Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: Ruuantuotanto toimii ja ruoka riittää

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Uutiset ja Keskusta-TV / Uutiset / Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: Ruuantuotanto toimii ja ruoka riittää
18.3.2020 14:32
Leppä-Jari-VALTIONEUVOSTON-KUVAPANKKI--uutiskuva.jpg

Suomalainen ruokajärjestelmä toimii kaikissa olosuhteissa. Ruoka ei lopu kesken. Viljelijämme ovat bioturvan ammattilaisia ja huomioivat jo lähtökohtaisesti hygienian työssään. Koronavirus ei leviä eläinten tai elintarvikkeiden välityksellä. Kyse on ihmisten välisistä tartunnoista. Kotieläintiloilla voidaan siis keskittyä ruoan tuottamiseen. Maito, kananmunat ja eläimet voidaan noutaa tiloilta normaalisti.

Tuotantotilat suojataan jo nyt viruksilta ja tarttuvilta bakteeritartunnoilta monin eri keinoin rehunhankinnasta ihmisten liikkumiseen asti. Tiloillamme on korkea bioturvallisuuden taso. Hyvästä hygieniasta huolehditaan päivittäin.

Myös elintarvikeketjusta tiloilta teollisuuteen ja kauppaan sekä ravintoloihin on noudatettava terveysviranomaisten ohjeita.

Kotieläintuottajat ovat myös itse alttiita tartunnoille kuten kaikki muut suomalaiset. Siksi on tärkeää, että omasta terveydestä pidetään huolta, lähtien käsien pesusta. Sairaana töitä ei pidä tehdä. Lomitusjärjestelyt on turvattava myös tässä tilanteessa. Karanteenissa olevat terveet ihmiset voivat hoitaa eläimiä normaalisti.

Elintarvikealan yritykset päivittävät myös valmiussuunnitelmiaan. Koko ruokajärjestelmässä on huolehdittava, että sijaisuusjärjestelyt toimivat siltä varalta, että useita henkilöitä on sairaana yhtä aikaa.  

Hallinnon toiminta ja päätöksentekokyky turvataan kaikissa oloissa, myös maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla. Tämä koskee ruokajärjestelmän lisäksi esimerkiksi myös vesihuoltoa, tulvariskien hallintaa ja eläin- ja kasvitautien torjuntaa.