Keski-Suomen keskustalaiset: Koulutusta ei saa keskittää

Keskusta K-S metso vihreä sivun yläkuva.jpg
Keskusta.fi / Keski-Suomi / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Keski-Suomen keskustalaiset: Koulutusta ei saa keskittää
25.2.2019 10:25

Keski-Suomen Keskustan piirihallitus vaatii selkeitä tavoitteita aluepolitiikan saralle tulevalla vaalikaudella. Alueiden välillä on tällä hetkellä huomattavia eroja tulevaisuuden näkymien suhteen, kuten väestökehityksen ja työllisyyden osalta. Kehityssuunta on käännettävä valtion ja maakuntien yhteistyöllä. Avainasemassa tässä on koulutus.

Hyvän kehityksen keskiössä jokaisessa maakunnassa ovat koulutus, tutkimus ja innovaatiot. Jokaisessa maakunnassa lasten oppipolku tulee olla turvattuna varhaiskasvatuksesta korkeakouluun ja aina elinikäiseen oppimiseen asti.

Opetusministeriön linja ei kestä tällä hetkellä kriittistä tarkastelua. Ammatillisessa koulutuksessa saman alan opiskelija voi saada täysin erilaatuista koulutusta vain tämän postinumerosta tai koulutuksen sijainnista riippuen. Ammatillisen koulutuksen rahoitus tuleekin turvata ensimmäisenä tulevalla hallituskaudella.

Keski-Suomessa on tällä hetkellä pula ICT-alan osaajista, mutta Opetusministeriön keskittävä linja on johtanut siihen, että vuonna 2018 ICT-alan osaajapulan helpottamiseksi jaetusta 50 miljoonasta eurosta Jyväskylän yliopisto sai vain 400 000 euroa, alle prosentin. Samaan aikaan Keski-Suomessa on tällä hetkellä tuhannen IT-osaajan tarve.

Koulutus- ja tiedepolitiikassa on palattava keskilinjalle, joka turvaa jokaisen maakunnan korkeakoulujen laadukkaan kehittämisen.


Keskustan Keski-Suomen piirihallitus