379

Johannes Lahtela

Uudenmaan vaalipiiri, Kerava
kirjailija, yrittäjä, 47

Keskusta on perheeni: isoisäni isä, Matti Oskari Lahtela, oli pitkäaikainen Maalaisliiton kansanedustaja vuosina 1930-1958. Hänen jalanjäljissään kulki isoisäni Olavi Lahtela, joka kuoli sairaskohtaukseen eduskuntatalon puhujakorokkeella 29.12.1968.

Olen yksinhuoltajataiteilijaäidin kasvattama. Isäni traaginen kuolema on värittänyt koko elämääni lapsuudesta lähtien. Alkoholisoiduin parikymppisenä ja romahdin. Elettiin vuotta 1996. Yhteiskuntamme turvaverkko ja lapsuudenperheeni rakkaus pelastivat minut. Pääsin ilmaiseen hoitoon, ja nuorille työttömille suunnattuun taidetyöpajaan. Suomen valtio maksoi kuntoutukseni. Seuraavana keväänä pystyin hakemaan Teatterikorkeakouluun näyttelijäksi. Pääsin sisään. Vastoinkäymiset kääntyivät voimavaraksi. Raitistuin, ja reilun parinkymmenen vuoden aikana olen saanut toteuttaa monia ammatillisia unelmia: näyttelin, opiskelin markkinoinnin johtamista, perustin oman esiintymis- ja viestintävalmennusyrityksen ja valmistuin myös ortodoksisen teologian maisteriksi. Viime vuodet olen keskittynyt kirjoittamiseen (mm. Samuli: Pimeydestä valoon, Otava 2021 ja Redrama: Liekeistä luovuuteen Otava 2022). Ammatillistakin toimintaa merkittävämpi kokemus on ollut se, kun olen saanut rakentaa perheen näyttelijä Anna-Leena Sipilän kanssa–olemme olleet yhdessä parikymmentä vuotta.

Vaikeissa tilanteissa rakenteet on turvattava, ja heikoimmista on huolehdittava. Jokainen meistä menee joskus rikki. Annan äänen Uudenmaan kärsiville, hiljaisille ja näkymättömille.

Vaaliteemat

STOP hyssyttelylle ja addiktiosairauksille

⁃ Julkista keskustelua on ylläpidettävä ja ongelmat on tehtävä näkyväksi.
⁃ Addiktiosairauksien ennaltaehkäisevä yhteistyö eri toimijoiden kanssa on saatava seuraavalle tasolle. Hoitohenkilökunnan työhyvinvointi on turvattava.
⁃ Kansainvälinen asiantuntijatyöryhmä STOP Addictions 2023 on perustettava—meidän on koottava yhteen ajantasainen globaali tietotaito addiktioista. Emme pärjää yksin.

STOP lasten ja nuorten pahoinvoinnille

⁃ Yhteisöllisyyttä on vahvistettava.
⁃ Harrastustoiminta (erityisesti taide ja urheilu) tulee saada kaikkien lasten ja nuorten ulottuville—ei vain varakkaitten perheiden jälkikasvulle. Harrastukset maksavat liikaa. Urheilu- ja kulttuurilaitokset mukaan koulujen arkeen.
⁃ Nuorille pitää jakaa enemmän tietoutta addiktioista: STOP Addictions 2023 -tiimi kiertämään oppilaitoksia. Apua on tarjottava nopeammin.

STOP taloudelliselle ja henkiselle turvattomuudelle

⁃ Heikommassa asemassa olevien palkansaajien (pienyrittäjät, pätkätyöläiset, taiteilijat, eläkeläiset, matalapalkkaiset, yksinhuoltajaperheet) ja työttömien turvaverkko kuntoon.
⁃ Kaikki eivät ole vakituisessa kuukausipalkkatyössä: hätäpäiväraha käyttöön.
⁃ Yhteisöllisyyteen uutta puhtia: tuettuja ruokaloita kohtaamispaikoiksi.