13

Timo Mehtälä

Oulun vaalipiiri
kansanedustaja, yrittäjä, agrologi, 57

Olen 57-vuotias yrittäjä, maanviljelijä Haapavedeltä. Olen suurperheen isä ja pappa. Syntyjäni olen Nivalasta, jossa kävin peruskoulun. Maatalousoppilaitoksen kävin Haapajärvellä. Agrologiksi valmistuin Ilmajoelta vuonna 1986. Varusmiespalvelus Kauhavalla johti minut ilmavoimien upseeriksi.
Työurallani olen toiminut Oulaisissa maataloussihteerin virassa ja samaan aikaan sivutoimisena tuntiopettajana Oulaisten yläasteella sekä kotitalousoppilaitoksessa. Vuodet 1990-1997 toimin Nivalan aikuiskoulutuskeskuksessa opettajana. Sen jälkeen olen toiminut päätoimisena maanviljelijänä.
Maatalouden asiantuntemukselle on ollut käyttöä niin puolueen kuin eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan virallisessa kuulemisessa asiantuntijana. Minulta on pyydetty puheenvuoroja niin MTK:n, Atrian kuin Lihakunnan tilaisuuksiin ja toimielimiin. Osuuspankkien hallinnossa olen toiminut niin Haapaveden, Pyhälaakson kuin Suomenselän ja Oulaisten Osuuspankeissa. Harrastuksiini kuuluu joukkuelajit, jääkiekko, lentopallo ja salibandy. Musiikki on aina ollut lähellä sydäntäni.

Vaaliteemat

Yrittäjyyden edellytysten parantaminen toimialasta riippumatta

Haluan olla tulevaisuudessa vaikuttamassa yritysten toimintaympäristöjen kehittämiseen sekä
elintarvikkeiden tuotantoon ja energiaomavaraisuuteen liittyviin asioihin niin Pohjois-Pohjanmaalla kuin koko Suomen alueella. Olen pyörittänyt maatilaa Haapavedellä yhdessä perheeni kanssa reilut 30 vuotta, ja minut tunnetaan vahvasta yritys- ja talousosaamisesta. Tavoitteenani on helpottaa yrittäjyyttä mm. byrokratian vähentämisellä maatiloilla aloittaen ympäristö- ja rakennusluvan yhteensovittamisesta rakennushankkeissa.

Omavarainen ruoan- ja energiantuotanto

Itsenäisen maan ruoan- ja energiantuotanto ei voi olla toisten maiden varassa. Haluan turvata elintarviketuottajille mahdollisuuden tuottaa elintarvikkeita samoilla ehdoilla kuin muissakin EU:n jäsenmaissa ja saada siitä oikea korvaus. Energiaomavaraisuus rakennetaan eri tuotantomuotojen varaan, ydin-, vesi-, tuuli-, aurinko-, puu- ja turve- sekä erityisen tärkeänä biokaasu. Biokaasu energiana ei tarvitse ympäristöön kohdistuvia erillisiä investointeja, vaan sitä on runsaasti tarjolla.

Perheiden, lasten ja erityislasten aseman parantaminen

Sydäntäni lähellä ovat perheiden, lasten ja omasta kokemuksesta johtuen erityislasten asiat. Varhaiskasvatuksen tilan parantaminen, erityislasten tukipaikkojen lisääminen, omaishoitajien aseman sekä perheiden lähituen lisääminen ovat tärkeitä. Ammatillinen koulutus olisi syytä palauttaa juurilleen, niin että opettajat saisi opettaa. Samoin pidän aina heikompiosaisten puolia – sen takaavat omat lapsuudenkokemukset.