Olen 55-vuotias maa- ja metsätalousyrittäjä Kärsämäeltä. Olemme asuneet vaimoni Anun kanssa kotitilaani vuodesta 1994 alkaen. Tuotantosuuntanamme on maidontuotanto ja tilamme maito suuntautuu pääasiassa Valion Haapaveden meijerille Oltermannin valmistukseen.
Meillä on kaksi aikuista lasta, jotka molemmat ovat suuntautuneet maatalouden pariin omassa työelämässään. Lisäksi olemme ihastuttavan tyttärentytön isovanhempia.
Maatalousyrittämisen lisäksi olen tehnyt huomattavan uran maaseudun edunvalvonnassa. Olenkin sanonut olevani edunvalvonnan ammattilainen pitkän MTK-uran ansiosta. MTK Pohjois-Suomen johtokunnan jäsenenä olen ollut vuodesta 2004 alkaen ja johtokunnan puheenjohtajana toimin 2015 – 2022. Ennen puheenjohtajakauttani toimin varapuheenjohtajana seitsemän vuoden ajan. Puheenjohtajakautenani sain toimia Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tuottajien edustajana hyvin laajasti maakunnan sekä valtakunnan tasolla. Eri sidosryhmätapaamisissa ja neuvotteluissa sekä poliitikot että virkamiehet tulivat tutuiksi. Tuottajakentän tapahtumissa sekä lukuisissa puhelinkeskusteluissa tutustuin maakuntien ihmisiin ja heidän arkeensa. Niitä hetkiä arvostan kovasti.
Koulutukseltani olen kotieläinagrologi Koivikosta Muhokselta sekä
markkinointimerkonomi Haapajärven kauppaoppilaitoksesta
Haluan tuoda oman näkemykseni ja kokemukseni suomalaisen maaseudun kehittämisestä eduskuntaan. Maatalouden osalta tulevaisuutta tulee tarkastella etenkin ruoantuotannon näkökulmasta jo nykyisen maailmantilanteen johdosta. Fossiilisista energialähteistä sekä tuotantotavoista irrottautumisessa metsät ovat avainroolissa ja tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia tulevaisuuden menestystarinoihin. Metsää koskevissa päätöksissä pitää tunnustaa niiden kansantaloudellinen merkitys hyvinvoinnin turvaamisessa. Metsien hyvä hoito on arvokasta ei pelkästään taloudellisessa mielessä, vaan myös ympäristönhoidollisesti.
Aluevaalien yhteydessä Suomen Keskusta lanseerasi "sote-lähipalvelut" osana kansalaisten perusturvaa. Tätä palvelulupausta tulee toteuttaa kehitettäessä hyvinvointialueen sote-palveluja. Riittävä ja ajoissa saadut terveyspalvelut sekä toimiva työterveyshuolto luo vakaan pohjan ihmisten arkeen.
Yritystoiminta tuo laajasti hyvinvointia ja työtä koko Suomeen. Siksi on tärkeää, että emme luo yritystoiminnalle lisää hallinnollista taakkaa, päinvastoin yritystoiminnalle pitää antaa tilaa kasvaa ja kehittyä sekä muotoutua myöskin uudenlaisten yritysmuotojen osalta.Työteliäs ja yrittävä Suomi on rakentanut nykyhyvinvoinnin ja näin tulevaisuuskin tehdään samalla huolehtien kansantalouden tasapainosta.