Suomen Keskustanaiset: Haluaako oikeusministeriö heikentää lasten asemaa?

Suomen Keskustanaiset on tyrmistynyt oikeusministeriössä valmistelluista muutosehdotuksista, jotka koskevat rikoslain seksuaalirikoksia. Työryhmän tehtävänä oli hallitusohjelman mukaisesti valmistella seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, jonka lähtökohtina ovat koskemattomuus ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus.

Keskustanaiset katsoo, että läpi mennessään uudistus heikentää erityisesti 12-15-vuotiaiden että 16-17-vuotiaiden lasten oikeussuojaa. Ehdotetussa uudistuksessa heikennetään nykyistä 16 vuoden suojaikärajaa, kun tosiasiassa ehdotuksessa mainitun 12 vuotta täyttäneiden uhrien vapaaehtoisuuden puutetta arvioidaan.

Keskustanaiset pitää välttämättömänä, että lapsenraiskauksen alaikärajan tulee ehdottomasti olla korkeampi, 15 vuotta Ruotsin mallin mukaisesti.

Myöskään mietinnössä ehdotetut keinot 16-17-vuotiaiden lasten suojelemiseen eivät ole riittäviä. 16-17-vuotiaiden lasten suojelemiseksi ei ole riittävää, että valta-aseman väärinkäytön avulla tehdyt raiskaukset tuomitaan seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Keskustanaiset muistuttaa, että aikuisten yksi tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia lasten oikeuksien toteutumisesta. Tähän velvoittaa myös Yhdistyneiden Kansakuntien Lasten oikeuksien sopimus, jonka mukaan lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja kaikenlaiselta seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Lue seuraavaksi

25.9.2022 / Avain-blogi
EtusivuAjankohtaistaKannanototSuomen Keskustanaiset: Haluaako oikeusministeriö heikentää lasten asemaa?