Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaiset: Hävikkiruoan hyödyntämiseen jokainen talous mukaan

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaisten piiri haastaa kaikki kotitaloudet sekä julkiset ruokapalvelut ja kaupan alan hävikkiruoan tehokkaampaan hyödyntämiseen. Tavoitteena on, että hävikkiruoasta voitaisiin päästä eroon kokonaan.
Hävikkiin vaikuttaminen alkaa jo ostopäätöstä tehdessä. Ruokatalouden suunnittelulla ja kaikkien ostettujen elintarvikkeiden tarkkaan käyttämisellä sekä lähiruoan suosimisella on suuri merkitys.

Keskustanaisten piiri kannustaa myös ottamaan kuntien ja yhteistyökumppaneiden julkisten ruokapalveluiden hävikkiruoan hyödyntämisen hyvistä ja toimivista käytännöistä mallia ja levittämään niitä. Hyvinä esimerkkeinä toimivat Oulun seudun Prikka-kiertotaloushanke ja eri kuntien toimet koulujen ylijäämäruoan edelleen käytön ja myynnin ratkaisut.

Maailmantilanteesta johtuvan energian ja kuljetusten hintojen nousun vuoksi ennustetaan myös elintarvikkeille tänä vuonna peräti 11 % keskimääräistä hinnannousua. Sillä on suorat taloudelliset ja ekologiset vaikutukset kaikkiin koti- ja julkistalouksiin.
Elintarvikkeiden osalta hävikkiä syntyy Suomessa vuodessa 25kg henkilöä kohden, joka tarkoittaa reilua 100 euroa/ hlö. Näin ollen meillä on hävikkiruoan käytössä yli puolen miljardin euron potentiaali kotitalouksienkin osalta.

Asian taloudellinen ja ympäristöllinen arvo on valtava. Haastetaan joka talous mukaan!

EtusivuAjankohtaistaKannanototPohjois-Pohjanmaan Keskustanaiset: Hävikkiruoan hyödyntämiseen jokainen talous mukaan