Honkonen penää rakennusalalta ilmastotoimia – ”Puurakentaminen jämähtänyt pilotointiasteelle”

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Uutiset ja Keskusta-TV / Uutiset / Honkonen penää rakennusalalta ilmastotoimia – ”Puurakentaminen jämähtänyt pilotointiasteelle”
24.9.2019 14:27
Honkonen-Petri-2-2019-uutiskuva.jpg

Keskustan vpj, kansanedustaja Petri Honkonen vaatii rakennusalalta vaikuttavia ilmastotoimia. Honkonen kiittelee sitä, että vientialat ja energiateollisuus ovat ilmaisseet vahvan tuen hallituksen kunnianhimoiselle ilmastopolitiikalle.

Hän viittaa elinkeinoministeri Katri Kulmunin maanantaina järjestämään tilaisuuteen, jossa teollisuuden suuret toimialajärjestöt, kuten kemian-, teknologia-, metsä- ja energiateollisuus esittelivät suunnitelmiaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

-Rakennusteollisuuden on myös ryhdistäydyttävä ja lähdettävä tosissaan etsimään ratkaisuja rakentamisen ja asumisen saamiseksi hiilineutraaliksi. Esimerkiksi puurakentaminen on jämähtänyt pilotointiasteelle. Yritysten on otettava se vakavasti, Honkonen vaatii.

Honkonen korostaa, että puurakentaminen on metsien kestävää ja järkevää käyttöä parhaimmillaan. Ilmastohyötyjen lisäksi puurakennuksella on monia muita etuja. Nykyaikaisessa puurakentamisessa työ voidaan siirtää entistä enemmän taivasalta ja säiden armoilta kuiviin oloihin elementtien esivalmistuksella tehdashalleissa.

-Näin varmistetaan rakentamisen laatu ja vältetään kosteusongelmia. Lisäksi rakentaminen nopeutuu. Se säästää rahaa ja samalla työmaiden häiriöt esimerkiksi liikenteelle kasvukeskuksissa lyhenevät. Keveyden ansiosta puurakenteista voidaan helposti kuljettaa, työtä ja yrittämisen mahdollisuuksia koko Suomeen.

Honkosen mukaan on myös välttämätöntä tehostaa betonin käyttöä ja kierrätystä rakentamisessa, alan omat kiertotalousmallit vaativat kehittämistä. Hän huomauttaa, että Suomen tavoite siitä, että maa on hiilineutraali vuonna 2035 on vaativa ja edellyttää konkreettisia toimia. Asumisen ja rakentamisen ratkaisut ovat tärkeässä roolissa tavoitteen saavuttamisessa.

-Suomi voi olla edelläkävijä ilmastoratkaisuissa ja sitä kautta syntyy suuri mahdollisuus uuden teknologian vientiin ja työpaikkoihin. Parhaat ratkaisut löydetään, kun valtio, kansalaisyhteiskunta ja elinkeinoelämä etsivät niitä yhdessä.