Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaiset: Hävikkiruoan hyödyntämiseen jokainen talous mukaan

Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaisten piiri haastaa kaikki kotitaloudet sekä julkiset ruokapalvelut ja kaupan alan hävikkiruoan tehokkaampaan hyödyntämiseen. Tavoitteena on, että hävikkiruoasta voitaisiin päästä eroon kokonaan.
Hävikkiin vaikuttaminen alkaa jo ostopäätöstä tehdessä. Ruokatalouden suunnittelulla ja kaikkien ostettujen elintarvikkeiden tarkkaan käyttämisellä sekä lähiruoan suosimisella on suuri merkitys.

Keskustanaisten piiri kannustaa myös ottamaan kuntien ja yhteistyökumppaneiden julkisten ruokapalveluiden hävikkiruoan hyödyntämisen hyvistä ja toimivista käytännöistä mallia ja levittämään niitä. Hyvinä esimerkkeinä toimivat Oulun seudun Prikka-kiertotaloushanke ja eri kuntien toimet koulujen ylijäämäruoan edelleen käytön ja myynnin ratkaisut.

Maailmantilanteesta johtuvan energian ja kuljetusten hintojen nousun vuoksi ennustetaan myös elintarvikkeille tänä vuonna peräti 11 % keskimääräistä hinnannousua. Sillä on suorat taloudelliset ja ekologiset vaikutukset kaikkiin koti- ja julkistalouksiin.
Elintarvikkeiden osalta hävikkiä syntyy Suomessa vuodessa 25kg henkilöä kohden, joka tarkoittaa reilua 100 euroa/ hlö. Näin ollen meillä on hävikkiruoan käytössä yli puolen miljardin euron potentiaali kotitalouksienkin osalta.

Asian taloudellinen ja ympäristöllinen arvo on valtava. Haastetaan joka talous mukaan!

Lue seuraavaksi

13.8.2022 / Avain-blogi
Historiallinen perhevapaauudistus astuu voimaan tänään. Vanhempainvapaapäivien määrä kasvaa ja vapaiden käytön joustavuus lisääntyy. - Uudistus pyrkii lisäämään työelämän ja vanhempien tasa-arvoa ja huomioi erilaiset perhemuodot. Tästä päivästä lähtien molemmilla vanhemmilla on käytössä yhtä suuri vanhempainvapaakiintiö, iloitsee Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu. Vapaita voi käyttää monessa jaksossa lapsen kaksivuotispäivään asti ja niistä voi luovuttaa osan toiselle vanhemmalle, muulle huoltajalle, omalle tai toisen vanhemman puolisolle. Palmu korostaa, että perhevapaauudistus on ennen kaikkea Keskustan tavoitteiden mukainen. - Keskusta on toteuttanut perhevapaauudistuksen, joka vaikuttaa positiivisesti kaikkiin suomalaisiin lapsiperheisiin. Päätökset perhevapaista tehdään jatkossakin keittiön pöydän ääressä vanhempien kesken. Keskustalle perhevapaat ovat ennen kaikkea perhepolitiikkaa, ei työllisyyspolitiikkaa. Isien rooli vahvistuu ilman, että äitien mahdollisuuksia vapaisiin rajoitetaan ja ansiosidonnaiset vapaat pitänevät pikkulapsiperheillä. Myös kotihoidon tuki säilyy hallitusohjelmassa sovitun mukaisesti ennallaan. - Olen tyytyväinen, että Kokoomuksen tavoite taaperoiden kotihoidontuen lakkauttamisesta ei toteutunut. Palmu muistuttaa, että perhevapaauudistus on tärkeä muutos sukupuolten tasa-arvon ja perheiden yhdenvertaisuuden kannalta, ja se antaa uusia keinoja tasa-arvon edistämiseen työelämässä ja palkkauksessa. - Sukupuolten palkkaero on Suomessa huomattava, ja erojen pienentämisessä myös perhevapaajärjestelmällä on iso merkitys. Jotta tämä onnistuu, perheiden on tartuttava vapaiden tasajakoon. Myös työnantajilta odotetaan mutkattomuutta ja ennakkoluulotonta asennetta. Lapsen hoidon jakaminen on sekä perheiden että työnantajien että työkavereiden etu, sanoo Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu.
1.8.2022 / Kannanotot
EtusivuAjankohtaistaKannanototPohjois-Pohjanmaan Keskustanaiset: Hävikkiruoan hyödyntämiseen jokainen talous mukaan