VAALITYÖTÄ ENNEN VAALITYÖTÄ

Kesän korvalla paikallisyhdistyksemme sai uuden jäsenen ja samaan aikaan oli selvää, että tämä energinen nainen haluaa olla ensi kevään vaaleissa Keskustan eduskuntavaaliehdokkaana Espoosta. Sehän sopii. Ehdokkaita ei ole koskaan liikaa. Ehdokkaiden hankinta oli käynnistynyt keväällä ja ensimmäiset ehdokkaat oli jo nimetty kevään piirin yleisessä kokouksessa.

Syksyllä puolue järjesti erilaisia koulutustapahtumia. Ehdokkaana oleminen alkaa saada lihaa luiden päälle. Puolueen vinkkinä ehdokkaalle on, että pyri olemaan enemmän esillä; markkinoita, kokouksia, tapahtumia, lehtijuttuja, somea ja tv-esiintymisiä. Kaikki mistä voi saada näkyvyyttä ensi kevättä varten ja positiivisessa mielessä.

Paikallisyhdistys on ollut aina mukana aktiivisesti järjestämässä oman osamme kunnallisjärjestön tapahtumissa. Esimerkiksi markkinapäivälle teema, päivän kysymys, tarjoamiset, rekrytty toimijoita Keskustan teltalle. Varmistettu, että jo ehdokkaana olevat
uusmaalaiset ja paikalliset kuntapoliitikot ovat tervetulleita teltalle.

Piirin syyskokouksessa yhdistyksen oma ehdokkaamme sai virallisen statuksen. Siitä alkaa virallinen vaalityö. Uudellamaalla tarvitaan varoja tehdä vaalityötä. Yhdistyksemme ja ehdokkaamme luimme tarkasti puolueen tekemiä ohjeita vaalitilistä. Ehdokkaalla on agenda, vaalipäällikkö ja tukiyhdistys. Vaalitili puuttuu.

Aluksi tehtävä tuntui mahdottomalta. Muutaman päivän pohdinnan jälkeen oli selvää, että vaalitili kannattaa yrittää avata paikallisyhdistyksen alle, nk kakkostilinä. Yhdistyksen
neuvokas taloudenhoitaja selvitti pankin kanssa mitä asiakirjoja tarvitaan johtokunnan pöytäkirjaotteen lisäksi ja niin toimittiin. Sovittiin kuka sitä hallinnoi ja kuittaa kustannukset.
Yhdistyksen sääntöjen mukaan voidaan tehdä varainkeräystä, joten se on merkittävä pykälä. Kaikki on tehty meidän puolelta. Nyt odotamme pankin puolelta vihreää valoa.

Mitä opimme? Paljonkin. Olimme onnellisen tietämättömiä mitä kaikkia papereita tarvitaan. Saimme ohjeita puolueelta ja pankilta. Monta puhelua, sähköpostia, allekirjoituksia. Niin kuin aina, naiset ovat ketterä laji ja taipuvat moneksi. Vaalitili kannattaa olla, jotta rahaliikenteen saa kanavoitua sitä kautta ja selvityksen vaalirahoituksesta. Tiliä hallinnoi muu kuin ehdokas. Toinen oppi on, että jos kuka tahansa aikoo olla toden teolla mukana politiikassa,
niin kannattaa perustaa vaalitili tukiyhdistyksen kautta. Se vaatii toisen “jumppauksen” PRH:n kanssa. Siihen palataan toisen kerran.

Vanha sanonta sanoo, että seuraaviin vaaleihin valmistautuminen aloitetaan vaalien jälkeisenä aamuna. Näin se on. Politiikka tehdään vaalien välissä, josta kerätään hedelmät muutamaa kuukautta ennen vaalia ja vaalipäivänä uurnasta.

Outi Saarelainen
Espoon Keskustanaiset

EtusivuAjankohtaistaAvain-blogiVAALITYÖTÄ ENNEN VAALITYÖTÄ