Ministeri Leppä: Vesihuollon yksityisomistuksen rajat selvitetään

Puoluekokous2018 2 yläkuva iso 7.jpg
Keskusta.fi / Uutiset ja Keskusta-TV / Uutiset / Ministeri Leppä: Vesihuollon yksityisomistuksen rajat selvitetään
1.2.2020 12:42
Leppä-Jari--helmikuu-2019-2-uutiskuva.jpg

Vesihuoltoyhtiöillä on vedenjakelussa luonnollinen monopoli, joten yksityisen omistuksen suhteen on oltava hyvin varovainen. Emme halua vesihuollosta uutta Carunaa, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Joidenkin kaupunkien suunnitelmat myydä osuuksia omistamistaan vesihuoltoyhtiöistä on herättänyt huolta kansalaisissa. Vesihuoltoyhtiöiden yksityistämistä vastaan on tehty myös kansalaisaloite. 

 Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan tarve valvoa tai rajoittaa vesihuollon yksityistämistä selvitetään.

 -Vesihuoltoyhtiöillä on vedenjakelussa luonnollinen monopoli, joten yksityisen omistuksen suhteen on oltava hyvin varovainen. Emme halua vesihuollosta uutta Carunaa, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo. 

 Monopoliaseman vuoksi maksujen tasoa ja palvelun laatua on myös valvottava. Vesihuollon järjestämisestä kullakin alueella vastaa kunta riippumatta vesilaitoksen omistuksesta.

 Vesihuollon yksityistämistä koskevaa sääntelyä selvitetään osana maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää kansallista vesihuoltouudistusta. Sen tavoitteena on turvata puhdas juomavesi jatkossakin. 

 Keskustelussa on noussut esiin myös yksityisten ja ulkomaisten tahojen mahdollisuus ottaa haltuunsa pohjavesiä. Suomen lainsäädännössä vesi on jatkuvassa kierrossa, eikä sitä omista kukaan. 

 -Suomen vesivarat eivät ole kaupan, Leppä painottaa.