Politiikka murroksessa

Keskustaväki kokoontuu viikonlopuksi Lappeenrantaan puoluekokoukseen. Koronavuosien jälkeen jo pelkkä yhteen kokoontuminen on tärkeässä roolissa. Puoluekokous toimii myös lähtölaukauksena kevään 2023 eduskuntavaaleihin.

Eduskuntavaalien teemoja arvuutellaan politiikan kulisseissa. Ratkaiseeko puolueiden marssijärjestyksen talouskysymykset, perhepolitiikka, ilmastonmuutoksen ja metsien suhde vai mahdollisesti elinkustannusten nousu. Tähän saamme vastauksen vasta ensi keväänä. Ainoa asia, mikä on selvää, on se, että politiikan asetelma on murroksessa.

Puolueiden kannatusmittaukset osoittavat, että vanha kolmen suuren asetelma on murtunut 2000-luvun aikana useaan otteeseen. Ensin siirryttiin neljän suuren väliseen kilvoitteluun. Nyt olemme olleet jo jonkin aikaa tilanteessa, jossa kaikkien puolueiden kannatuskäyrät sahailevat paitsi keskenään järjestystä vaihtaen, muutoinkin poikkeuksellisen rajusti.

Keskustassa on pohdittu paljon meidän omaa kannatustamme – se onkin tietysti meille ainoa tärkeä seurattava. Luodaan kuitenkin lyhyesti silmäys myös muiden puolueiden kannatuskehitykseen.

Juuri nyt niin sanottuja galluppeja johtavat kokoomus ja SDP. Harva muistaa, että SDP:n kannatus on ollut tällä hallituskaudella 13,2 % ja kokoomuskin oli vielä reilu vuosi sitten alle 16 %:n kannatuksessa. Perussuomalaisten kannatus on alkukauden huippulukemista pudonnut n. 10 prosenttiyksikköä 15 %:n tuntumaan. Yksi politiikan asetelman murroksen tekijöistä eli vihreät on tullut sekin alkukauden luvuista alas niin, että vasemmistoliitto kävi sitä korkeammissa lukemissa hetkellisesti.

Miksi muiden puolueiden kannatusta pitää seurata? Koska kaikkien puolueiden kannatuksista ja erityisesti muutoksista niissä pystytään päättelemään uusien virtausten suuntaa koko puoluekentän laajuudelta. Viimeiset vuodet virrat ovat olleet voimakkaita. Suuria muutoksia tapahtuu lyhyessä ajassa ja liikkuvien äänestäjien merkitys jatkaa kasvamistaan.

Tärkein oppi Keskustalle nyt kesän kynnyksellä on, että ensi kevään eduskuntavaaleihin on riittävästi aikaa. Paraskaan ennustaja ei voi nähdä ensi kevään maaliintulojärjestystä. Tai jos joku sellaista väittää, ei ole havainnoinut turbulenttistä kannatusvaihtelua viime vuosilta ollenkaan.

Meillä on siis aikaa ja meillä on vain mahdollisuuksia. Politiikassa altavastaajan rooli on ollut perinteisesti ennakkosuosikin asemaa suosiollisempi. Voimme yllättää, kuten yllätimme viimeksi tammikuun aluevaaleissa.

Murros on aina mahdollisuus. Keskusta näyttää sen huhtikuussa 2023.

Riikka Pirkkalainen
puoluesihteeri

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiPolitiikka murroksessa