33

Milja Koponen

Suonenjoki
erikoistutkija FT mansikkaemäntä, 49

Olen päässyt huomaamaan miten mainio paikka Suonenjoki on. Mielelläni olisin mukana kehittämässä sitä entistä ehommaksi ja houkuttelevammaksi uusienkin ihmisten ja yritysten silmissä. Työn murros antaa siihen tuhannen taalan paikan.

Pienen kunnan ei kannata kaikkea yrittää tehdä yksin. Verkostoitumalla, hakemalla muilta mallia ja hyviä käytäntöjä pääsee helpommalla. Sama tietysti pätee kunnan sisälläkin. Kaikki viisaus ei asu yksittäisen kuntapäättäjän tai viranhaltijan päässä. Ei edes yhdessä puolueessa. Yhteistyö on enemmän kuin välttämätöntä.

Koulutukseltani olen filosofian tohtori ja työskentelen tutkijana, asiantuntijana ja kouluttajana. Kesälomaohjelmaa riittää mansikkatilan pyörittämisessä, joten tasapainoksi mökkeilen puolison kanssa Suonteella ja kuljen koirien kanssa metsässä.

Olen aika hyvä perehtymään uusiin asioihin, eikä byrokratia ja paperipinot pelota. Ehkä katson asioita myös uusin silmin?

Vaaliteemat

Ollaan avoimia uusille ideoille

Suonenjoen tulisi olla yhtä kuuluisa reilusta meiningistään kuin mansikoistaan. Kaikkiin ideoihin pitää suhtautua avoimesti ja kiinnostuneesti. Autetaan kuntalaisia ja sellaisiksi haluavia missä pystytään ja opastetaan eteenpäin. Ja jos jollain vielä sattuu yritysidea muhimaan, niin silloin niiden korvien vasta pitääkin olla auki.

Panostetaan ennaltaehkäisyyn ja saavutettavuuteen

Sote tulee! Tuleeko Sote? Olipa lopputulos mikä hyvänsä, kunnan tehtäviin kuuluu jatkossakin edistää kaiken ikäisten kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Palvelujen on oltava esteettömiä ja saavutettavia, koska se on jokaiselle meistä hyväksi, ei mikään etuoikeus tai lisäpalvelu. Ihminen keskiössä, järjestelmät taustalla.

Tietoon perustuva, osallistava päätöksenteko

Päätöksenteon tulee olla avointa ja sen tulee perustua parhaaseen mahdolliseen tietoon. Kuntalaisia pitää osallistaa, vaikka se joskus tahmealta tuntuisikin. Kuntapäättäjiä ei ole valittu itseään varten, vaan toimimaan kuntalaisten hyväksi. Jos omalta kylältä ei löydy osaamista, kysytään naapurista tai kauempaakin. Pyörää ei kannata keksiä uudelleen.