90

Sari Noponen

Mikkeli
filosofian maisteri, äidinkielen opettaja, 52

Olen Sari Noponen ja olen opettanut äidinkieltä ja kirjallisuutta Mikkelin Lyseon koulussa vuodesta 1995. Työssäni pääsen lähelle murrosikäisten ja heidän vanhempiensa maailmaa ja arkipäivän haasteita. Poikani opiskelee Xamkissa ympäristöteknologiaa ja on niitä nuoria, jotka ovat jääneet Mikkeliin jatko-opintoihin.

Asuin lapsuuteni Anttolassa Saimaan rannalla sukuni maatilalla, ja minusta tulee pian myös kesäanttolalainen. Puolet sydämestäni sykkii siis tälle Saimaan rannan luonnonkauniille kylälle; soisin näiden turvallisten ja ihmisläheisten paikkojen säilyvän elinvoimaisina Mikkelissä.

Olen asunut nyt kohta 27 vuotta rintamamiestalossa Vehkasillassa. Vieressä ovat marjastus- ja sienestysmaastot, ja omalta pihalta saan vihanneksia, marjoja ja kasviksia. Luonnonkasvien, villivihannesten, käyttäminen ravinnoksi on lähellä sydäntäni. Luen paljon monenlaista kirjallisuutta ja liikuntaharrastuksista mieluisimmat ovat tanssi ja uinti. Sosiaalisuuttani olen pitänyt yllä yhdistystoiminnassa, ja arvojani niissä ovat olleet naisten aseman kohentaminen, yhteisöllisyyden vahvistaminen ja yhteisen hyvinvoinnin edistäminen.

Ohjenuorani: Kuuntele, kannusta ja kehitä!


Vaaliteemat

Oppiminen on elämän voima

Haluan edistää Mikkelissä lasten ja nuorten hyvinvointia ja turvallista koulupolkua. Aikuisten tehtävä on keksiä säästökohteet, eikä lapsilta ja nuorilta tule ottaa pois tulevaisuudenuskoa. Uskon elinikäisen oppimisen virkistävään voimaan, niinpä kaikille on tarjottava mahdollisuus niin kädentaitojen kuin akateemisten opintojen opiskeluun kotipaikkakunnalla. Etäyhteydet ja niiden toimiminen pitää varmistaa. Opetuksesta ei tule missään säästää.

Kulttuuri on sydämen sivistystä

Kirjallisuus, teatteri, musiikki ja taiteet edistävät hyvinvointia. Kulttuurista nauttiminen on jokaisen kaupunkilaisen oikeus, ja erilaisille kulttuuritapahtumille on annettava tilaa ihmisten arjessa. Mikkeliin on mukava tulla myös muualta nauttimaan niin kulttuurielämyksistä kuin luonnostakin, sillä minne tahansa kuljetkin, on lähellä puhdasta vettä ja luontoa. Mikkelin ihanista luontokohteista on pidettävä huolta: Saimaa on ainutlaatuinen.

Luonnonrauha tuo hyvää oloa

Myös kaupunkikeskustan ulkopuolella on voitava elää: käydä koulua, yrittää ja nauttia peruspalveluista. Puolustan pieniä kyliä! Luonnonrauha luo myös hienot työskentelyolosuhteet etätöihin heille, joilla on kesämökki Mikkelissä. Mikkeliä pitää jatkossa markkinoida hyvän olon kaupunkina, jossa on turvallista tehdä työtä, liikkua ja harrastaa.
Mikkelissä on sopiva matka toisten ihmisten luo.