Keskustanaisten Keski-Suomen piirin johtokunnan kokouksen kannanotto.

Keskusta K-S metso vihreä sivun yläkuva.jpg
Keskusta.fi / Keski-Suomi / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Keskustanaisten Keski-Suomen piirin johtokunnan kokouksen kannanotto.
4.2.2010 14:35

Keskustanaisten Keski-Suomen piirin johtokunta 3.2

 

 

Keskustanaisten Keski-Suomen piirin johtokunnan kokouksen kannanotto.

 

 

 

Keski-Suomen maakunta GMO-vapaaksi

 

Eduskunta käsittelee kevään kuluessa lain geenimuuntelusta. 

Geenitekniikkalain mukaan kuluttajien on saatava tieto, mikäli ruoka sisältää muuntogeenisiä aineksia. Ilmoitusvelvollisuus ei kuitenkaan koske ravintola- ja julkista ruokailua. EU:n merkintälainsäädäntö velvoittaa merkitsemään elintarvikkeen, mikäli se sisältää 0,9 % gm-ainesta kyseessä olevasta ruoan valmistusosasta (esim. gm-maissia kaikesta elintarvikkeen maissista).

 

Euroopan alueella on hyväksytty elintarvikkeeksi gm-tuotteita, erityisesti maissia ja soijaa. Gm-kasveja on hyväksytty viljelyyn eläinrehuksi. Metsänviljelyä varten kehitetään muuntogeenisiä puita eri puolella maailmaa, mutta niitä ei ole ainakaan vielä hyväksytty kaupalliseen tarkoitukseen.

 

  EU:ssa hyväksytyt geenimuunnellut lajikkeet eivät voi tulla tänne villillä kortilla. Etuajo-oikeus täytyy antaa tavanomaiselle ja luomutuotanolle, ei GMO-viljelijöille. Olemme vahvoilla ruokamarkkinoilla silloin, kun ensimmäiset GMO-riskit realisoituvat - jos olemme pystyneet pitämään tuotantolinjat selkeästi erillään. Siksi lainsäädännöllä määrätään viljelyn suojaetäisyydet.Sen jälkeen, kun tavanomainen ja gemo-tuotanto ovat sekaisin pelloilla ja laareissa, on turha enää taistella vastaan. Nyt on vaikuttamisen aika. GMO-vapaaksi maatilaksi voi rekisteröityä osoitteessa www.gmovapaa.fi. Aloite kuntiin ja tuottajayhdistyksille löytyy myös sieltä.

 

Keskustanaisten Keski-Suomen piirin mielestä geenimuunneltujen kasvien erillään pitäminen myös kuljetuksien, sadon käsittelyn ja varastoinnin osalta on taattava. Myös naapurien tulee tietää gemo-viljelystä. Esim. 

hunajantuotannolle tämä on välttämätön tieto Keskisuomalaisten kuntapäättäjien ja MTK-yhdistyksien tulisi käsitellä, haluavatko ne kuntiinsa mahdollisuuden tuottaa ja ostaa geenimuuntelematonta ruokaa jatkossakin.

 

  Itävalta, Kreikka ja Puola ovat gemo-viljelystä vapaita EU-maita. 

Useat kunnat, MTK-Uusimaa ja Kainuun maakunta ovat julistautuneet GMO-vapaiksi. Myös  Keski- Suomen maakunta voisi  julistautua GMO - vapaaksi

 

Keskustanaisten Keski-Suomen piirin mielestä  täytyy myös kaikin keinoin suojella niitä, jotka haluavat tulevaisuudessakin tuottaa puhdasta ja laadukasta ruokaa.Se on oleva Suomen etu ja ennennäkemätön mahdollisuus.