenkin tunnistettava milloin tuutti tuottaa sitä itseään: C.R.A.P.-mallilla selviät skeibanderista seuraavalla kolmella vaiheella:
1. comprehend (ymmärrä): paskapuhe ei ole suoraan sama kuin valehtelu.
2. recognize (tunnista): paskapuheessa on logiikan ja lähteiden puute, hämäävä jargon sekä hahmoton ja epäselvä sisältö. Tärkeintä on tunnistaa paskapuhe.
3. act (toimi): paskapuhetta voit a) paeta vaihtamalla työpaikkaa jollet enää kestä; b) haastaa tivaamalla paskapuhujalta asiaperusteluja tai; c) tunnistaa ja hyväksyä sen ja tietoisesti tuottaa sitä vastalahjaksi itsekin.

Ludwig Wittgenstein, itävaltalaissyntyinen suur-filosofi, lausui aikaan väitöskirjastaan Tractacus Logico-philosophicus paljon siteeratun johtopäätöksen, että "Minkä ylipäänsä voi sanoa, sen voi sanoa selvästi, ja mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava”. Ylipäätänsä hänen ideansa väitöskirjassaan oli - Wikipedian mukaan - että mielekkäät lauseet ovat maailman asiantilojen kuvia ja lauseet sanovat aina maailman olioiden olevan tavalla tai toisella, ja maailma voi joko vastata lausetta tai olla vastaamatta. Mutta siis jos Sinulla ei ole oikeata asiaa, niin kannattaisi olla hiljaa! On se väitöskirjan suomennettu versio hyllyssäni ja silloin tällöin siihen palaan, kun päivän skeibanderi tuntuu että sitä on suussa ja silmissä.

Olin tuskaillut esimerkiksi kerran kun olin istunut TEMmin vai oliko OKM:n pippalossa ja ministeriö tuputti Strategisten HuippuOsaamisten Keskittymien (SHOK) hankehakemuksia että sitä pitäisi tehdä jotta Suomesta tulisi Maailman Huippua Tietyillä Strategisilla HuippuOsaamisalueilla. Ministeriön virkamies esitteli Valtioneuvoston hyväksymää SHOK-PowerPointtia X-kuvioineen. Näytti hienolta sanoineen ja hienoine kuvioineen, mutta mikä siinä oli kun akateemisen loppututkinnon suorittaneetkaan ei oikeasti saaneet siitä tolkkua, mitä siinä SHOKeilla tarkoitettiin. Rahaa oli valtiolta jaossa - se kyllä tajuttiin.

Oltiin - totta kai - juonessa mukana ja tehtiin miljoonahankehakemus, jossa syötettiin sama skeibanderi takaisin Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Itsekkään ei ymmärretty mitä me oikeasti haettiin, mutta tiedettiin että haettiin ainakin ilmaista rahaa. Rahaa emme saaneet, ilmeisesti meidän skitti ei ollut kuitenkaan riittävän paksua patonkia.

Mutta ei se mitään, onneksi Sipilän hallitus lopetti 19.9.2016 koko SHOK-puppugeneraattorin (linkki https://tem.fi/hankesivu?tunnus=TEM035:00/2015). Joku roti pitää lopulta olla peen jauhannassa, kun se olisi vienyt miljoonia veroeuroja tyhjän pyöritykseen. Kiitos Juha Sipilä siitä!

On niitä muitakin esimerkkejä, mutta eipä jauheta skeidaa enempää. Mutta - Wittgenstein ho-hoi! - kun en vaan voi vaieta! Voi kun saisin laittaa sen kaiken töissä kuulemani ja lukemani skeiban sekä vastapalvelukseksi kirjoittamani ja puhumani vastaskeiban keväällä lannanlevittimeen ja levittää pelloille, niin siitä kaikesta olisi ihan oikeata hyötyäkin.

Keskustaemännät kesäksi takaisin Vaasan torille!

15.3.2020

Keskustaisäntä on legendaarinen poliittinen käsite, mikä tuo useimmille mieleen hyvinvoivan näköisen pussihousuissaan pelloillaan töitä paiskivan ja myhäilevan miespuolisen maalaisliittolaispäättäjän, miettimässä seuraavan kunnanvaltuuston tai lautakunnan kokousasioita. Elopainoa varmasti on, mutta on myös poliittista osaamista ja kokemusta, vastuunkantokykyä ja eteenpäin pyrkimystä. Maauskoinen kyläpäättäjä siinä hyörimässä posket punaisina. Käsitys on ihan oikea, sellaisiahan keskustaisännät ovat! Eli me.

Kuka on sitten keskustaemäntä? Keskustaemäntä on tietenkin hyvinvoivan keskustaisännän hyvinvoiva keskustapuoliso, vakaasti vastakkaista sukupuolta. Pyöräyttänyt jo sukutilalle jatkajat, pitää kodin ja huushollin sekä kotieläimet kurissa ja järjestyksessä, myös keskustaisännän järjestyksessä jos sattuu isännälle huonompi hetki. Vakaasti keskustalaista politiikkaa toteuttaa sekä omassa huushollissa että kunnanvaltuustossa jos ehtii lapsilaumalta valtuustossa tai lautakunnissa hyörimään. Saattaa olla itsekin hieman pyöreä, mutta esimerkiksi sikatilan vakaa emäntä ei voi muuta ollakaan. Viisaus on vanhoissa Keskustaemännissä, näin sanoi muistaakseni pohjalainen sananlasku, eikös se niin mennyt?

Nuoret ei tiedä eikä vanhat enää muista, mutta on ollut toisenlaisiakin Keskustaemäntiä. Nimittäin Vaasan torilla oli 1990-luvun puolivälissä nuoria kielitaitoisia ylioppilas-naisia, jotka avustivat turisteja Vaasan nähtävyyksiin ja Vaasan torin aktiviteetteihin. Olisiko kesä ollut noin 1996 – tai niillä main – kun Vaasan kaupunki päätti palkata nuoria Keskustaemäntiä muistaakseni työllistämisrahoilla keskustan turistien palveluja elävöittämään. Keskustaemännät olivat aktiivisesti matkailijoiden ja turistien apuna kielitaitoisina ja moniosaavina guideina. Keskustalaisena tietenkin tervehdin tyydytyksellä vaasalaista aloitetta, jolla vakiintunutta Keskustalaista käsitettä hyödynnettiin Vaasan turistibisneksessä. Miellytti kovasti, vaikka en valitettavasti tarvinnut Vaasan torin Keskustaemäntien palveluja, kun olin tuolloin jo oppinut vaasalaisille tavoille.

Valitettavasti sitten seuraavina kesinä kesätyöntekijätyttöjen nimikkeeksi keksittiin sitten joku muu nimike - ilmeisesti poliittiset kateelliset Vaasan valtuuston muut ryhmät päättivät määräenemmistöllä että ilmainen mainostaminen Keskustalle saa loppua! En ole ihan varma menikö se näin, mutta arvelen että en ole kaukana totuudesta. Joka tapauksessa seuraavana kesinä kesätorioppaiden nimike vaihtui sukupuolineutraaliksi ja kesäpoikiakin taisi ilmestyä niihin tehtäviin. En tiedä onko näitä turistien ohjaajia enää Vaasan torilla kesäisin, mielestäni en ole nähnyt. Kai se on joki äppi mikä turistinkin pitää ladata, jotta Vaasan torilla omin nokkinensa turisti pärjää. En tiedä – ehkä ne googlaa. Ai niin - on siellä jokin Touristinfo-maja, joka on aina tyhjä.

Mutta Keskustaemäntäkesän iloista nuorten emäntien hyörinää Vaasan torilla on ikävä. Aurinkoinen ja kaunis kesähän se oli. Ja kyllä se kesä pitäisi saada takaisin. Kun vaalivoitto tulee seuraavissa kunnallisvaaleissa, ja jos saadaan määräenemmistö kaupunginvaltuustoon, niin eiköhän palkata kesäksi 2021 taas nuoria Keskustaemäntiä Vaasan torille hyörimään!

 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämisestä

9.3.2020

Sattumalta tunnen sosiaali- ja terveyshallintoa jossain määrin. Olen kirjoittanut muutamankin kirjan aiheesta. Aihe mikä siinä kiinnostaa on em. palvelujen yksityistäminen.

Suurin osa sosiaali- ja terveyspalveluista on kunnan tai kuntayhtymien järjestämiä. Työterveyshuolto on melkoinen sekameteli julkisia ja yksityisiä toimijoita.

Yhä suurempi osa kuntien vanhustenhuollosta, kotipalveluista, kotisairaanhoidosta, ja koko terveyskeskustoiminnasta on ulkoistettu. Pienet kunnat on selkä seinää vasten. Vanheneva väestö ja suhteellisesti pienentyvä veronmaksajien määrä sekä homehtuneet terveysasemat pakottavat kunnat etsimään helpointa ratkaisua, jotta rahat riittävät. Meri-Lapissa neljä kuntaa tehnyt yhteistyösppomuksen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Mehiläinen oy:n kanssa yksityistämisprosessista. Mehiläinen Länsi-Pohja Oy vastaa tänään 60 000 asukkaan perusterveydenhuollidta ja erikoissairaanhoidosta.

Vastaavaa on suunnitteilla muuallakin.

2000- luvuilla sijoittajat ovat huomanneet että sijoituskohteista on pulaa. Kunnat ovat vastuussa kuntalaisten terveydestä, ja kunnilla on verotusoikeus. Kunnat haluavat päästä eroon sostervpalvelujen tuottamisesta, vaikka vastuu niiden tuottamisesra ei katoa. Kunta maksaa laskut vaikka ei enää tuota palvelua. Kunnat luulee että ne vousi säästää.

Tässä on bisnesidea, jolla yritykset voivat tehdä enemmän kuin sen 5 prosenttia vuotuista tuottoa. Yritys hoitaa palvelun ja laskuttaa kuntia. Kunta on oletettavasti varma laskujen maksaja - koska se aina voi nostaa verojaan.

Attendo ja Esperi ovat suuryrityksia jotka ovat honeymoonin jälkeen päättäneet tehdä tiliä kuntien vanhustenhuollolla. Kassaan syntyy voittoa kun kuluista säästetään, vanhuksia hoidetaan vähemmän mutta laskutus pidetään kunnossa. Tarvittaessa pistetään kunta seinää vasten jollei hintojen nostoon suostuta. Kilpailevat pikkufurmat on ostettu alueelta pois hintahäiriköimästä.

Ennen Suomen halveksituin firma oli Talvivaara oyj, mutta nyt pahnan pohjimmaisia ovat isot ylikansalliset sote-jätit. Sotkamon nikkelilouhinnalla menee kaikin tavoin nykyään hyvin, mutta sotejätit ovat sylkykuppeja.

En vastusta yksityistämistä. Mutta tietäkäätte että on olemassa kaksi täysin eri todellisuutta jotka eivät kohtaa julkisesti maksetuissa yksityisissä sotepalveluissa.

Fakta yksi: liikeyrityksen on tehtävä voittoa, jotta se voi jatkaa olemassa oloaan. Kaikissa maailman kauppakorkeakouluissa opetetaan miten voitto on se joka on liiketoiminnan olemassaolon syy. Voitto mahdollistaa osingon, jota sijoittaja odottaa jotta sijoittamisessa on mitään järkeä. Jos voittoa ja osinkoja ei saa vaan tulos on persnettoa niin sijoittajan kiinnostus loppuu. Sijoittaja vähentää kuluja tai lisää markkinointia jotta tasapaino tulee. Jollei voitolle päästä, yritys lopetetaan tai se menee konkurssiin.

Fakta kaksi: lainsäätäjä on tottunut ajattelemaan että kaikki soteongelmat voidaan ratkaista laatunormeja lisäämällä, kunnan tehtäviä lisäämällä, ja verotusta korottamalla. Logiikka toimii niin pitkään kun on resursseja eli verorahaa tulee ja hyvää pätevää työvoimaa on edullisesti saatavissa.

Jos veroja ei voi enää nostaa, työvoiman hinta karkaa, motivoitunutta työvoimaa ei merkittävästi lisää saa, potilaiden määrä kasvaa tolkuttomasti, STM:n laatunormit tiukkenevat, asiakkaat vaativat enemmän ja parempaa, some mesoaa vaaria ja mummujen kakkapyllyistä ja makuuhaavoista, yrityksen pitäisi saada voittoa sijoittajille eikä tappiota saa tehdä - niin silloin ristiriita on valmis.

Julkisen sektorin rajaton kriteeristön asettamiskoneisto mutta rajallinen rahoituskyky, asiakkaiden ja omaisten kasvava sometietoisuus, yritysten sijoittajien voitontavoittelu. Ristiriitoja on ihan varmasti odotettavissa. Potilas saattaa jäädä heikolle hoidolle tai ilman hoitoa kun kaikki osapuolet kiinnittävät huomionsa siihen halvimpaan vaihtoehtoon.

Jos yritykset pääsevät niskan päälle niin niillä on varmat julkiset maksajat ja katetta syntyy. Kunnilta otetaan niskalenkki. Jos isot yritykset monopolisoivat palvelumarkkinat niin ne voivat loputtomasti vedättää kuntia monopolihintaisella laskutuksella. Sen sijaan jos julkinen sektori ja Valvira tukistaa ankarasti yksityisiä firmoja niin ne lopettavat. Miten sitten kunnissa suu pannaan jos oma palvelu on vedetty alas ja yksityinen monopoli ei tarjoa enää palveluja eikä vaihtoehtoja ole?

Tasapaino syntyy vain siten että yksityisiä monopoleja ei synny. Nyt jo palvelumarkkinat on liian harvan yrityksen käsissä. Kuntien pitäisi suosia pieniä paikallisia yrityksiä eikä aina sitä samaa ruotsalaisten pääomasijoittajien brändiä joka tekee sen halvimman tarjouksen. Toimivat markkinat vaativat että on sekä ostajia että myyjiä lukuisia. Hinta voi pikkufirmoissa olla kovempi mutta hintaa rajoittaa olemassa oleva kilpailutilanne. Pienet firmat ei voi vedättää mutta niiden täytyy olla sen verran hyviä että pärjäävät olemassa llevassa kilpailussa. Suuret firmat tuppaavat tekemään ensialkuun hunajaisen halpistarjouksen, joilla ne valtaavat markkinat, tappavat paikalliset pikkufirmat, ja lopulta ajan kuluttua nostavat monopoliasemassa hintansa tappiin saakka ja alkavat säästää menoissaan. Sitten tehdään katetta. Näin se suuryritysten logiikka menee. Turha tulla silloin valittamaan että mitens se meidän mummo...?

 

Huoltovarmuutta nettiin!

6.3.2020

Olen askarrellut jonkin verran varautumisen ja jatkuvuudenhallinnan kanssa. On ihan aiheellinen huoli Kulmunilta 26.2.2020 kun hän ehdotti Euroopasta kyberomavaraista aluetta Pikkuparlamentin ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tapahtumassa.

Hän ehdotti eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja verkkosivuselainta. Ehkä oli kohtuutonta odottaa häneltä, että hän olisi tiennyt, että www-kieli kehitettiin Euroopassa CERNissä 1990 (Tim Berners-Lee) ja mutta maailmankaikkeuden ensimmäinen verkkoselain Erwise kehitettiin Suomessa 1992 (Nyberg, Rantanen, Suominen, Sydänmaalakka). Maailman tämän hetken suosituin käyttöjärjestelmä Linux kehitettiin hupimielessä 1991 Suomessa (Linus Torvalds). Symbian oli maailman suosituimpien Nokia-kännyköiden käyttöjärjestelmä, silloin kun suomalainen Nokia oli maailman napa.

Tiesitkö että Venäjän Putinin oma kännyköiden käyttöjärjestelmä Aurora perustuu suoraan supisuomalaiseen käyttöjärjestelmään SailfishOS? Tsuhnien turhana hylkäämä mobiililaitteiden käyttöjärjestelmä myytiin Venäjälle sen oman suljetun internjetin käyttämiseksi. Venäläiset investoivat siihen miljardeja rublia pitääkseen sillä jenkki- ja europropagandan loitolla. Sillä käyttöjärjestelmällä tavalliset velivenäläiset ei pääsekään lännen hapatuksia selaamaan - Njet njet!

Mutta leikki sikseen - suomalaisilla on osaamista ja perinteistä siinä, mitä Kulmuni aivan oikein vaatii.

On aivan selvä että Google, Yandex, Yahoo, Microsoft, Amazon, Ali Baba, Wish, Watsap, Youtube, TikTok, jne jne keräävät sinusta ja minusta tietoja milloin vaan selaat nettiä, kuljet kännykän kanssa kadulla, puhut puhelun tai lataat pilveen jotain. Mitä olet - on arvokasta tietoa mainostajille. Sinusta maksetaan kymppejä että voidaan ostaa luotettava tieto minkälainen olet, mitä harrastat, mitä ostat ja mistä tykkäät olipa se miten kinkyä tai ei. Sinulle lähetetään sitten oikeanlaisia mainoksia ja joku maksaa siitä että sinulle niitä lähetetään.

Vakavampi puoli on se, että sinua voidaan seurata, rahasi voidaan viedä, sinulle tai läheisellesi voidaan tehdä harmia tai sinua voidaan kiristää mielipiteittesi takia - tai vaan siksi että olet mitä olet. Jos olet Kiinan uiguuri, olet kännykän käyttäjänä jo nyt seurattu. Jos asut tai käyt Venäjällä, sinulle voidaan ujuttaa pakollinen äppsi jotta toimiasi verkossa voidaan seurata. Sinun ei tarvitse edes tehdä mitään, yhdysvaltalaiset tiedustelupalvelut pääsevät kyllä tarpeen tullen vaivatta Windowsin tai Androidin tai Applen Office-tiedostoihisi - turha luulla muuta.

Sitten kun kaikkien suomaisten terveystiedot ovat Omakanta-järjestelmässä, niin sieltähän ne koko kansan arkaluontoisimmat henkilökohtaiset tiedot on luettavissa, kun on sopivia takaportteja. Aikaisemmin kun on ollut hajautettuja tietokantoja ja manuaalisia potilaskortteja, niin jättipottia ei ole edes voinut saada kerralla häkkeröityä. Toisin on jatkossa. Signaporessa on hiljattain viety kahden miljoonan kansalaisen potilastiedot, milloin Suomessa käy niin?

Ulkoministeriön tietohallintopäällikkö ei hänkään voinut kuin käsiään levitellä kun televisiossa kysyttiin UM:n pitkään jatkuneen tietovarkauden perään. Tekijästä ei tietoa mutta ulkomailta ilmeisesti.

Kommentoisin Kulmunin sinänsä oikeaa avausta siten, että Euroopassa täytyy olla hereillä nettiselaimissa, missä toki on jo melkoisen hyvä tilanne eli niitä on kuten Avast ja Opera. Käyttöjärjestelmissä on jopa vaihtoehtoja eli alun perin kotimaisten Linuxin tai Sailfishin murteet. Muitakin eurooppalaisia varmasti on, en tunne kaikkia.

Missä mielestäni riittää tekemistä on tietoturvaohjelmistojen kehittäminen ja tietojärjestelmäriippuvuuden hallitseminen. Tietojen salaaminen ja tietoliikenteen salaaminen pitäisi olla toinen ykköspriotiteetti nyt kun rakennetaan jättimäisiä yksittäisiä kansallisia tietokantoja. Kotimainen tietoturvatalo F-Secure ei ole välttämättä loistanut kansainvälisissä vertailuissa. Tiedustelupalveluilla on moninkertaiset häkkeröintiresurssit kaupallisiin tietoturvayhtiöihin nähden.

Erityisesti: onko Suomem valtion pakko luoda massiivisia keskitettyjä tietokantoja, jossa kaikkien suomalaisten tiedot eli munat ovat yhdessä korissa? Vaikka väitetään että esimerkiksi Omakanta on varma - niin Kiinassa, Venäjällä ja tietenkin Yhdysvalloissa joku muu voi olla asiasta hyvinkin toista mieltä. Keskittämällä arkaluonteiset kansalliset terveysasiat keskitämme ne yhdeksi digitaaliseksi herkkupalaksi, jota on vaikea digirikollisten tai vihamielisten tiedustelupalvelujen vastustaa. Kyllä se SQL-tietokanta kopioidaan tavalla tai toisella jos sitä ylläpidetään Windowsilla tai Linuxin jollain jenkkimurteella ja suojataan F-Securella. Sitten vaan levitellään Suomessa käsiä, niinkö, kun tiedot varastetaan?

 

Kirjoitusvihreitä myllymeilissä!

4.3.2020

Tätä blogia kirjoitan kännykällä tai satunnaisesti myös tietokoneella. Tietokoneessa on hienon hieno tekstinkäsittelyohjelma käytössä ja kännykällä näpytellessä kännykkä itse osaa arvata sanan mitä meinaan kirjoittaa. Välillä kirjoitan ihan pieleen kun en huomaa omia näppäilyvirheitä enkä sitä minkä sanan kone arpoo tekstiin.

Joskus tulee hassuja oikolukuohjelman arvauksia. Nytkin viimeiseen sanaan edellisessä lauseessa meinasi tulla sana "avauksia", "arvostuksia", "arvoituksia", "ajatuksia" ja "arvailua". Tarkkana saa olla tässä arpomisesssa!

Itseäkin joskus harmittaa kun luen blogini tekstejä että - eihän se noin pitänyt mennä - piti olla joku toinen sana.

Pahoittelen jos ja kun teksteissä on ihmeellisiä kommähdyksiä, kirjoitusvihreitä, välimerkkejä väärin tai niitä ei ole, vaikka pitäisi. Tai ajatus muuten katkeaa. Otan täyden vastuun!

Mutta olen varma, että en ole ainoa, joka töpeksii digikirjoittamisensa kanssa.

Miten suuresti arvostamani edesmennyt presidentti Urho Kekkonen kirjoittaisi myllykirjeensä digitaalisena nykyaikana? Jos siis jatkaisi edelleen virassaan. Kirjoittaisiko myllyblogia, laittaisiko myllytekstaria, myllymeilin tai myllywatsappia? Tai pitäisikö myllyfacebookkia?

Saatavan tunnari! Säätämään tuomari! Sataman toimari! ... Jos vastaanottajana saisit Kekkoselta esimerkiksi jollakin edellä mainituila tavalla alkavan viestin - niin on syytä huolestua - sillä pian 120-vuotias nuorekas Presidenttimme Kekkonen on laittanut tietokoneellaan tai kännykällään sinulle myllymeiliä!

 

Taas on digitaalisten veroilmoitusten aika!

2.3.2020

No niin taas pitäisi tehdä veroilmoitus metsän myynnistä ja vähennyksistä. Tässä ei pitäisi olla muuta ongelmaa kuin se että deadline on taas liian lähellä.

No sekään ei ole ongelma - vaan tämä digi. Voi Vihtori kun on ongelmallista näiden Katso-tunnisteiden kanssa! En ole mielestäni mikään asadeeli digimaailmassa - mutta nyt piti laittaa kädet pystyyn. Netin kautta verotusyhtymän veroilmoitus ei onnistunut! Katso-tunnistautuminen on kotoisin - sanonko suoraan mistä?! Ei pelitä minulla eikä pelitä agrologi-velipojallakaan. Ei vaan saatu digitaalista veroilmoitusta tehtyä! Omat pankkitunnukset puolestaan ei nekään käy. Ei voi tehdä OmaVerossa omilla pankkitunnuksilla metsäverotusilmoitusta, mutta deadline piippaa päälle. Ei vaan onnistu, ei kelpaa, ei tullut mitään. Verottajan chättibottikin kertoi vain saman asian, minkä minä kerroin ensin sille.

Veroilmoitusta 2C ei haluta ottaa Verotoimistoissa vastaan enää paperisena, ja jos lähettää, ei sitä ainakaan missään tapauksessa saa lähettää tavallisessa kirjekuoressa. Pitää olla erikoiskirjekuori. Verotoimistoonkaan ei saa mennä virka-aikana enää niin kuin hollitupaan vaan sinne pitää 1) varata netissä aika, jotta 2) pääsee Verotoimiston ovesta sisään, jota voi 3) vastaanottoaikana käydä hakemassa kirjekuoren jotta voi 4) laittaa paperisen verolipun oikeaa kirjekuoreen jotta 5) voi postittaa paperisen 2C-veroilmoituksen, jonka 6) pitää olla 2.3.2020 verottajalla. Kirjekuori on nyt netistä tilattu postitse saapumaan suoraan kotiin ja se ilmeisesti tulee ensi viikolla johon sujautan tulosteen netistä lataamastani pdf-veroilmoituksesta, jonka lähetän postitse. Toi-vot-ta-vas-ti ehtii ajoissa Verottajalle.

Että on tappista! Kuka tämän digiveropelleilyn on keksinyt? Minä en ole vaatinut enkä halunnut veroilmoittamisen perinteisiä paperisia tapoja muutettavan. Mikä niissä oli vika? Miksi arkisesta veroilmoituksesta on tehty näin hankalaa? Miten joku mökin mummo Pielavedellä täyttää metsäverotusilmoituksen, jos ei ole nettiä, ei osaa käyttää tietokonetta, ei saa tulostettua pdf-veroilmoitusta, ei saa Katsoa toimimaan, jos ei ymmärrä siitä hölökäsen pölahtävää, ei pääse verotoimistoon ovesta sisään, eikä saa oikeaa kirjekuorta eikä tietenkään voi lähettää veroilmoitusta eikä ainakaan ajoissa. Ja sitten tulee ukaasia Verottajalta! Tämä on Verottajalta tietoista kiusantekoa! Kun ei digiveroilmoituksesta selviä korkeakoulututkinnon suorittaneetkaan.

Minulla on toinen yritys jossa tein OmaVero-uudistuksen aikana netissä ensimmäistä alv-ilmoitusta. OmaVero-portaalista ei vaan siinä uudistuksen alussa löytynyt sellaista nappia jolla olisi alv-ilmoitus lähetetty verottajalle. Kun ei ollut lähetä-nappia niin ei ollut lähetä-nappia – ei voinut lähettää ilmoitusta. Sitten tuli verottajalta 2000 euron ukaasi, että veronkorotus tulee ilmoittamattomasta alvista jollei tule hyvää selitystä. Tein hyvän Selityksen eli valituksen, että Verottajalle ei voitu laittaa netissä ilmoitusta - kun ei vaan voinut. Valitus ei mennyt läpi – onneksi tuli vain 45 euroa sakkoa, mutta digitaaliverokatkeruus jäi.

Jos Verottaja luulee että digitalisaatio helpottaa veronmaksajan-äänestäjän arkea, niin tietäkäätte että asia ei ole niin ja tulen kampanjoimaan seuraavissa vaaleissa tavallisen manuaalisen veroilmoituksen tekijän puolesta, enkä Verottajan digipelleilyille armoa anna!

 

Nyt on pottu ja leipä jälleen terveellistä!

1.3.2020

Iltapäivälehdet julkaisevat räväköitä lööppejä, jolla ne myyvät lehtiään. Se on heidän bisnesideansa ja hyvä niin. Monet lööpit liittyvät ruoan terveellisyyteen tai terveydettömyyteen. Päivän lööppi https://www.is.fi/terveys/art-2000006406467.html kertoo että saatat kärsiä hiilarivajeesta. Jutussa kerrotaan että monet ihmiset välttelevät hiilihydraatteja, ovat siksi väsyneitä ja huonovointisia. Hiilihydraattia pitäisi ollakin puolet päivän energiantarpeesta! No jopas! Eipä tästä ole pitkä aika kun toimiston tytöt sai päähänsä, ja olen ollut monet kerran silminnäkijänä, että pottu ja leipä jätetään sivuun, lautaselle mätetään se raaste, kasvisvaihtoehto ilman hiilareita, ehkä tippa soossia ja siten vettä. Paljon vettä. Sillä meinataan pärjätä.

Ravitsemushullutteluun yhtyvät toisinaan valtion elintarviketutkijatkin. Taannoin mustikat julistettiin vaarallisiksi https://yle.fi/uutiset/3-5345813 . Evira pelotteli kansalaisia että myyräekinokokki tulee ja tappaa mustikansyöjät. Mustikkako on siis vaarallista? Mikä siinä on että mustikan vaarallisuudesta ei puhu enää kukaan?

Pohjois-Karjala –projekti totesi 1970-luvulla, että kovat rasvat ovat Pohjois-Karjalan keski-ikäisten ukkojen suuren kuolleisuuden syy. Isännät veti nälkäänsä kovaa rasvaa ja sai kolesterolia, siksi tuupertuivat, oli tutkimuksen tiivistetty tulos. Nyt on puolestaan todettu, että turhaan kovaa rasvaa pelättiin (https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/20/rasvainen-kupla-kasikirjoitus). Nykyinen tieteellinen johtopäätös on, että kova rasva onkin siis terveellistä, isännät kuoli jostain ihan muusta syystä. Näin se ravitsemustiede pyörähtää.

Amerikkalaisessa Atkinsin dieetissä henkilö laihtuu tehokkaimmin, kun syö rasvaa. Voi sillä laihtuakin mutta tohtori Atkins kuoli itse omiin rasvoihinsa. Arvaahan sen, liika on liikaa, minulle tulisi varmasti kuolio jo pelkästä närästyksestä jos vetäisin pelkkää sianlihakäristettä. Ihan yhtä hullua olisi olla näkkileipädieetillä – se ehkä voi olla tehokas mutta vatsani sanoisi stopin siihen. Ilmastosyistä pitäisi nykyään lopettaa maidon juonti ja naudanlihan syönti https://www.vihrealanka.fi/juttu/kotimaisuus-ei-tee-naudasta-ilmastoyst%C3%A4v%C3%A4llist%C3%A4-%E2%80%93-miksi-myytti-on-niin-sitke%C3%A4 . Pitäisikö sitten vetää vaan jotain soijaa ja kaurapipanoita? Ei kuulkaa tule mitään - vatsani protestoi pelkästä ajatuksesta!

Vatsani ei ole näitä yksittäisiä ravitsemustieteellisiä tai viherpoliittisia äärikiekauksia tai lööppien eri suuntaisia kotkotuksia noudattanut. Jos minä söisin vaan krassia tai pipanaa ja lipittäisin pelkkää vettä niin - mikähän siinä on kun - vatsassani jostain syystä tekee mieli pottusoosia, voita ja leipää, juustoa ja makkaraa, pizzaa ja maitoa. Ja pullakahveja. Syö siis kotimaista voivuorta pienemmäksi ja mene munalla töihin, se on terveellistä. Laita lisukkeeksi makkaraa, salaattia, pottua ja leipää tai mitä jääkaapistasi löydät. Ja ota omena niin pidät lääkärin loitolla. Pääasia että nälkä lähtee. Kepulainen keskitie on vatsallekin parasta, ja vatsahan onneksi ei lue lööppejä.

Mikä on se NATO josta haaveillaan tai pelätään?

29.2.2020

Ruotsi auttoi Suomen talvisodan aikana lähettämällä vapaaehtoisia rintamillemme. Lapin ilmapuolustus oli täysin ruotsalaisten vapaaehtoisten lentäjien varassa. Ranskalaiset ja englantilaiset lupailivat apua mutta ei siitä mitään tullut. Jenkit olivat talvisodassa henkisesti suomalaisten puolella mutta ei sieltä mitään saatu. Jatkosodassa ruotsalaiset olivat sillä tavalla mukana että vapaaehtoisia tuli ja heidät laitettiin Hankoniemen rintamalle. Saksalaiset ottivat Lapin rintamavastuun, mutta ruotsalaisia taas tarvittiin kun Lappi tyhjennettiin ja kaikki Lapin asukkaan sekä kotieläimet evakuoitiin Ruotsiin. Jenkit kiittivät siten että eivät julistaneet Suomelle sotaa, mutta toimittivat Neuvostoliitolle aseita ja ammuksia sekä muuta tarviketta jotta ”fascisti-tsuhnat” saataisiin kyyryyn. Kohtuullisesti kuitenkin pärjättiin maailman veemäisimmistä vihollisista huolimatta, mutta mitä opimme viime sodista? Apua tarvitaan Suomelle tiukassa tilanteessa mutta maailmanpolitiikka voi nopeasti muuttua 180 astetta ja nykyinen iso ystävä onkin huomispäivänä vihollinen. Ja iso ystävä voi olla liiankin ”ystävä”.

Ruotsin kanssa olemme toimineet joltisestikin aina samalla puolella, eli pitkäaikaista luottamusta on Pohjanlahden molemmin puolin. Ruotsin ongelma on se että maailman vertailussa se on nykyään sotilaallisesti melko vaatimaton maa. Ihailin 1970-luvun Ruotsin ilmavoimia ja muuta puolustusta - pieni maa mutta suorituskykyä piisasi silloin. Nyt tilanne on ihan toinen. Ruotsissa armeijan käy vain ne joita huvittaa, tykkejä koko maassa on 24 kpl, ilmavoimat on jonkinmoinen - mutta oliko niin että uusimmilla JASseilla ei voi lentää huonossa säässä? Sukellusveneitä sentään on. Olkaamme toki Ruotsin kanssa sotilaallisessa yhteistyössä, mutta olemmeko silloin enempi antava kuin saava osapuoli? Huvittaisiko sinua lähteä kaivamaan poteroa Visbyyn kun paikalliset ei itse ole viitsineet? Norjalaiset ei ilmeisesti ole yhteistyöstä paljoa kiinnostuneet, vaikka ei ne norjalaiset omia merialueitaan itse pysty puolustamaan?

NATO-maat ovat sekalainen kokoelma enemmän tai vähemmän puolihaluttomia länsimaita ja tai entisiä itäblokin maita. Useimmilla mailla on ollut vaikea motivoitua laittamaan puolustusmenoihin sitä mitä velvoitteet vaatisivat. Baltian mailla ei ole omia ilmavoimia mutta balteilla maanpuolustusinto muutoin on kova, ymmärtäähän sen. Saksalaiset ovat pitäneet matalaa profiilia ymmärrettävästi hävittyjen maailmansotien jälkeen. Kaikkina sodanjälkeisiä vuosikymmeninä Saksaa kuitenkin Naton sisällä on pelättykin, että milloin se preussilainen sotilaskuri-Saksa nousee uudestaan suurvalta-asemaan, joka sillä oikeasti jo taloudellisesti, kaiken teknis-tieteellisen osaamisen osalta ja väestönmäärän perusteella onkin. Britit tietenkin mielellään aina sotivat mutta - ihan tietenkin - vain oman etunsa takia. Britannia on ilmeisesti sisäisesti hajoamassa – kovat puheet peittävät sen faktan että identiteetti on pakostakin muutoksessa. Ranskalaisten sotilaallinen kapasiteetti on Rafaleista huolimatta kysymysmerkki vaikka heillä atomipommit onkin. Montako divisioonaa portugalilaiset lähettäisivät Imatralle jos Suomella tulee tiukka tilanne ja Suomi olisi Naton jäsen? Tai tanskalaiset?

Presidentti Trump ilmeisestikään ei ole kiinnostunut NATOsta, koska kokee että eurooppalaiset nauttivat heidän sotilaallisesta ydinasekapasiteetista mutta eivät maksa siitä omaa osuuttaan. Lisäksi Trump pelkää enemmän Kiinaa ja haluaa keskittää voimat Tyynen meren suuntaan. Jotain ihmeellistä vispilänkauppaa Trumpillä on henkilökohtaisesti venäläisten kanssa ainakin ilmeisesti ollut. NATO hajoaa kuin varpusparvi jos Trump ilmoittaa, että häntä ei todellakaan enää kiinnosta.

Eihän nyt tänään sateisena tavallisena perjantaina suomalaisia sotajutut kiinnosta. Haluamme kukin meistä totta kai olla rauhassa sotaspekulaatioilta. Kuulkaa, asia meneekin ihan toisin päin – sota on kiinnostunut suomalaisista! Myös kepulaisista. Niin se oli viime sodissakin. Edellisistä sodista opimme että ilman omaa syytämme jouduimme puolueettomina suurvaltojen keskinäiseksi pelinappulaksi. Näin käy seuraavassakin sodassa. Puolueettomuuspolitiikka on ihana sana ja sillä on pitkiä perinteitä, mutta mikä on puolueettomuuden kääntöpuoli? Puolueettomana voi olla jos on kovaa voimaa itsellä pysyä sotilaallisesti ulkopuolisena. Mutta jos sitä ei ole? Puolueettomana otimme vastaan talvisodan yllätyshyökkäyksen, ilman että ratkaisevaa apua saimme mistään suunnasta. Oltaisiin todella tarvittu divisioonittain apuvoimia, tykistöä, ilmapuolustusta jne. Puolueettomuudessa sodimme silloin Ruotsin apua lukuun ottamatta omin avuin ja kestimme sen 105 päivää. Mutta ei emme olisi kestäneet paljoa pidempään!

Puolueettomuuden varjolla pelattiin sodanjälkeen sisäpolitiikassa niin että tietyt poliittiset tahot tarkoitushakuisesti pitivät puolustusvoimat heikkoina jotta suuri Suomen ”ystävä” idässä olisi helpommin voinut antaa ”apuaan” ja miehittää maamme ja vaihtaa vapaan yhteiskuntamuotomme sosialistiseen realismiin. Puolueettomuus tarkoitti sitä että sisäpoliittisista syistä maamme puolustus pitämällä pidettiin tarkoitushakuisesti heikkona, jotta itäystävä saisi helpommin vallan tiukassa tilanteessa. Kysykää nykyisiltä puolueettomuuden vaalijoilta että sitäkö he haluavat, sillä sitä he haluavat!

Jos jenkit jättävät NATOn, niin EU:n yhteinen puolustusajatus pakostakin vahvistuu. Euroopan maiden keskinäinen sotilaallinen yhteistyö on vuosikymmenet ollut erittäin hyödyllistä. Vielä kuitenkin on liikaa kansallisia puolustusprojekteja, joista esimerkkinä ovat Rafale, Eurofighter ja JAS – kaikki samanlaisia saman ikäisiä päällekkäisiä kalliita kansallisia projekteja, jotka kaikki ovat tuottaneet samaan aikaan vanhentuvia samanlaisia hävittäjiä. Miksi ei olisi vain yksi iso eurooppalainen kallis hävittäjähanke yhteen asiaan ja seuraava hanke myöhemmin toisilla mutta yhteisillä spekseillä? Jenkit ovat huomattavasti teknologiassa edellä, koska kalifornialaisilla ei tietenkään ole omaa hävittäjähanketta, eikä idaholaiset keksi samaa hävittäjää samaan aikaan erikseen, eikä teksasilaiset edes yritä tehdä samanlaista omaa hävittäjää erikseen kuin kaksi edellä mainittua osavaltiota.

Pitkän aikavälin Suomen sotilaallisessa kehittämisessä ei ole muuta oikeaa tietä kuin yhteistyön valikoituvien EU-NATO-maiden kanssa, vaikka kansallismielisyys vielä Euroopassa onkin voimissaan. Ruotsi on kumppanina ihan ok, mutta se ei riitä. Tapahtuipa NATOlle mitä vaan niin keskeisillä EU-mailla on jatkossakin yhteisiä sotilaallisia intressejä. Siellä EU-maissa on kaikenlaisia kansallisia pullikoijia kuten Unkarin Orbán, mutta jätettäköön epäilyttävimmät maat pois. Unkarilaisista vapaaehtoisista ei ollut mitään hyötyä talvisodassa eikä heistä ole meille hyötyä jatkossakaan. Orbán pelaa omaan henkilökohtaiseen pussiin ja toiseksi ilmeisestikin Venäjän pussiin. Kansallismielisyyden nostattamisella pyritään hajottamaan Euroopan Unioni ja palauttamaan Eurooppa keskenään riiteleviksi kansallisiksi pikkuvaltioiksi. Se jos mikä sopii Venäjälle, Kiinalle, ja Trumpillekin. Minä olen sitä mieltä että sotilaallisessa yhteistyössä pitää olla tiivis EU-maiden sisärengas jossa todetaan yhteiset puolustukselliset intressit NATO-ajan jälkeen ja kehitetään yhteisin kalustohankinnoin, koulutuksin, harjoituksin, tietojenvaihdoin, teollisella yhteistyössä, valmiutta potentiaaliseen sotauhkaan. EU:n ja NATO:n vastarannankiisket jääköön oman onnensa nojaan, jos niitä ei homma kiinnosta, niillä ei ole motivaatiota tai niissä julkinen mielipide on manipuloitu populistisen hörhöilytrollauksen takia. Saksa, Ruotsi, Ranska, Benelux-maat ovat ja ehkä muutkin EU:n jäsenmaat Suomen EU-puolustusyhteistyön ytimessä - omasta mielestäni.

Minä en luottaisi enää Brexitin jälkeen brittien touhuihin - monessa viime sodassa ovat olleet vastapuolella ja ovat ehkä jatkossakin. Mitä siellä Downing Street 10:ssä Euroopan turvallisuudesta oikeasti ajatellaan, sitä en tiedä. Britit ja venäläiset ovat viime sodissa löytäneet toisensa, saa nähdä miten se taas maailma pyörähtää.

Mitä Murmanskissa ajatellaan jos Suomen ja Ruotsin Lappiin tulee enempi saksalaisia tai ranskalaisia sotilaita ennaltaehkäisevästi suomalaisten kanssa yhteisiin harjoituksiin? Voi olla että ei miellytä. Saksalaisilta kuitenkin riittää koulutettuja sotilaita ja perinteitäkin olisi. Toki on vanhaa aseveljeyttä mutta on traaginen Lapin tuhotyö myös painolastina. Ei se välttämättä mukavaa kotimaisesta näkökulmastakaan ole – ainakin vanhemmille paikallisille tulee ikäviä muistoja mieleen. Mutta jos niin käy että sota on mahdollisesti kiinnostunut Suomesta niin silloin pitää oikeasti olla kavereita ja kunnolla kättä pitempää, huvitti ajatus meitä tänä sateisena perjantaina tai ei.

 

Perhevapaauudistuksen haasteellisin kohta – Kelan lomakkeet

28.2.2020

Emme vaimoni kanssa ole enää perhevapaauudistusiässä mutta jokunen sana tästä poliittista kohua nostaneesta asiasta. Keskustan ministerit https://www.keskusta.fi/news/Ministeri-Kosonen-Perhevapaat-uudistetaan-perheita-varten/c5ldmiq0/c10a61e1-140a-41c1-a6aa-b2ec3fded933 ovat tyytyväisiä perhevapaauudistukseen joka on STM:ssä ja hallituksessa valmisteilla. Perheen päivärahapäivien kokonaismäärä kasvaisi uudistuksen myötä nykyisestä 12,7 kuukaudesta reiluun 14 kuukauteen. Molemmat vanhemmat saisivat yhtä suuren kiintiön, joka on 164 päivärahapäivää eli noin 6,6 kuukautta. Omasta kiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle 69 päivää. Raskaana oleva vanhemmalle tulisi noin kuukauden päivärahajakso ennen vanhempainrahan alkua. Tästä on käytetty sukupuolineutraalia työnimeä raskausraha. Yksinhuoltaja saisi käyttöönsä molempien vanhempien päivärahakiintiön. Niiden sijaan molemmat vanhemmat saisivat yhtä suuren määrän päivärahapäiviä ja myös yhtäläisen joustavuuden niiden käytössä. Joustavuus lisääntyisi nykyisestä, ja vanhemmat voisivat pitää vapaat halutessaan useassa pätkässä. Lisää tietoja valtioneuvoston sivuilla: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/perhevapaauudistus-tahtaa-perheiden-hyvinvointiin-ja-tasa-arvon-lisaamiseen?_101_INSTANCE_YZfcyWxQB2Me_groupId=1271139

Perhevapaauudistus reflektoi aikaamme siten, että siinä tuetaan syntyvyyttä. Syntyvyys onkin huolestuttavan heikko, joten kaikki keinot on otettava käyttöön. Kiitos tästä. Paitsi että tuetaan lapsiperheitä yleisesti, niin isien osuus perhevapaiden käyttäjinä toivottavasti lisääntyy ja perhevapaajaksot myös isillä pitenevät. Kasvavilla perheillä tunnetusti lapsen saannin aikana on tarve isompaan asuntoon tai omakotitalo pitää rakentaa, auto pitäisi vaihtaa isompaan ja kaikki nämä pitäisi maksaa. Ei ole ihme jos isien tekee mieli iltaisin hartiapankkirakennustyömaalle tai ylitöihin, jotta kaikki perheen uudet tarpeet saadaan joskus myös maksettua. Jos isiä ei näy kotona imettämässä niin tuskin se isien ilkeyttä on, se on usein käytännön pakko. Jonkun on vaan pakko tienata. Hyvä että isät alkavat saada päivärahaa, ettei isien välttämättä tarvitsisi lähteä raatamaan perheensä eteen.

Sateenkaariperheitä halutaan uudistuksessa myös erityisesti tukea. Tässä voi olla se vaikein rasti - ainakin Kelan näkökulmasta. Uudistuksessa esimerkiksi luovuttaisiin sukupuoleen sidotuista päivärahoista. Se tässä asiaa sivusta seuraavaa hämmentää: Syntyvällä lapsella voi nykyään olla kaksi äitiä, tai siten synnyttäjä onkin isä kuten Suomessa on jo kerran käynyt: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005628254.html. Voihan pariskunnassa olla kaksi isääkin, joista toinen tai molemmat synnyttävät. Miksei niinkin voi nykyään käydä? Tai siten isä on tuntematon tanskalainen koeputkidonator. Tai sitten on käynyt ihan vanhanaikaisesti että a) isää ei näy mailla halmeilla, tai b) ei vaan ole tietoa isästä, tai että c) äiti tietää isä ei ole se oikea isä. Eli isi alkaa yhtäkkiä saamaan perhevapaapäivärahaa, mutta vaimo ei saa tietää asiasta mitään – klassinen ns. kipakka tilanne? Kahden isän adoptiovanhemmuus ei liene mahdollista, kahden naisen kylläkin? Voi olla Kelan konttorissa selittämistä monella eri vaihtoehtoisella tavalla.

Yksi perhesuhde josta en ole nähnyt eduskunnassa puhuttavan on polyamorinen perhe, jossa on monta äitiä mutta yksi isä, eli Sister Wives TV-sarjasta tuttu asetelma. Islamilaisesta maailmassa ja mormoneilla näitä ”toksisen maskuliinisia” systeemejä on. Voisi se mennä toisinkin päin: yksi nainen ja monta isiä, niin kuin Katariina Suurella. Sitten on olemassa näitä apilaperheitä, joissa on sekä miespari ja naispari ja heillä on sekalainen kombinaatio erilaisia lapsiyhdistelmiä. Sitten on uusperheitä, joilla on minun lapset ja sinun lapset ja meidän lapset. Sitten on sateenkaariuusperheitä. Varmaan on muutakin.

Pää menee näissä pyörälle… Tietysti voi kysyä että mitä seuraavaksi? Mitä näitä uusia perhesuhteita keksitään? Japanissa joku on jo mennyt naimisiin autonsa kanssa, Eiffel-tornin kanssa varmaan joku on mennyt jo parisuhteeseen. USA:n Facebookissa kuulemma voi ilmoittaa sukupuolekseen jonkun 90 eri vaihtoehdosta. Mitäs mahdolliset lapset näistä vaihtoehdoista on mieltä? Entä jos päivittää Facebookissa sukupuoltaan, niin mitä sanoo Kela? Miten Kelan päivärahat silloin menisi?

Eipä siinä mitään. Tämä on tätä päivää. Vaikka aktiivisesti toimin seurakunnassa niin en tuomitse nykymaailman menoa, vaan totean että go for it! Kaikki lapset jotka maailmaan syntyvät ovat Luojan luomia ja tervetulleita tulevia veronmaksajia. Ja veronmaksajiahan todella tarvitaan! Lapsien etuhan tässä uudistuksessa on kuitenkin se tärkein. Toivoa sopii kuitenkin että Kelasta löytyy riittävästi erilaisia lomakkeita kaikenlaisille perhevapaa-perhekombinaatioille kun perhevapaaraha-hakemusta pitää tehdä. Ottakaa kuulkaa siellä Kelassa lomakkeita suunniteltaessa kaikki teoreettisetkin mahdollisuudet huomioon, että aina saadaan rasti oikeaan ruutuun jotta perhevapaapäivärahat saadaan juoksemaan oikein. Ja jollei kaikkea Kelassakaan voida keksiä, niin lomakkeista pitäisi löytyä se pelastava rastitettava vaihtoehto:

o Muu, Mikä?:__________________________________________ . J

 

Ei tarvitse kepulaisenkaan kuin tsiigata ympärilleen

27.2.2020

Maahanmuutosta on lukuisissa viime vaaleissa kohistu. Nimeltä mainitsematon nykyinen suurpuolue ratsastaa mamu-pelolla. Kuulkaan, voin sen sanoa että se maahanmuutto tapahtui jo, ja turha sitä on pelätä. Ulkomaalaistaustaisetkin ovat tavallisia ihmisiä.

Juuri kävin ohi kulkiessani syömässä ammattikoulun ruokalassa. Siellä ruokaa jonottaessani takanani pojat juttelivat keskenään selvää venättä, edessä oli tummempihipiäinen nuori opiskelijatyttö joka meni muiden ulkomaalaistaustaisten pöytään. Vielä edempänä selvästi ulkomaistaustaisia. Viereisessä pöydässä oli ilmeisestikin islamilaisesta maasta tullut huivipäinen opiskelijatyttö jutellen ilmeisesti Kaukoidästä tulleen toisen tytön kanssa – hauskasti suomeksi. Pika silmäyksellä ruokatauolla olevat ammatillista tutkintoa suorittavat ovat ainakin puoleksi muualla päin maailmaa kuin Suomessa syntyneitä tai ainakin alkuperäiset sukujuuret on ulkomailla.

Työpaikkaruokalassani palveluhenkilökunta on islamilaista, Kaukoidästä, Espanjasta, slaavilaisista kansoista peräisin, saksaakin kuulin kassalla perjantaina puhuttavan. Lähikaupassa palvelee virolainen rouva. Virolaisiin törmää muutenkin tämän tästä, heti tunnistaa kun virolainen ei täysin opi suomenkielen vokaalisointua. Minulla on ollut työtovereina esimerkiksi somali ja iranilainen, täysin asiallista väkeä. Vaasan vietnamilaisista minulla on oikein hyvä kuva.

Eilen meillä kotona oli kansainvälinen meininki: leikkimässä olivat yksi lapsi alun perin Kiinasta, toinen lapsi Marokosta ja yksi sentään lapsista oli suomalais-ugrilainen. Naapurissa asuu kiinalainen perhe, ja puolella asuu lapualaisia. Finskaa ja svenskaa sekaisin perinteisesti kun ollaan Vaasassa.

Jos päiväkodissa, kouluissa ja ammatillisessa koulutuksessa Vaasassa ei olisi ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita niin moni laitos olisi kuulkaa mennyt kiinni! Lukiossa en ole pistäytynyt vähään aikaan enkä Vaasan yliopistoon ole jalallani astunut vuosiin – niiden tilanteesta ei ole silminnäkijähavaintoa, mutta luulen että uusien opiskelijoiden jakauma alkaa olla niissä melko kansainvälinen. Ne laitokset tarvitsevat ihan kaikki opiskelijansa, jotta ei tarvitse pistää lappua luukulle.

Suomi muuttuu! Missä ulkomaalaistaustaisia ei näe vielä on julkisen sektorin ja yritysten keski-ikäiset ja vanhemmat työntekijät ja sekä johtoporras. Ulkomaalaistaustaisia näe ihan vielä hirviporukoissa, eikä vielä ”Huutokauppakeisari” tv-lähetyksissä. Mutta eläköityneen suomalais-urgilaisen ja Finlands svenska väestönosan hoito-hoivasta huolehtii nykyisin jo kasvava määrä ulkomaalaistaustaisia hoivatyöntekijöitä.

Odotas vaan eläköityessäsi omalla kohdalla, tsiigaapa omassa hoitolaitoksessa ympärillesi minkälaisia lähihoitajasi ovat! Nykypäivän nuorisossa, olipa ihonväri tai äidinkieli mikä tahansa, on tulevaisuuden toivomme!

 

Metsästyksen kansallisista erikoispiirteistä

26.2.2020

Jonkin verran on ollut polemiikkia siitä että koko Suomessa sorsakauden aloitus pitäisi siirtää alkamaan viikonloppuna. Ehdotus siirrosta on lähtöisin Metsästäjäliiton jäsenyhdistykseltä Sonkajärven Samoilijoilta. Seura perusteli vuoden 2012 esitystään sillä, että lauantai olisi paremmin sovitettavissa työelämään ja koska hirvijahdeissa viikonloppualoituksesta on hyviä kokemuksia.

Itse voin todistaa että sinä päivänä kun sorsastuskausi alkaa, virastosta virkamiehet livahtavat ennen lounasta sorsastamaan. Kannatan lämpimästi sonkajärveläisten ehdotusta, sillä työ ja huvit pitää kunnallisenkin virkamiehen pitää erillään toisistaan.

Oli nimittäin mitkä päälle painavat viralliset kiireet niin siitä huolimatta sorsanmetsästyskauden alkupäivänä on kuntayhtymän toimistosta päästävä klo 12.00:ksi suolammeille. Pu-pum! ja sorsia lakoaa taivaalta. Hirven metsästyksessä puolestaan jahti on väkisinkin viikonloppuna, sillä töissä olevien jahtimiesten ja -naisten porukkaa ei tietenkään muutoin saada kokoon. Teiden varsilla syystalven lauantai-aamuna pöhisevät hiacien ja maastureiden webastot. Helppoahan hirven saalistaminen on, kun on jahtipäälliköt, ajomiehet, ampumalavat, ampumakokeet, iso kaliberi, radiopuhelimet, äimpointit, jalorotuiset koirat, gepsit, äppsit, dronet, akkukäyttöiset varpaanlämmittimet, taskulämmintä, mönkijät, nelivedot ja goretexit. Pum pum pum – ihan varmasti hirveä kaatuu!

Metsästyskortti on minullakin ollut mutta jo umpeutunut. Jäi aikanaan vuosimaksu maksamatta, eikä ole enää voimassa Riistaliha on kuitenkin parasta ja mielelläni siitä nautin esimerkiksi ruskeassa soosissa perunoiden kera. Hyvin olen kuitenkin riistalihassa pysynyt kun tuttavat sitä tuovat ja saahan sitä kaupasta purkitettuna. Mutta sääliksi aikanaan kuitenkin kävi sorsia ja hirviä – niillä ei ole mitään mahdollisuuksia! Metsästys on mennyt muutenkin liian helpoksi ja varmaksi.

Millä keinoin luontokappaleilla olisi tasa-arvoisemmat mahdollisuudet kaiken kehityksen aikana? Kova kovaa vastaan! Miten sitten kävisi jos sorsatkin päättäisivät ottaa uusimman teknologian käyttöönsä? Jos sorsilta tulisi .308- tai 7,62x53R-luotia takaisin niin metsästykseen tulisi aivan uutta jännitettä. Jos vaikka täräyttäisin entiseen malliin sorsaparveen vanhalla neuvostoliittolaisella ”Tähti” mustaruuti-16-kaliberisella. Tuolta ne linnut liitää takaisin kierroksen suolämpäreen päältä, kiertävät aina takaisin ampujaan päin, mutta sitenpä alkaa kuulaa ropistakin taivaalta! Äkkiä maastouduttava! Muuttuisipa sorsanmetsästys jännäksi - miten tämän alfa-uroksen käykään? Mitäs jos hirvi päättäisikin että koiraan en pysähdy vaan se pistääkin kuulaa omasta pyssystään ajomiesten suuntaan, olisihan sillä helppo tähdätä kun ajomiehillä on oranssit piippalakit. Voisi yllättää ja mennä melko jännäksi hirven mehtuukin.

Olisi riistaeläimilläkin sitten tasa-arvoisempia mahdollisuuksia, ja riistalihaa todella oppisi uudella tavalla arvostamaan – olipa se ammuttu viikonloppuna tai ei.

 

Sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen parlamentaarinen valmistelu on ok!

25.2.2020

Sosiaaliturva on aikamoinen viidakko. Hoitolisä, apulisä, herraisä - kokonaiskuva järjestelmästä on vain joillakin STM:n pitkäaikaisilla virkamiehillä jos heilläkään. Nyt eläkkeet jätetään uudistetaan pois ja se helpottaa puolet. Se että Kela on hoitanut yhä useamman sosiaalietuuden on ollutkin comme ci comme ça.

Vaikka ministeri Pekonen on ihan väärän puolueen ihmisiä, niin se että uudistus valmistellaan parlamentaarusesti, on hyvä.

Sote-uudistuksessa nähtiin Sipilän hallituksen aikana, että Sipilän esitys vaikka se oli Ainoa Oikea Maakuntamalli, niin oppositio kykeni sen torpedoimaan loppusuoralla perustuslakivaliokunnassa vanhanaikaisesti aikataulukikkailemalla.

On hyvä että valmistelu riidellään parlamentaarisissa valmisteluryhmissä eikä hallitus-oppositio -rintamalla vasta eduskunnassa istuntosalussa. Jos se uudistus menisi näin myös maaliin. Keskustalla ei tietääkseni ole kannustavuuden lisäämistä lukuunottamatta erityisiä ideologisia jumeja asiassa. Mielenkiinnolla seurataan parlamentaarista valmistelua.

 

Riiiintintin!

24.2.2020

Mikä se on sellainen että kun sitä kepulainen nykäsee niin se sanoo ”rintintin”? Ei ole se tietty saksanpaimenkoira, eikä poliittinen oppositio, vaan Arctic Cat Cougar 550 1997. Siis kelekka!

Tuli hankittua – maalaispoika kun oon – jokunen vuosi siten Ranualta käytettynä kelekka. On niillä vuosikymmeninä tullut ajeltua perhepiirin kelekoita, on ollut haarojen välissä winhaa, terhiä, ski-doota, kattia, okkelboota ja vaikka mitä. Mutta ei ole ollut ikiomaa kun vasta varttuneella iällä. No tonnin siitä maksoin. Uusi voi maksaa vaikka kuinka paljon. En ihan halvinta ottanut kun tietää kokemuksesta että käytetyt voi olla aika resujakin. Olihan siinä kuitenkin hitsattavaa ja laittoa mutta vähän oli ajettu ja siisti kuin mikä. Oli ollut Lapissa turistikäytössä ja joku turisti oli ajanut sillä pohjan kiveen, sen huomasi pohjaa tarkastaessa että tälli oli ollut kipakka. Mutta se pohja oli helposti hitsattu ja kelekka on kunnossa ja rekisterissä. Ja kyllä muuten lähtee! Amerikkalainen vehje, eli siinä on mailimittari mutta tappiin saakka sen saa kiihtymään. Meren tai järven selkää pitkin kun sillä jäällä päästelee hana pohjassa niin kyllä tietää että satakuuskymppiä, olipa km/h tai miles/h, niin on se luja vauhti luonnon helmassa. Saattaa se mennä lujempaakin mutta ei uskalla. Vähempikin riittää, kuski kuitenkin viihtyy.

Kesäkaudella kelekkaa pitää huoltaa ja hoivata niin kuin käyttöohjeissa sanotaan. Isä-tytär –suhdetta hoidamme sulassa sovussa kesäkaudella kun vaihdamme yhdessä kelekan liukukiskoja, öljyjä, jäähdytysnesteitä, vaihdamme tulppia, voitelemme laakereita ja kiristämme muttereita oikeaan momenttiin. Pitää muistaa tarkistaa aurauskulmat että ne on säädöissään. Vesipumpun vaihto jäi viimeksi vielä tekemättä kun on niin tiukassa pultit mutta ehkä ensi huoltokaudella ne saisi auki.

Vaasassa on ollut hyvin huonosti lunta ja jäätä tänä talvena. Mutta kunhan takatalvi taas saapuu, niin kypärä päähän, olen valmis! Sitten vaan ”Rrriiiintintin” ja suunta kohden kelekkareittejä ja ehkäpä meren jäätäkin jos tulee kovat pakkaset.

 

Seurakunnassa tehdään arvokasta kasvatustyötä

23.2.2020

Seurakunnan kristillisestä kasvatuksesta ja laupeudentyöstä ja muusta toiminnasta saa hyvän kuvan sen sisäisessä hallinnossa. Seurakunta tekee palljon töitä että kristillisyys Vaasassa on ajassa mukana!

Jumalanpalvelusten muotoja ja sisältöjä on uudistettu erilaisille ryhmille, esimerkiksi rippikoulun voi suorittaa erilaisina versioina, vammaiset ja erityistarpeiset tai ADHD-lääkitys tai muu yksityistoive otetaan aina huomioon. Taaperomuskarit ja muut lspsiperheille suunnatut kerhot ovat suosittuja. Paikallinen erikoisuus oli viimeksi 2.2.2020 Palosaaren kirkon vihkiyö joka varattiin täyteen naimisiin meneviä pareja. Diakoniatyö on voimissaan ja seurakunta tekee yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa. Huutoniemen kirkon alakerrassa on uusittu sähköautorata seurakunnan kilpaveikoille. Ja niin edelleen, voit tutustua tämän päivän tarjontaan sivulla vaasansuomalainenseurakunta.fi/tapahtumat

Sekularisaatio etenee yhteiskunnassa. On tullut opetusministeriöstä kieltoja ettei uskonnollista toimintaa saa harjoittaa kouluissa joulujuhlissa eikä koulunpäästöissä. Ja nyt kohistaan ettei saisi pian kouluissa opettaa uskontoakaan vaan jotain diibadaabaa mieluummin. Kristillistä perinnettä ja kulttuuria uhkaa arvojen pluralismi ja välinpitämättömyys jonka toinen nimi on arvotyhjiö.

Minä kiitän Vaasan suomenkielisen seurakunnan väkeä ja seurakuntalaisia kristillisen viestinvälittämisen aktiivisuudesta, sekä uudistumisesta, työstä ja motivoitumisesta näinä yksilöllistyvinä aikoina. Ei ole helppoa, kun kansa voi helposti kännykkää lipasemalla erota kirkosta, ja täyttää päänsä sielunvihollisen houkutuksilla tai yksinkertaisesti vaan olla öönä eli tietämättömänä ja välinpitämättömänä.

 

Toisen asteen koulutukseen yhtenäinen malli koko Suomeen

20.2.2020

Koulutusmaailmassa on yksi iso tabu, ja on toisen asteen koulutuksen kokonaisuudistus. Ammattikouluja on uudistettu, ammatillista opetusta on uudistettu, raja aikuiskoulutuksen ja nuorison ammatillisen koulutuksen välillä on poistettu. Ammatillinen tutkinto antaa hakukelpoisuuden kaikkiin korkeakouluihin. Kiitos siitä!

Mutta Lukiokoulutukseen ei saa koskea: joka kylässä pitää olla Sivistyslukio, jossa opiskellaan Sivistysaineita tavoitteena saada Kuusi Ällää, Jotta Ylioppilas pääsee Yliopistoon. Ylioppilastutkinto ei ole ammattitutkinto, eli se ei kelpaa työelämässä mihinkään. Tokihan lukiokoulutusta on uudistettu, mutta lukion ideaan ei ole koskettu: lukion vuosisatoja vanha idea on antaa Hakukelpoisuus korkeakouluun.

Erikoislukioiden suuri määrä kertoo että lukioille on keksitty mitä tahansa yleissivistävää koulutusjippoa jotta ne vetäisi esimerkiki ratsastustyttöjä, urheilusta tai taiteesta tai ties mistä harrasteesta kiinnostuneita. Se kehitys on vikasuunta! Lukiokoulutuksen kehittämisen suunta ei pitäisi olla lisää epämääräisyyttä vaan suunnan pitäisi olla työelämärelevanttius.

Yliopistokaan ei enää panosta ympäripyörittelyaineisiin tai sivistysaineisiin sisäänpääsykriteereissään, vaan arvosanoissa painottuu osaamiseen eli matematiikka. Missä lukioissa opiskellaan sivistyslatinaa enää tai muinaiskreikkaa? Toisaalta kielivalikoimat on henkitoreissaan olevissa pikkulukioissa yksipuolistuneet, kaikki opiskelee englantia, ruotsi on heivattu. Ei sekään kehitys hyvä ole - mikään ei ole niin käytännöllistä kuin osata muutakin kuin englantia.

”Kaksoistutkinto” tarkoittaa sitä, että ammattikoulussa opiskeleva voi opiskella myös samaan aikaan ylioppilaaksi, tai päinvastoin. Suorittaa siis kaksi eri tutkintoa: ammatillisen perustutkinnon sekä ylioppilastutkinnon. Osa oppiaineista on kaksoistutkintolaisilla yhteisiä, mutta suurimmaksi osaksi ei. Nosta hattua nykyisille kaksoistutkintolaisille, kova homma on esimerkiksi 16-vuotiaasta asti kaksikymppiseen saakka opiskella kahta tutkintoa. Putki on pitkä. Pidentäähän se opiskelua, totta kai! Mitään uutta hyötyä kaksoistutkinto ei anna kuitenkaan korkeakoulun hakukelpoisuuteen. Olisi syytä arvioida mikä on kaksoistutkinnon hyöty työnantajille, eli mitä lisäarvoa esimerkiksi lähihoitajan osaamiselle tuli siitä että hän suoritti lukion pakolliset aineet. Varmasti hyötyä oli mutta mikä on konseptin value/money –suhde?

Ammattikorkeakouluissa tai yliopistossa kaksoistutkinto tarkoittaa sitä että suomalainen opiskelija opiskelee korkeakoulututkintoa opinto-oppaansa mukaisesti esimerkiksi AMK-tutkintoa 3,5 vuotta. Hän menee korkeakoulujen välisen kaksoistutkintosopimuksen mukaisesti osaksi opiskeluajastaan ulkomaiseen korkeakouluun vaikkapa Saksaan, opiskelee siellä sen vastaavan Fachhochschule-tutkinnon aineita henkilökohtaisesti sovitulla tavalla esimerkiksi vuoden-puolitoista, tulee takaisin Suomeen ja saa täyden hyväksi luvun saksalaisista opinnoistaan. Tutkinto Suomessa syntyy suunnitelman mukaisesti 3,5 vuodessa, mutta hän saa myös saksalaisen Fachhochschule-tutkinnon, sovitusti samassa ajassa. Käytännössä samassa ajassa systyy siis kaksi tutkintoa, opiskelija opiskelee samalla saksalaista yhteiskuntaa, kulttuuria ja kielitaitoa. Tätä on kaksoistutkinto korkeakoulumaailmassa. Value/money –suhde on kunnossa sekä opiskelijalle, korkeakouluille että työnantajille!

Keskusta on avannut Kurvisen suulla eduskunnassa keskustelun toisen asteen koulutuksesta https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006405497.html eli ”nuorisokoulusta”.

Minä sanon pitkään koulutuskentässä toimineena että olisi kyllä aikakin! Pienissä kylissä ei kannata ylläpitää puolityhjiä lukioita ja samaan aikaan puolityhjiä ammatillisia koulutusyksiköitä. Yhdistäkää ne keskenään! Pieneen kuntaan jää edes yksi elinvoimainen nuorisokoulu, sen sijaan että sekä lukio että ammattikoulu jouduttaisiin kunnassa lopettamaan. Nuorisotutkinto pitäisi kaikille olla samanmittainen, mutta se voisi olla itse suunniteltu ammatillisesti suuntautunut ”perustutkinto” tai sitten teoreetikoille soveltuva ”sivistyspainotteinen”. Sitä ei pitäisi suunnata enää erikoislukioiden ties mihin ratsastukseen, seiväshyppyyn, tanssiin eikä piirtelyyn vaan ammatillisiin aineisiin joihin on kysyntää omassa kylässä. Se nuorisotutkinto kävisi korkeakouluun hakukelpoisuuteen osoittamiseksi millä tahansa kombinaatiolla, ja olisi heti samalla enemmän työelämärelevantti. Nuorisotutkinto antaisi parempaa pohjaa työuralle, kuin nykyinen teoreettinen tai ammatillisesti yhdentekevän harrasteen ohessa opiskeltu ylioppilastutkinto. Kaikista ei tule kuuden ällän ylioppilaita, eikä kaikkia haluta jatkaa korkeakouluun. Valkoinen hattu voitaisiin myöntää kaikille nuorisotutkinnon suorittaneille, ei se Prismassa paljoa maksa!

Työelämässä arvostetaan käytännön taitoja: minä väitän että kielitaitoinen hitsaaja joka ymmärtää matematiikastakin jotain on sellainen jota työelämä nyt tarvitsee. Onko patoutunutta työelämän kysyntää yleissivistyneille ylioppilaille? Voitte itse miettiä esimerkkejä. Erikoisammattitutkinnoilla voidaan aina syventää ammatillista osaamista, ja teoreetikot voi jatkossakin aina hakeutua korkeakouluihin, olipa he käytännöllisesti tai sivistyksellisesti nuorisokoulutuksessa suuntautuneita.

Kokonaisuudistus ei olisi keneltäkään pois vaan kaikki osapuolet voittaisivat: win-win-win!

 

Diesel-kansaa rangaistaan, eihän Kepu ole syyllinen?

19.2.2020

Hallituksen suunnitelmat dieselin polttoaineveron nostamisesta suututtavat kansan syviä rivejä. Varsinkin pitkää siivua päivittäin ajavaa diesel-autoilijaa nyt ärsytetään. Ei hyvä. Kaikki eivät voi ostaa teslaa eikä niissä virta riitä maaseudun tarpeisiin. Diesel on edelleen kustannustehokkain ajoneuvo maaseudun asukkaalle.

Ohessa väkevää kommentointia metsien mieheltä https://youtu.be/Fmfsa-xa3Ho . En ole sukua eikä huonetta enkä tiedä onko hän kepulainen mutta tunnistan heti maaseudun autoilijan tunnelmat.

Kun Keskusta on hallituksessa niin muistakaa Ministerit että Keskustan peruskannattajia ei pitäisi suututtaa ihan millä tahansa hullutuksilla. Tämä dieselspekulaatio ei vaikuta hyvältä, ja koska paskalaki pännii maaseudulla edelleen niin ketkä Keskustaa äänestävät jatkossa? Jos Keskusta kääntää selkäänsä sinne mistä Keskusta on kotoisin niin miten Keskustan ministerit pärjäävät seuraavissa vaaleissa? Minä vaan kysyn.

 

Se Ponssesta puhuu, joka Ponssella ajaa

18.2.2020

Päivää kepulaanen! Kiitos kysymästä, kirvesvartta. Olis kirveellä nimittäin töitä. Ei näe metsää puilta. Pannaan halki, poikki ja pinoon. Mottitaistelut alkavat. En ole puusta veistetty, nyt otetaan miehestä mittaa!
Nuorena on vitsa väännettävä - Oksalla ylimmällä!

NIin metsä vastaa kun sinne huudetaan.
Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto. Sitä puuta puskeminen johon on kiinni kytkettynä.

Siinä on seittemän hirttä ristissä. Joulupuu on rakennettu! Päreet on kainalossa! Tikku tarttuu sormeen kun päätään raapii. On muutakin kuin sahajauhoja päässä. Tikulla silmään sitä joka vanhoja muistelee.

Luonto tikanpojan puuhun vetää. Tyvestä puuhun noustaan. Jumalan pyssy ja puukuulat! Puusta sorvasimme sen.

Lentää kuin leppäkeihäs! Ei pääse puusta pitkään. Metsään meni, päin mäntyä!

Ken kuuta kurkottaa se kantoon kapsahtaa. Olen kuin puulla päähän lyöty! Puujalkavitsiä veistellään.

Ei minunkaan suu ole tuohesta tehty. Koputa puuta - pannaan puolet petäjäistä! Ei tehdä tikusta asiaa: Vedetään pitkää tikkua! Kyllä se päivä paistaa risukasaankin!

 

Siperiako SeAMKia pelottaa?

17.2.2020

Tiedän sattumalta tuon naapurimaakunnan Seinäjoen ammattikorkeakoulun. Sitä ollaan myymässä kauas kaakkoon, Tampereelle.

Etelä-Pohjanmaalla ollaan oltu läänien poistumisen jälkeen ittellisiä. Viime vyosikymmeninä on Seinäjoki paljon kehittynyt kuten SeAMK myös.

Vaasan lääni - jos nuoret ette tiedä ja vanhat ette enää muista - oli sellainen valtion hallintoalue, jonka operatiivinen johtopaikka sijaitsi Vaasassa ja sitä ennen Nikolainkaupungissa.
Seinäjokea ei oikein edes ollut olemassa silloin yli vuosisata sitten. Jos Ilmajoen kuntaan kuuluneen Törnävän Östermyran ruukin takaisessa rautatieristeyksen viereisessä vaatimattomassa kylässä rautatieläiset tai muut häjyt hulinoivat, niin kasakat Vaasan kasarmilta pistivät ns. "rapakylän" huligaanit miekalla järjestykseen. Siperiaan vietiin pähimmat häjyt Vaasan hovioikeuden päätöksillä. O de var många! Vaasan läänin maaherran, kasakoiden ja Vaasan hovioikeuden pelko - sanotaanko että iskostettin Seinäjoella häjyjen mieliin.

Vaasan ammattikorkeakoulu on pieni - sanotaanko että maakunnan suomenkielisen vähemmistön - ammattikorkeakoulu Vaasassa. Ruotsinkielinen yrkershögskolan Novia ei ole kiinnostunut finjäveleistä. Pieni VAMK tarvitsisi suomenkielistä kumppania koska se taitaa jäädä liian hentoseksi valtakunnallisissa korkeakoulurankingeissä. Vaasan yliopisto on kumppani, mutta hentonen sekin on yliopistoksi.

VAMKin kanssa SeAMK ei halua yhdistyä. Kaksi liian pientä suomenkielistä ammattikorkeakoulua lyhyen matkan päässä toisista saman Vaasan läänin mailla ei löydä toistaan. VAMKista se ei olisi ollut kiinni. SeAMK suuntaa poispäin kunhan vaan ei länteen Vaasaan!

Siperiako pelottaa Seinäjoella edelleen? Haloo häjyt siellä Östermyran radan varrella! - Vaasan kasakoista ei ole ollut uhkaa enää sataan vuoteen, turha on teidän Siperian reissua enää pelätä!

 

Sotesoppaa valetaan vaasalaisittain

16.2.2020

Piti pistäytyä Vaasan keskussairaalassa. Ei mitään vakavaa. Mutta kyllä keskussairaalan maisema muuttuu! Parkkitalon entisestä rappukäytävästä ei voinut kulkea, piti luikkia väliaikaisia käytäviä ulkokautta kiertäen, kapeita väliaikaisia kujia pitkin sivuovea päin josta sisääntulo. Betonimyllyt pyörittää betoniliejua, pumppuautot pumppaavat sakeata soppaa ties minne valumuottien syvyyksiin. Komiaa teräsbetoni- ja lasiseinää on saatu jo pystyynkin. Vaikea itse asiassa hahmottaa kaiken sekametelin seasta missä oltaisiin niinkun sillä tutulla vanhalla kartalla.

Eipä siinä. Kehitys kehittyy. Tuli vaan mieleen että mikä siinä vanhassa rakennuskannassa oli oikeasti vika? Siellä tuli aikanaan monet kerrat oltua ihan työpalavereissa ja jopa asiakkaanakin käytyä, enkä minä valita että VSHP:n sairaala oli huonossa kunnossa. H-talossakin kävin monet kerrat enkä mitään vikaa huomannut enkä haistanut. Olihan se vanha talo mutta kuitenkin ihan käyttökelpoinen, olisi se pystyssä pysynyt.

Pakko kysyä se kepulainen kysymys mikä tuli toiseksi mieleen: Mitä tämä megarakentaminen maksaa? Sitten se kolmas kysymys: Paljonko minun tulee osaltani maksaa näistä lasiseinistä ja kimalluksesta? Minulle olisi vähempikin luxus riittänyt.

Kun organisaatio valetaan teräsbetoniin niin se jämähtää siihen. Jotkut piirit on jossain päättäneet että Vaasassa ei tulla teräksessä eikä betonissa säästämään! VSHP keskussairaala takuulla kestää isoimmankin dynamiitin! Valulaskuja maksetaan pitkään. Minä epäilen että saattaa lasku olla melko iso ja että se on isompi kuin annetaan ymmärtää. Joku epäselvyys tässä maksupuolella on kun näkee tuon megalomaanisen rakennustyömaan - nyt tietoisesti upotetaan betonisoppaan vaasalaisen verorahaa ja paljon. Isoa bunkkeria valetaan ja kiire on niinkun Mannerheim-linjaa oltaisiin tekemässä.

 

Somea pitäis lipsutella

15.2.2020

Suomenmaa on netissä. Kiitos siitä että jutut voi näppärästi lipsutella kännykällä. Se on tätä päivää. Tehkää sitten sen verran lyhyitä juttuja että ei tarvitse lipsutella sormea vereslihalle ennen kuin pääsee jutun loppuun.

Itsekkin pitäisi olla netissä. Siitä sovittiin Vaasan paikallisyhdistyksessä, että pitäisi alkaa näkyä siellä missä on nuoret ja lapsiperheet eli yhteiskunnan toivot.

Itse lukeudun siihen kansanosaan, josta toivon saa heittä. Ei se mitään - eihän varhaiskeski-ikä paha kai vielä ole. Me nykyiset viiskymppisethän olemme kuitenkin kuin entiset kolmikymppiset eli kukkeimmillaan! Mutta takana tietenkin jo on se lupaava tulevaisuus.

Somettaa siis pitäis tänä Totuuden Jälkeisenä Aikana. Lipsutella facebookissa, tiktokissa, snapchatissä, tinderissä, instassa ties missä. Videoitakin vois youtubeen lipsauttaa.

Siellä somessa on jo kaikki puolueet sun muut. Pitäis heti ottaa mallia kaikista puolueista. Mitä sun muut somettaa? Pikainen katsaus sometukseen: sisustusideoita, paljasta pintaa, rähinän levitystä, vihapuhetta näpytellään ja trollaajia näkyy olevan, valtion virkamiehiä näkyy maalitettavan ja väärennettyjä videoita näkyy olevan. No se uppoaa tietysti kansaan, niillä saa ääniä. Ja Putinilta tai kiinalaisilta näköjään otetaan määräyksiä ja rahaa jotta voisi somessa kiusata yleisradion toimittajia jotta syntyisi yhteiskuntaan maksimaalinen hämminki - ymmärsinkö oikein?

Mutta mikä siinä on ettei isänmaallisessa hengessä hyvän kotikasvatuksen saanut peruskepulainen semmosesta somesta innostu? Koti, uskonto ja isänmaa sekä hyvät käytöstavat kun sain kotioppina. Taidanpa vaan lipsutella Suomenmaata ja mitä nyt tätä Keskustan blogia myös. Menkää te nuoremmat somettamaan - te osaatte siellä olla. Meikäläinen tulee somessa huonovointiseksi.

 

Vasa Stationista - ajatteleppa omalle kohalle!

13.2.2020

Arvoisat Vaasan päättäjät! Anon täten kunnioittaen laskelmaa siitä paljonko minun tulisi varata rahaa henkilökohtaisina veroina lisää maksettavaksi siitä hyvästä, että Vaasaan rakennetaan pilvenpiirtäjä, jota en meinaa itse käyttää?

Täten kunnioittaen pyytän selvittämään myös paljonko maksaa ja kuka sen lopulta maksaa sen konserttisalin? Minunko se pitää maksaa?Onko halavinta mahtollisuutta kukaan ajatellut? Itse ajattelin kyllä että en olisi siitä kiinnostunut maksamaan kun ei köyhä harrasta noita kotkotuksua. Saako omista veroista vähentää itse omin päin sen summan jos ei itse tule jalallaan siihen astumaan? Käviskö se?

Sitten kysyn tyhmänä sen lopullisen kysymyksen että miksi entisen puolityhjän torin lähelle rakennetaan toinen tori? Saako kysyä millä se uusi tori täytetään ja saako sieltä sitten silakoita? Jos saa tuoreita silakoita niin saatan siellä Vasa Steissonin kansalaistorilla pistäytyäkkin.

Kyselee
Mökin ukko Impivaarasta

Sähköautoa tekisi mieli, mutta mistä saisi virtaa?

12.2.2020

Kyllä se ilmasto kiinnostaa. Varsinkin kun ja jos se saadaan kuntoon sähköautoa ajamalla.

Kyllä minä olen Tesloja katellut sillä silmällä. Vääntöä ja kiihtyvyyttä piisaisi. Tampereen ja Helsingin välisellä moottoritiellä ne suhahtaa ohi siinä sivussa ilmaston pelastaen. Haluaisin kyllä tuollaisen mutta ovat ihan liian kalliita. On niitä korealaisia ja jaappaanialaisia ihmeitä mutta on hinnoissaan nekin. Tuntuisi vaan arvon alennukselta vaihtaa diesel-Volvo johonkin riisikippoon vaikka miten sähköistettyyn.

On niitä hybridejäkin mutta ne on kaikki huijausta. Pakoputki se on niilläkin.

Nyt näin lehdestä että Ameriikassa on tulossa markkinoille sähköinen avolava, jossa on yli 14000 Newtonmetriä vääntöä. Siis neljätoistatuhatta... Se puhuttelee! Kyllä lähtisi! Haluaisi heti sellaisen että ei tarvitsisi dieseliä kärventää jääkarhujen haisteltavaksi.

Hinnoista ei ole vielä tietoa. Riittääkö rahat? Voi olla ettei riitäkään. Miten sitten kun kaikki muutkin haluavat samanlaisen? Millä ihmeen rahalla niitä laajat kansalaispiirit niitä ostaisi?

No jos ajatellaan etta taivaasta tipahtaa rahasäkki jokaiselle sähköauton ostajalle niin eipä se ratkaisisikaan vielä asiaa. Mistä saa tien varresta sähköä? Töpseli kädessäsi sinun tulee jäädä virtasta ohi ajavilta kinuamaan. Antakee virtasta - piäs loppumaan! Kuka ohikulkujoista antaisi virtaa kun pääsi äkkirikkaalta loppumaan!

 

Tuulimyllyjä päin

11.2.2020

Vaasan satamassa on näitä tuulimyllyn lapoja. Aivan julmettuja siipiä. Ainakin sata metriä pitkiä!

Minulla olisi ittellä kainuulaisia perittyä vaaran lakea muutama hehtaari. Olenkin haaveillut että mitä jos niillä puolukkamailla alkaisi harrastaa maailman pelastamista? Laittaisi sinne tuulimyllypuiston! Pistäs itsekkin kortta kekoon ilmaston puolesta.

No. Maakuntakaavaassa alue on tietenkin tuulivoimalle epäsuotuisaksi merkitty kun näitä vaaroja on siellä korkeampiakin. Takataskussa ei tosiaankaan ole miljoonia mutta pankeissahan sitä rahaa tienkin olisi. 20 kilovoltin sähkölinjaan on pitkälti matkaa linnuntietä - edessä rämeitä ja järvenselkiä. Natura-alue on ihan vieressä rajanaapurina - aijai. Puolustusvoimat mahtaako tykätä tuulimyllyistä, kun talvisidan ryssänmotti on siinä lähellä toisella puolella - että jos ne meinaa sinne vainolaista vielä motittaa. Tie tuli vaaran laelle aikanaan kyllä meikäläisellä teetettyä mutta ei tullut mieleen että tien mutkat olisi voinut suunnitella loivemmiksi että propellit ylipäätänsä saisi perille. Onneksi ei nykyään ole maitolaitureita, ne menisi nurin ensimmäisenä kun siipiä mutkissa siirretään.

Pahin este on kuitenkin tien varren torppari don Quijote ja hänen aisankannattajansa, yksi Sancho Panchez. Siinä on kaksi kovapäistä kyläläistä, joille on turha valistaa että tuulivoima pelastaa jääkarhut ja vähentää hiilidioksidia. Voi tulla aidanseipäästä!

Siinä niitä kuitenkin propelleja olisi Vaskiluodon satamassa nätisti rivissä. Lisää saisi tilaamalla. Pikkasenko on kuitenkin haastetta jos maapallo pitäis niinku itse omin päin yrittää pelastaa.

 

Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen

10.2.2020

Mitä mieltä Väyrysestä? Selvyyden vuoksi sanottakoon että se on tietynlainen E-sarjan Mersun malli, jota valmistettiin 90- ja 2000-luvuilla. Komia valtiomiestason malli. Taksitolpaltakin tuttu. Siinä on edessä komiasti neljä lamppua lyhyille ja pitkille. On ABS:sät, Cruise Controllit, SRS:t ihan vakiona ja kaikki pillit ja kellot sai halutessaan lisävarusteena. Keulaan sai erikoistilauksesta lipputangotkin jos halusi osoittaa hulmuavin lipuin että tässä on menossa tärkeämpi herra kohti esimerkikisi vaikkapa presidentillistä palatsia.

Ponttoonikeula siinä on eli korostetut lokasuojat. Takana iso peräkontti pyöristetyin kulmin. Väyrynen ei ole laiska vaan kovakulkunen menijä. Kaikin puolin passeli paremmalle väelle. Väyrynen on vieläkin vanhemmitenkin suosittu eli Väyrynen tulee vastaan tämän tästä. Pitkäikäinen se on ja sitkeä sissi hyvällä huollolla.

Äskenkin svenkatalande Malaxissa keskustassa kun pyörähdin niin huomio kiinnittyi siellä parkissa olleeseen Väyryseen. Onhan se jo malliltaan vanhentunut, poljetun näköinen, ruosteinen (mikä on tyyppivika) ja kolhuja vuodet tuoneet tietenkin muutenkin. Mutta lipputangot siinä kuitenkin oli tanassa ja mikä tärkeintä keulalla kirkas tähti jolla on hyvä tähdätä tiellä kohti uutta seikkailua tai miksei kohti sitä samaa entistäkin.

Eipä muuta kun hyvää jatkoa ruotsinkielisen piirin Väyrysen kannattajille. Ta hand om er Väyrynen!

 

Asuntojen hinnat - pitäisikö Vaasassa purkaa liika-asuntoja?

8.2.2020

Sattumalta tunnen asunto- ja kiinteistökauppaa hyvin, olenhan tehnyt sitä leipätyöksi itsekkin. Uutisissa oli tänään Vuokraturvan toimituskohtajan ehdotus että liika-asunnot pitäisi purkaa sieltä pois missä tarjontaa on liikaa ja kysyntää ei ole. Omakotitaloa tai kerrostaloa nurin vaan jos kukaan ei niitä halua. Monilla pikkupaikkakunnilla on kerrostaloasuntoja ja omakototaloja joita ei saa kaupaksi eikä vuokralle. Ja ongelma pahenee.

Sama ongelma on tuttu Vaasassakin.

Olen Vaasassa myynyt ja vuokrannut asuntoja ja kiinteistönvälittäjän LKV viisaus tiivistyy kolmeen sanaan: sijainti, sijainti, sijainti. Rupunen kämppä Rantakadulla menee kaupaksi millä tahansa hinnalla heti, mutta hyvääkin kämppää Ristinummelta tai Västervikin perukoilta saat markkinoida kuulkaa pitkään ennen kuin kauppa syntyy jos syntyy. Jos syrjäsemmältä kolkalta saat myyntiin 70-luvun lastulevytalon niin käsissäsi välittäjänä on melko varma Musta-Pekka. Ei se mitään, olen minä niitäkin myynyt mutta enpä saanut kaikkia myytyä. On vähän tihkassut.

Lapsuuteni maisemissa kotitilalla on 1700-luvulta Ison vihan jälkeiseltä ajalta aitta, punahongasta veistetty komia pirtti sekin toista sataa vuotta vanha, Napoleonin ajalta toinen aitta. Uudet peltikatot kaikissa, kengitetty ja oikastu. Mikä on näiden markkina-arvo? Ei se korkea ole. Ei näissä ole mitään nykyajan mukavuuksia. Kukaan ei näitä vuokraa. Purkaako pitäis? Kyllä se mietityttää: kuka näitä oikeasti tarvitsee tai haluaa sitten kun perinnönjaon aika on?

Nykyaikainen elementtirakenne vesijohtoineen ja muovisine kosteussulkuineen ja koneellisine ilmastointeineen sen jälkeen kun virrat on poikki pantu ei kestä laisinkaan kylmää ja pakkasta. Se asunto on heti homeessa. Pistäkää purkuun vaan jos kukaan ei sitä tarvitse. Niillä on melko turha kiusata kiinteistönvälittäjää jos arvo oikeasti on negatiivinen.

Harmaa hirsitalo on kestänyt kylmää ja vainolaista, eikä vuosisata tai toinenkin tai markkinoiden kysynnän hiipuminen mitään vaikuta rakenteisiin. Horo rakenne on tuulettuva ja sisäilma raikas. Mutta vesikaton pitää olla kunnollinen.

Saattaa olla että sadan vuoden päästä monta elementtitaloa ja pahvitaloa on pantu matalaksi ja kierrätetty. Ehkä hirsiseinät aloittavat neljännettä vuosisataa, kunhan vaan joku omistaja muistaa vesikatosta huolen pitää. Olipa asukkaita tai ei.

 

Susista - ottiatuota

8.2.2020

Vaasan torilla on taannoin pidetty mekkalaa susia vastaan. RKPn väkeä siellä mekasti ruotsinkielisen rannikkoväen kanssa. O de var så skrämmade! Tottahan siellä oli puolueen mekastettava mukana koska siitä susivastaisuudesta saa ääniä kun vaalit taas painaa päälle.. 

Vaasan kepu on virallisesti susia vastaan. No onhan niistä susista haittaa ja voihan ne olla vaarallisiakin. Terävät niillä on hampaat ja niillä on näläkä. Totta se pelottaa.

Näin yksityis ajattelijana sanoisin kuitenkin notta susi on samanlainen Luojan luoma otus kuin kottarainen ja pingviinikin. Lapissa poronhoitoalueella ei ole susia mutta taannoin oli liian tiheä hirvikanta niin että hirviä kuoli nälkään. Olisi siellä susia tarvittu että luonto olisi päässyt tasapainoon.

Täällä Vaasassa mökkeilevänä huomaa että nuita valkohäntäpeuroja on vaivaksi asti. Syövät kukkapenkit ja omenapuut! Peuroja sudet osavat jo vähentää että tulee tasapaino luontoon. On ne sudet peuroja vähentäneetkin muttei ne minun päälle ole tulleet. Itse asiassa en ole susia itse nähnyt.

Ehdotan kepulaisena kompromisseihin taipuvaisena humanistina että Vaasasta ja muualta Pohjanmaalta ei tapettaiskaan liikoja susia vaan otetaan ne kiinni ja viedään pakettiautolla sinne missä Vihreän Liiton Suomi asuu eli kehä kolmosen sisäpuolelle ja niihin isoihin kaupunkeihin. Siellä on susien puutetta! Siellä on citykaneja paistiksi, siellä cityssa urbaanit vihreät soijalatten lipittäjät ja itujen syöjät saisivat paijata ja suojella susihauveleita ja ehkä jopa käännyttää niitä vegetaristeiksi.

Mutta varo cityvihreä sitten kun tarjoat sudelle kasvisnakkia, susi saattaa näykkästä meleko ikävästi!

 

Mikä on politiikassa tärkeintä?

8.2.2020

Mikä on politiikan tehtävä? Mikä on poliitikon tehtävä? Miksi politiikkaa on kiinnostavaa seurata? Miksi vaivautua keskustan piirin kokoukseen kun on pimeää, sataa räpäskää, on ilta ja muutenkin väsyttäisi? Politiikkaan seuranneena ja kepulaisuuteen vauvasta saakka kylvetettynä voisin yrittää yleisesti vastata noihin ikuisuuskysymyksiin.

Politiikkahan on yhteisten asioiden hoitamista. Yhteisillä demokraattisillä päätöksillä maata tai omaa kylää rakennetaan. Politiikka perustuu omiin vakaumuksiin että tietty poliittinen linja on se oikea jolla maahan saadaan onni ja autuus kaikille kansalaisille.

Kun niitä käsityksiä oikeasta linjasta äärioikeistosta keskustan kautta äärivasemmistoona on ainakin kymmenkunta ellei enempikin niin onhan se yhteysten asioiden hoitaminen välillä niin kuin sirkuksessa: Tuolla pelleilee pelle hermannit, noi toisen suunnan joglöörit on ihan hassusti, noi merileijonat päästäisin kyllä takaisin luontoon, tirehtöörin pistäisin vaihtoon - mutta yleisö tuntuu viihtyvän.

Mikä se siis saa taas lähtemään kokoukseen kun tietää että ilta menee taas pitkäksi? No tietenkin se että itsekkin viihtyy. Tärkeintä politiikassa oikeasti on se että itse saa makeat naurut.

 

K-linja käy tunteisiin

7.2.2020

K-linja oli 70- ja 80-lukujen aikana Kekkosen politiikan puhdasoppisen tulkintalinjan keskustalaisten tukijoiden kutsumanimi. Keskeisimmät nimistä alkoivat sattumalta K:lla. Siellä oli sellaisia nimiä kuin Karjalainen, Korsimo, Kleemola, poika Matti Kekkonen ja nykyään elossa olevista mainittakoon K-kirjaimettomat Pekkarinen ja Vanhanen – oli siellä muitakin. Tiivistettynä K-linja petasi kaikin keinoin ”kekkoslaisista kekkoslaisimman” Ahti Karjalaisen pääsyä seuraavaksi presidentiksi. Siinä kävi sitten niin että ei mitään uutta kekkosta saatu valituksi, tuli yks Mauno. Eipä Ahti muutenkaan olisi olut Urhon veroinen. Maunolle kaikki kunnia mutta presidentti-instituutio on kokenut sellaisen inflaation että pakko kysyä miten kansallinen poliittinen peli selvitetään kun se menee pahasti solmuun? Ajat on muuttuneet, varmaan parempaan suuntaan, mutta mikähän siinä on että alkuperäistä Kekkosta on viime aikoina ollut välillä ikävä?

Oltiinpa Urhosta mitä mieltä tahansa niin se on sanottava että vahvaa keskustalaista presidenttiä tarvittaisiin nyt taas. Kekkonen oli kuitenkin aikanaan se jonka mahtisanalla pikkupolitikointi lopetettiin ja isot kansalliset asiat saatiin presidentin arvovallalla järjestymään.  

Mainitsen aikamme mahtisanan tarpeesta esimerkkejä. Viime vuosina koalitiohallitukset ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmäuudistusta ollenkaan läpi. Erittäin kalliisti pitkään valmisteltu kokonaisuudistus vesittyi pelin politiikkaan. Ympäristönsuojelun ja ilmastotavoitteiden diskurssi jyrää järkevän maltillisen turve-energiakeskustelun. Paskalaki runnottiin jäteliemiteoreetikoiden toimesta läpi väkisin pikkumökkiläisten kiusaksi vaikka kukaan äänestävä mökinomistaja ei sellaista pakkorakentamista halunnut. EU:ssa suomalaiset ylipäätänsä toimivat kuin partiopojat, ei niin erikoista direktiiviä etteikö Suomi olisi mukana ensimmäisinä niitä soveltamassa. Venäjän kauppa pantiin jäihin sen vain takia kun ukrainalaiset ei ymmärtäneet itse taistella Krimin miehittäjiä vastaan – olisivat ensin edes itse älynneet omin päin panna hanttiin. Puukaupoista meinataan pian tehdä ympäristörikollista toimintaa, ainakin silloin jos omista metsistään puutavaraa aikoo myydä.  Sellutehtaita ei korkeimman oikeuden päätöksellä saa rakentaa ei ainakaan sinne missä on paljon puuta ja työttömiä. Viime vuosien lama taltutettiin työn tehoa lisäämällä ja pikkasen vapaa-ajasta tinkasemalla, maa saatiin nousuun mutta Sipilän hallituksen kiky se vaan tuntuu olevan viime vuosien suurin synti siitä huolimatta. 

Kekkonen olisi lähettänyt koneella kirjoitetun myllykirjeen valittuihin suuntiin ja runnonut edellä mainitut esimerkit kerralla kuntoon. Menneisyydestä en kaipaa pussihousuja, morris marinoita, suksitervaa enkä paukkupakkasia mutta nuoruuden ajan kekkoslaista eteenpäin menevää Suomea on välillä ikävä, sitä Keskustalaista K-linjaa.