Keskustanaiset huolissaan suomalaisen peruskoulun tilanteesta: “Koulu ei ole sirkus eikä sosiaalitoimisto”

Keskustanaiset on huolissaan suomalaisen peruskoulun tilanteesta ja putoamisesta alaspäin kansainvälisessä PISA-tutkimuksessa.

– Suomi on pitkään juhlinut koulutuksen mallimaana ja olemme loistaneet ykkössijalla pitkään. Kuitenkin viime vuodet ja ennen kaikkea PISA-tulokset ovat kertoneet karua kieltä peruskoulumme tilanteesta. Esimerkiksi matematiikan osaamisessa Suomi putosi sijalle 16.

Opettajat ja alan ammattilaiset ovat Keskustanaisten mukaan jo pitkään puhuneet ahdingosta.

– Koulu ei ole sirkus eikä sosiaalitoimisto. Viime vuosien aikana ammattilaiset ovat kritisoineen muun muassa erityisluokkien lopettamista sekä uutta opetussuunnitelmaa. Inkluusiosta tuntuu kärsivän jokainen, järjestö muistuttaa.

SUOMEN KESKUSTANAISET vaatiikin peruskoulun selän suoristamista.

– Koulun tulee olla koulu, jossa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus kasvaa ja oppia. Meidän tulee uskaltaa ottaa askel myös taakse päin. Inkluusio on ajatuksena hyvä, mutta näemme, että perusopetus tarvitsee pysyviä pienryhmiä, joissa lapsi saa tarvitsemaansa tukea.

– Kenellekään ei ole hyväksi tilanne, jossa opettaja joutuu aggressiivisen lapsen vuoksi poistumaan luokasta ja jättämään 20 muuta oppilasta oman onnensa nojaan.

KESKUSTANAISET on huolissaan myös perheiden tilanteesta.

– Kuka hoitaa lapset kouluun, kuka kuuntelee ja tarkistaa läksyt? Vanhemmilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia lapsistaan.

– On totta, ettei kaikilla vanhemmilla ole resursseja tai jaksamista huolehtia lapsista, jolloin on syytä pyytää apua muualta silloin kun oma jaksaminen ei riitä.

Lue seuraavaksi

22.9.2021 / Avain-blogi
20.9.2021 / Avain-blogi
EtusivuAjankohtaistaKannanototKeskustanaiset huolissaan suomalaisen peruskoulun tilanteesta: “Koulu ei ole sirkus eikä sosiaalitoimisto”