277

Päivi Mononen-Mikkilä

Helsingin vaalipiiri, Helsinki
viestintäyrittäjä, 66

Olen viestintäyrittäjä ja hallitusammattilainen Helsingistä. Olen Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja, Keskustanaisten Helsingin piirin puheenjohtaja ja puoluevaltuuston jäsen. Minulla on 42 vuoden ura vaativissa viestintätehtävissä, myös kansainvälisissä pörssiyrityksissä. Eduskuntaan tarvitaan myös politiikan ulkopuolelta hankittua kokemusta, ja sitä minulla todella on.

Vaaliteemat

Tasa-arvo- ja ihmisoikeusasiat vaativat jatkuvaa valppautta

Tasa-arvossa on otettu takapakkia. Työelämä on eriytynyt, mikä vaikuttaa palkkoihin ja eläkkeisiin. Suomessa on lähisuhdeväkivaltaa toiseksi eniten Euroopassa. Ikäsyrjintä ja vihapuhe rehottavat. Haluan voimakkaasti tarttua näihin asioihin. Ihmisarvo on jakamaton, ja ihmisten on itse saatava määritellä itsensä ja sen, millaista tukea ja palveluita he mahdollisesti tarvitsevat. Sokea järjestelmäusko loukkaa ihmisarvoa, koska se lokeroi ja jättää huomioon ottamatta yksilölliset erot ja tarpeet.

Suomi tarvitsee maahanmuuttoa mutta kotouttamisessa on epäonnistuttu

Jotta talouden pyörät pyörisivät ja Suomen synkkä väestöennuste kohenisi, tarvitsemme maahanmuuttoa. Kotouttamisessa olemme epäonnistuneet. Kotouttaminen on jo sanana huono, puhuisin ennemmin mukaan ottamisesta, inkluusiosta integraation sijasta. Suomella on vielä mahdollisuus välttää ongelmat, jotka Ruotsissa ovat syventyneet-

Yksineläjien tilanne otettava huomioon

Yksineläjätalouksien määrä kasvaa Suomessa, niitä on jo 1,3 miljoonaa. Kuitenkin turvaverkot on rakennettu perheiden mukaan. Yksineläjän elinkustannukset ovat erityisesti pääkaupunkiseudulla korkeat. Eliniänodotteen noustessa meillä on runsaasti iäkkäitä naisleskiä, ja vaikka ryhmä ei ole homogeeninen, joukossa on pienellä työeläkkeellä/takuueläkkeellä kituuttavia. Haluan nostaa yksineläjätalouksien asiat aidosti agendalle.