Se päivä kun maailma muuttui

Kotimainen ruoka ja energia ovat asioita, joita keskusta on puolueena pitänyt esillä koko olemassaolonsa ajan. Niiden juuret juontavat maakuntiin, joista löytyvät vastuullisesti kasvatetut metsät ja puhdasta ruokaa tuottavat tilat.

Jo korona-aika osoitti keskittämispolitiikan kestämättömyyden. Rajoitusten ja sulkutilojen vallitessa ihmiset hakeutuivat metsiin ja mökeille, joissa voi nauttia omasta tilasta ja puhtaasta luonnosta. Muuttovirta kääntyi pitkästä aikaa pois kasvukeskuksista ja etätyö on tullut jäädäkseen. Poikkeukselliset ajat osoittivat, että tarvitsemme vahvaa aluepolitiikkaa, joka mahdollistaa elämisen edellytykset koko Suomessa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan asioiden tärkeysjärjestys myös Suomessa selvisi hetkessä. Itäinen naapurimme muuttui yhdessä yössä uhkaksi, josta yhteydet on katkaistava myös energian osalta. Euroopan ja maailman viljavarasto Ukraina muuttui veriseksi sotatantereeksi.

Asioiden tärkeysjärjestyksessä ykkösenä on nyt maamme omavaraisuus ja huoltovarmuus ruuassa, energiassa, lääkkeissä ja tarvikkeissa. Meidän tulee myös huolehtia, että korona-aikana esille tullut teollisuuden komponenttipula ei toistu.

Olemme myös maana vahvistamassa jo ennestään hyvällä tasolla olevia puolustusvoimiamme. Samanaikaisesti pohdimme mikä on paras tapa tulevaisuudessa varmistaa, että Suomi ei joudu sotatoimien kohteeksi. Oma aikaisempi kantani liittoutumattomuuteen perustui luottamukseen ja vahvoihin kahdenkeskisiin suhteisiin Venäjän kanssa. Nyt niitä ei enää ole.

Keskustelu Natoon liittymisestä on käynnissä ja myös keskusta puolueena on tarkentamassa kantaansa asiaan.

On ollut hienoa nähdä kuinka suurella sydämellä Suomi ja suomalaiset ovat osoittaneet halunsa auttaa Ukrainan sotaa pakenevia ihmisiä. Apua on lähetetty Eurooppaan, jonne on tähän mennessä tullut miljoonia pakolaisia.

Suomeen on arvioitu tulevan lähelle 100 000 kotinsa jättänyttä ihmistä, joukossa suuri osa äitejä ja lapsia.

Paras tapa auttaa on järjestää heille kodinomaiset olot. Lasten on pystyttävä aloittamaan mahdollisemman pikaisesti koulunkäynti ja uusi arki on saatava alkamaan nopeasti. Kaikilla tilapäisen suojelun statuksen hakeneilla on myös työnteko-oikeus maassamme. Uskonkin, että työ omalta osaltaan auttaa ajatusten siirtymistä pois sodan kauhuista ja samalla sopeuttaa heitä osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Sodan kauhujen on huomattu myös yhdistävän ihmisiä. Asioista nousevat hetkessä esille ne keskeisimmät ja tärkeimmät.

Hanna Huttunen
kansanedustaja
Outokumpu

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiSe päivä kun maailma muuttui