Tutustu toimintaan

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Pellon Keskustanaisten vuosikokous pidetään Grannissa ma 6.5.2013 alkaen klo 18.00. Paikalla on alustamassa kunnanjohtaja Sami Baas.

Tule mukaan ja tuo ystäväsikin!

Päätimme, että pidämme vuosikokouksen yhteydessä pienimuotoiset arpajaiset. Leila lupasi tehdä juuston! Anne niputtaa kaikki vihreät sukat, Eila  lupasi leipasta kakun ja Asta lupasi lähteä kerjuulle!

Miehetkin ovat tervetulleita!
PALA PAIKALLISHISTORIAA

 

Eila Uusitalo Pellon Naamijokisuulta, tulee ovelle vastaan ja tervehtii lämpimästi.

Astun sisälle taloon, jossa Eila on asunut puolisonsa Väinön kanssa vuodesta 1958.

Omasta mielestään ”muistamaton mummo” kertoo tarkasti ja levollisesti elämänvaiheistaan.

 

Selviää, että Eilan sukujuuret ovat äidin puolelta Uhtualta, Karjalasta ja isän Tornionjokilaaksosta, Karungista.

Isä-Ilmari  tuli pitkin Tornionjokivartta  pohjoiseen metsä- ja uittotöihin mukanaan hevoset ja löysi Kolarin Sieppijärveltä kestikievarista Uhtuan tytön Maijan.

Isällä oli kaupanteko verissä, kauppaa käytiin milloin hevosilla milloin tavaroilla.

Tarvittiin paikka mihin asettua.

Liki 70 vuotta sitten siirrettiin Kolarin Sieppijärveltä vanha hirsirakennus Naamijokisuulle Pelloon.

Samoille sijoille saatiin sopimaan kauppa sekä savottamiesten majoituspaikka ja luonnollisesti Eilan (ja hänen sisarustensa) koti.

Rakennus tuhoutui saksalaisten vetäytyessä Lapista vuonna 1944.

Sota koetteli muutenkin, evakossa oltiin joen toisella puolella, ”kohalla”, niin kuin Eila asian ilmaisee.

Paluu poltetuille kotitantereille ei vienyt elämänuskoa, ei ollut aikaa murehtia. Jokainen tarttui rivakasti töihin.

Oli katsottava eteenpäin.

Rakennettiin, raivattiin ja kaupankäynti Eilan kotona jatkui.

Maailma muuttui, uusia taitoja tarvittiin, Eila lähetettiin kansanopistoon Lahteen v. 1948.

Eila antaa selattavakseni muistokirjan kansanopistoajalta, johon opiston opettajat ja oppilastoverit ovat kirjoittaneet mietelmiään, jotka huokuvat sen ajan henkeä.

Seuraavasta siteerauksesta heijastuu Eilankin elämäntyötä viitoittaneita ajatuksia.

”Suomalaista itseäsi

Sinä säilytä lujana.

Nouse muita sortamatta

honkana hyväsukuisna.

Siit´on hyöty ja hedelmä

ihmiskunnankin iloksi”.

Opintie ei päättynyt tähän: jo lapsena saatu ammatin malli innosti Eilaa lähtemään kauppakouluun Rovaniemelle.

Valmistumisen jälkeen oli edessä kunnioitettava työrupeama: töitä kaupassa ja postissa 40 vuotta.

Lukuisat seinällä olevat ansio- ja kunniamerkit kertovat siitä, että Eilan työtä arvostettiin.

Eilan mielestä asiakaspalvelijan on oltava ”nöyrä ja notkea”.  Kauppiaan ja postinhoitajan ei auta laskea työtunteja. Posti kulki yölläkin. Herättävä oli.

Runsaasti aikaa vievän työn lisäksi Eila jaksoi kantaa huolta myös yhteiskunnallisista asioista. Hän toimi vuodesta 1948

lähes näihin päiviin saakka Keskustapuolueen Jarhoisen-Orangin paikallisosaston sihteerinä.

Eila kertoo, että kotona pidettiin kokouksia ja tupailtoja. Hänen mielestään tunnelma oli niissä välitön, joskus kokousväen joukossa oli myös Helsingin herroja.

Sihteerin työtehtäviin pöytäkirjanpidon lisäksi kuuluivat kirjeenvaihto puolueen piirijärjestön kanssa sekä rahankeruu.

Yhtenä vuoden kohokohtana Eila mainitsee Kukkolankosken Siikajuhlat, jonne kerääntyi väkimäärin Tornionjokilaakson keskustalaisia. Puhujat olivat ministereitä myöten.

Keskustelupiirit, tupaillat ja eri tilaisuudet henkilöityivät Naamijokisuulla Eilaan. Hänen saapuessaan paikalle kuului väen joukosta joskus lausahdus: ”Nyt se tupailta tuli!”

Nykyään Eilan vanhassa kotitalossa , aivan naapurissa, asustelee poika perheineen. Toinen tyttäristä on löytänyt kotinsa Pornaisista , ja toinen Pellon Ylipäästä. Lapset ja lapsenlapset ovat rakkaita ja tärkeitä: valokuvat ovat hyllyssä kunniapaikalla.

 

Lähtiessäni vaihdamme vielä muutaman sanan, ja poistuessani ymmärrän päässeeni nauttimaan sellaisesta paikallishistoriasta, jota on kirjoista vaikea löytää.  

 

 Asta Valkonen


KESKUSTANAISET PELLON JOULUMESSUILLA

Meän Torniolaakso 17.12.2009

Keskustanaisten juttu Torniolaaksossa.jpg

KESKUSTANAISTEN VALTUUSTOALOITE

Pellon kunnan vuoden viimeisessä valtuuston kokouksessa 14.12.2009 Pellon Keskustanaiset julkitoivat valtuustoaloitteen, jossa he esittivät mattolaiturin rakentamista kirkonkylälle. Sen lisäksi, että se olisi käytännöllinen, katsoivat keskustanaiset mattolaiturin kuuluvan viihtyisän kylän yleisilmeeseen ja lisäävän sosiaalista kanssakäymistä.

SYYSKOKOUS VALINNAT 2008

Pellon Keskustanaiset kokoontuivat syyskokoukseen Ravintola Granniin vaalien jälkeisissä tunnelmissa. Naiset tunsivat tyytyväisyyttä siitä, että Keskustan naisvaltuutettujen lukumäärä nousee uudessa valtuustossa. – Vaalityö ei ollut siis mennyt hukkaan. Mielihyvää lisäsi myös kunnan kohonnut äänestysprosentti verrattuna viime kunnallisvaaleihin.

Keskustanaiset pitävät tärkeänä, ettei puolueen vaaliteema "Äänestä kotiasi" unohtuisi vaalien välisenä aikana, vaan valtuutettujen tulisi muistaa teeman velvoittama huolenpito lapsista vanhuksiin jatkossakin. Yksissä tuumin oltiin sitä mieltä, että taantuvasta taloudesta huolimatta on ensiarvoisen tärkeää, että varmistetaan pellolaisten turvallinen arki. Tämän takaamiseksi pidettiin tärkeänä vastuunkantamista kanssaihmisistä - naapureista, sukulaisista, tuttavista eli kaikista lähimmäisistä.

Kokouksessa lausuttiin julki huoli TEMMI:ssä valmisteilla olevasta uudesta seutukuntien aluejaosta, jonka mukaan Tornionlaakson seutukunta liitettäisiin Kemi-Tornioon.

Kokouksen kulkua ryydittivät Toini Autton lukemat kaksi kirjettä – toinen niistä oli osoitettu äidille ja toinen joulupukille.

Pellon Keskustanaisten puheenjohtajana jatkaa Asta Valkonen, sihteerinä Tuula Myllymäki, rahastonhoitajaksi valittiin Terttu Mukka. Johtokunnan muut jäsenet: Pirkko Aska, Eila Havela, Anne Ikonen, Leena Jaukkuri ja Leila Senbom.

Kokouksessa jaettiin Keskustanaisten viirit ansioituneille keskustanaisille Helena Lahdelle ja Marja Putaalle.

IDEOITA JA SYTYKKEITÄ

"On liljoja, apiloita, on ruusuja ratamoita, niin kauniita kaikki, oi ystäväin!
Kukkaset luoksensa kutsuvat noin, oi ystäväin!",
lauletaan vanhassa kansanlaulussa.

Ideoita kuva 1.jpg

Pellon keskustanaiset ovat kutsuneet kukillaan luoksensa ystäviä jo kahtena edellisvuoden alkukesän päivänä. Vuohenjuuret, vuorenkilvet, ukonhatut, akileijat, pähkämöt, ruskoliljat, alpit…naiset ovat tuoneet oman kukkapenkkinsä kaunistuksia myytäväksi Pellon torille. Tarjolla on ollut myös suuren suosion saanutta mehustettua multaa. Tempauksellaan Pellon keskustanaiset ovat halunneet piristää alkukesän työteliästä aikaa sekä hankkia lisävaroja toimintaansa varten. Tapahtuman tarkoituksena on saada mukaan myös niitä naisia, joita ei pelkkä järjestötyö kokouksineen saa liikkeelle.

Syyskokouksessaan keskustanaiset päättivät tulevana toimintavuonna 2007 vielä kehittää menneitten kesien kukkatempausta sekä lisäksi järjestää tammi-helmikuun vaihteessa päivän kauneudelle. Ideana on koota yhteen eri alojen naisosaamista. Tarkoituksena on tarjota seutukunnan naisille päivä, jonka teemoina ovat hyvä ja terveellinen ravinto sekä kauneus. 

PÄIVÄ NAISELLE

Seutukunnan nainen, tule, nauti ja virkisty! Näin kutsuivat Pellon keskustanaiset naisia ympäri Tornionlaakson virkistäytymään eräänä helmikuun lauantaina.

Puheenjohtaja Eila Havela sekä sihteeri Tuula Myllymäki olivat johtokunnan voimin saaneet ideoitua naisille tapahtuman, jonka luonne ei ollut ollenkaan poliittinen. Tavoitteena oli saada liikkeelle seutukunnan naiset oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Pääteemana oli hyvä olo ja paikallisten naisyrittäjien tukeminen ja tunnetuksi tekeminen.

Päivän tarkoituksena oli kertoa naisille, kuinka tärkeää on arjen keskellä panostaa oman itsensä rentouttamiseen, virkistämiseen sekä kaunistamiseen.

Päivä naiselle kuva 1.jpg

Keskustanaiset saivat idean toteuttamiseen vielä todella kauniin ja viihtyisän ravintola Grannin. Ravintola sijaitsee Vihreällä Pysäkillä Pellossa Tornionjoen rannalla, ja se oli juuri oivallinen paikka naisten päivän viettoon. Ravintolaa johtava Asta Keränen oli heti hengessä mukana ja ideoimassa tapahtumaa.

Päivä naiselle kuva 3.jpg

Ohjelmassa oli jokaiselle jotakin sopivaa: värianalyysia, kynsienhoitoa, intialaista päänhierontaa, kosmetiikkaa, alusvaatteita, hoitavia tuotteita, leivonnaisia, koriste-esineitä, taidetta ja käsitöitä. Päivä huipentui muotinäytökseen, jossa esiteltiin kevään muotia.

Musiikillisesti yleisöä viihdytti pellolainen naiskuoro Revontulet. Eli kaikkea, mitä nainen tarvitsee, niin kuin keskustanaiset kutsussaan kuuluttivat. Lisäksi Ravintola Grannissa oli tarjolla poroherkkuja, joita oli Grannin kokki Riitta Hiltunen valmistanut.

Päivän onnistumista edisti se, että Pellon keskustanaiset saivat koko Vihreän Pysäkin väen tapahtuman taakse.

Asta Valkonen