Anna Sirkiän puhe puoluevaltuustossa

Arvoisa puheenjohtaja, hyvä puoluevaltuusto.

Suomen Keskustanaisten puolesta toivotan valtavasti voimia ja viisautta käynnissä oleviin puoliväliriihen neuvotteluihin keskustan neuvottelijoille. Viestimme on selkeä: vaadimme kestävää taloudenpitoa. Olemme myös tiukkoja – jos pääministeri ei löydä kaikkia tyydyttävää kompromissia, hallitus hajoaa.

Hallituksen hajoamiseen ei pidä suhtautua kuitenkaan keveästi. Pitää muistaa, että kun puhutaan hallituksen kaatumisesta, kyse ei olekaan enää vain puoliväliriihen rahoista. Pesuveden mukana menisi valtava määrä hallitukselle ja Keskustalle tärkeitä uudistuksia ja hankkeita.

Suomen Keskustanaiset ovat ennen muuta tasa-arvon asialla. Siksi haluankin järjestömme puolesta nostaa farmille muutaman äärimmäisen tärkeän tasa-arvoon liittyvän kysymyksen, jotka nyt ovat pelissä.

Ensinnä sote-uudistus. Tämä on alueellisen tasa-arvon näkökulmasta äärimmäisen tärkeä uudistus. Se on saatava maaliin kuntien ja ennen kaikkea ihmisten vuoksi.

Maakuntauudistuksen myötä pystymme myös huolehtimaan päätöksenteon läheisyysperiaatteesta. On turha kuvitella, että tulevat hallitukset ilman keskustaa päätyisivät tähän maakuntien määrään. Päätöksenteko ja palvelut tulevat keskittymään muutamalle sote-alueelle ilman meidän panostamme.

Toinen tärkeä tasa-arvon uudistus on perhevapaauudistus. Suomen Keskustanaiset pitävät äärimmäisen tärkeänä, että tasa-arvoa rakennetaan mahdollisuuksien, ei pakon ja tasapäistämisen keinoin. Naisella on oltava mahdollisuus valita juuri sellainen elämä, jota hän pitää hyvänä, tarkoitti se sitten suurperheen äitiyttä tai yhden perheen taloutta. Perheillä on oltava mahdollisuus valita, kuinka lasten hoitovastuu jaetaan kotona.

Keskusta on yksin myös kotihoidontuen ja perheiden valinnanvapauden puolustajana. Monella muulla hallituspohjalla se olisi ollut jo aikaa sitten leikkauslistalla.

Toisinaan politiikassa joutuu puolustamaan tärkeitä asioita yksin. Se on kuitenkin tehtävä. Lämmin tuki keskustan neuvottelijoille puoliväliriiheen ja hyvää puoluevaltuuston kokousta kaikille.

EtusivuAjankohtaistaKannanototAnna Sirkiän puhe puoluevaltuustossa