111

Niklas Vähä-Ettala

Satakunnan vaalipiiri, Rauma
toimipaikan päällikkö, maaseutuyrittäjä, 35

Asun Rauman kaupungin pienessä ja idyllisessä kylässä Kodisjoella. Perheeseeni kuuluu vaimo ja 3 alakouluikäistä lasta. Työskentelen päivätöissä rengasliikkeen toimipaikan päällikkönä. Harrastuksiini kuuluu maatilan hoidon ja metsätöiden lisäksi erilaiset harrasteajoneuvot. Asetuin ehdolle eduskuntavaaleihin, koska tunnen, että minulla olisi annettavaa sillä saralla. Kotimaisuus ja paikallisuus ovat minulle tärkeitä asioita. Asia on vuosia ollut mielessäni, mutta nyt elämäntilanne antaa mahdollisuuden sille.

Olen periksiantamaton ja tarkka asioissa mitä teen. Kerron mielelläni mielipiteeni ja seison sanojeni takana. Kokemus kasvaa tehdessä, ja siksi olenkin ollut innokkaasti mukana vaikuttamassa Keskustan erilaisissa paikallisissa kanavissa. Juuret ovat syvällä Satakunnassa ja tarkoitukseni onkin, että isot asiat eivät kävele pienien tarpeiden ylitse.

Luottamustoimet: Rauman kaupunginvaltuuston 1. varavaltuutettu, Keskustan Rauman kunnallisjärjestön puheenjohtaja, Rauman Energian hallituksen jäsen, Rauman sivistysvaliokunnan varajäsen, Satakunnan Keskustan piirihallituksen jäsen, Keskustan Kodisjoki-Vasarainen py. varapuheenjohtaja, Satakunnan hyvinvointialueen kuntayhteistyölautakunnan varajäsen sekä MTK-Kodisjoen johtokunnan jäsen.

Vaaliteemat

Maatalouden ja yrittäjyyden tärkeys

Suomalainen ruoka on puhdasta ja arvokasta, sen vuoksi suomalaista maataloutta ja sen työntekoa tulee tukea eri tavoilla. Alkutuottajien tulee tulla toimeen tekemällään työllä ilman, että he kokevat pelkoa oman toimeentulon, pahimmillaan oman kodin tai sukutilan, menettämisestä. Maatalous- ja maaseutuyrittäjät ovat usein moniosaajia, jotka tekevät kausiluontoisesti paljon muutakin kuin ruuan tuotantoa. Yrittäjyyteen tulee kannustaa ja yritysten toimintaedellytyksiä tulee tukea. Erityisesti haja-asutusalueille eri yritysmuodot ja yrittäjät tuovat eloa, työllistymismahdollisuuksia sekä palveluita.

Lapsista ja nuorista huolehtiminen

Edesmenneet kolme vuotta ovat olleet jokaiselle haasteellisia. Lapset ja nuoret ovat ahdistuneita ja epävarmoja tulevaisuuden suhteen. Meidän tulee nyt tukea heitä, jotta he voivat rakentaa luottamusta aikuistuvaan elämäänsä. Peruskoulun pitää antaa tarvittavat eväät elämälle ja perheitä muistuttaa, että yhteiskunta kantaa vastuun ja auttaa, kun sitä apua tarvitaan. Jokaisella perheellä on omat tarpeet ja haasteet. Yhteiskunnan tehtävä on tarjota mahdollisuus turvalliseen lapsuuteen ja työkaluja vanhemmuuteen. Kun perusta on kunnossa, jaksavat nuoret kouluttautua ja tehdä töitä tulevaisuutensa eteen.

Huoltovarmuus ja omavaraisuus

Kuka suomalaisesta huolehtii, ellei suomalainen itse? Energian tuotanto tulee olla hajautettua ja monimuotoista. Sähköntuotannon ainoat ratkaisut eivät ole aurinko- ja tuulivoimalat, vaan ydinvoimaa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Uusiutuvaa / bioenergiaa saadaan myös Suomen metsistä. Tästä syystä metsänomistajien omaisuuden suoja tulee turvata, jotta jatkossakin saamme nauttia suomalaisten suurimmasta omaisuudesta, vihreästä kullasta. Kriittiset osa-alueet, kuten ruoka, energia ja turvallisuus, on turvattava haastavissakin olosuhteissa.