Heikkinen: Vanhukset tarvitsevat koteihin arjen apua

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Uutiset ja Keskusta-TV / Uutiset / Heikkinen: Vanhukset tarvitsevat koteihin arjen apua
2.11.2019 8:00
Heikkinen-Hannakaisa-helmikuu-2019-1-uutiskuva.jpg

Hoidon ja hoivan ammattilaisten tueksi tarvitaan arkiapulaisia, jotka auttavat jokapäiväisissä askareissa. Empaattisia ja tekeviä ihmisiä, joilla on sydän ja arkijärki kohdallaan.

Ikäihmisten kotona pärjäämisen kannalta ratkaisevaa on riittävä apu arjen askareissa, kun oma toimintakyky heikkenee. Muun muassa tästä syystä Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen korostaa, että hoidon ja hoivan ammattilaisten lisäksi tarvitaan arkiapulaisia, jotka auttavat jokapäiväisissä toiminnoissa.

-Empaattisia ja tekeviä ihmisiä, joilla on sydän ja arkijärki kohdallaan, Heikkinen tiivistää.
 
Hoiva-avustajia onkin jo täsmäkoulutettu lähinnä pitkäaikaishoitoon, mutta vanhusten kotihoito kaipaa myös arjen apuun avustajia. Tämä oli selkeästi myös Keskustan viikon kysymykseen vastanneiden tahto.
 
-Kotihoidon tarve tulee kasvamaan huomattavasti sitä mukaa, kun suuret ikäluokat ikääntyvät. Yli 75-vuotiaita ikäihmisiä on nyt noin 500 000, kymmenen vuoden päästä jo 800 000. Siksi hyvän ja turvallisen kotihoidon mahdollistamiseksi pitää pystyä osoittamaan riittävät resurssit. Ratkaisut kaipaavat uutta, inhimillistä otetta ja ajattelua, jolla autamme satojatuhansia kotona asuvia ikäihmisiä. He ovat ansainneet turvallisen elämän kotonaan, jossa moni aivan omasta tahdostaan haluaa asua mahdollisimman pitkään, sanoo Heikkinen. 
 
-On tärkeää muistaa, että vanhuus ei ole sairaus vaan apua toimintakyvyn heiketessä tarvitaan moniin arkisiin asioihin.
 
Kotihoitoa tukemaan tarkoitetut arkiapulaiset pystyvät auttamaan vanhuksia, oli kyse sitten kaupassa käymisestä, ruokailusta, siivouksesta, henkilökohtaisesta hygieniasta, ulkoilusta tai muista harrastuksista. Ihminen toiselle on edelleen se luontevin ja mukavin tapa tulla kohdatuksi tai autetuksi. Kyse on avusta, jota moni lähimmäinen ikääntyneille vanhemmilleen haluaa, mutta itse ei esimerkiksi pitkän etäisyyden takia pysty tarjoamaan. Kyse on myös avusta, johon robotit eivät vielä pysty.
 
-Tarvitaan ihminen tekemään merkityksellistä työtä, joka voi olla monelle myös vastaus siihen, mitä vaikkapa osatyökykyisenä pystyy tekemään, päättää Heikkinen.