Varsinais-Suomen piiri­ko­kouk­sessa iloittiin maakunnista – "täyttävät demok­ra­ti­va­jeen"

Keskusta.fi / Varsinais-Suomi / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Varsinais-Suomen piiri­ko­kouk­sessa iloittiin maakunnista – "täyttävät demok­ra­ti­va­jeen"
1.12.2015 12:16
Vanhoja ja uusia piirihallituksen jäseniä 28.11.2015.JPGVanhoja ja uusia piirihallituksen jäseniä 28.11.2015

Päätöksiä teidät on valittu tekemään, tehkää niitä, näin tiivisti Keskustan Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Jani Kurvinen kentältä tulevan viestin piirin kokouksessa Uudes­sa­kau­pun­gissa

 

(Raija Herrala-Nurmi, Suomenmaa30.11.2015 9:50)

Päätöksiä teidät on valittu tekemään, tehkää niitä, näin tiivisti Keskustan Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Jani Kurvinen kentältä tulevan viestin piirin kokouksessa Uudes­sa­kau­pun­gissa lauantaina 28.11.2015

Myös kokouksen keskustelussa tuli tukea hallituksen vaikeillekin ratkaisuille.

Eniten puheen­vuo­roissa pohdittiin maakunnan kattavan itse­hal­lin­to­a­lueen tuloa.

Sata vuotta puolueen ohjelmassa ollut tavoite on toteutumassa.

Keskeisten kunnille tähän asti kuuluneiden tehtävien siirtyminen uudelle toimijalle ja kuntien tehtävät uudessa tilanteessa on silti niin iso muutos, ettei sitä vielä edes täysin ymmärretä.

– Itse­hal­lin­to­a­lueen sijasta Kotimaisten kielten tutki­mus­keskus suosittelee sanaa maakunta – se tästä tuli! totesi keskustelua alustanut puolueen vara­pu­heen­joh­taja Annika Saarikko hilpeänä.

Saarikko etsi näkökulmaa monien tapahtumien syksyyn keskustan arvopohjan, kuten ylisu­ku­pol­vi­suuden ja kohtuul­li­suuden kautta.

Kevään vaalien ”Suomi nousuun” -tavoite ei saa kadota mielistä, sillä siihen hallituksen ensimmäisen puolen vuoden aikana tekemä työ lopulta tähtää – myös ne asiat, joita ei ole helppo niellä.

– Onko kohtuullista, että joudumme ottamaan niin monelta pois? Kyllä, kun katsomme riittävän kauas, Saarikko sanoi.

Hallituksen työelämälle tekemät esitykset ovat Saarikon mielestä kohtuullisia, sillä ei voi olla niin, että vain heikoimmassa asemassa ja sosi­aa­li­turvan varassa olevilta otetaan.

Sote-ratkaisussa järjestetään suomalaisten palvelut ja niiden hallinto aivan uudella tavalla 18 itse­hal­lin­to­a­lu­eelle. Histo­ri­al­linen tavoite oli ensimmäisen kerran puolueen peri­aa­te­oh­jel­massa jo vuonna 1914.

Keskustelussa pohdittiin maakun­ta­mallia, sen merkitystä ja siihen valmis­tau­tu­mista.

Hyvän sote-uudistuksen tekeminen Varsinais-Suomessa on varsi­nais­suo­ma­laisten omalla vastuulla, muistutti kansa­ne­dus­taja Olavi Ala-Nissilä.

Varsinais-Suomen Keskus­ta­naisten Minna Luotonen Mynämäestä korosti SO:n ja TE:n yhdistämisen haastetta – ne pitää saada yhteen eikä kahteen.

Myös Matti Valkeinen Uudes­ta­kau­pun­gista toi esiin sosi­aa­li­puolen osuutta tulevassa uudistuksessa – lonk­ka­leik­kaus ei ole lähipalvelu, mutta sosi­aa­li­puolen palveluja tarvitaan usein kuukausia.

Turkulainen Matias Ollila antoi tukensa hallitukselle ja näki uudistuksen täyttävän demok­ra­ti­a­va­jeen, joka nyt on maakunnissa.

Pitkälti säädeltyjen ja kunta­yh­ty­missä ja sairaan­hoi­to­pii­reissä kuntien ulot­tu­mat­to­missa hoidettujen sote-asioiden poistuessa kunnat voivat keskittyä paremmin niihin asioihin, jotka jäävät.

Piirin puheenjohtaja Jani Kurvisen luettelossa niitä olivat varhais­kas­vatus, sivistystoimi, elin­kei­no­toimi, kulttuuri, vapaa-aika ja kaavoitus.

Someron Leo Haltsonen suositteli varovaisuutta kunnille jäävien tehtävien karsinnassa. Kuka muukaan ne paremmin osaisi?

Myös maaseu­tu­vi­rasto, perus­tu­lo­malli ja merimetsot saivat osansa puhujilta.

Uusi­kau­pun­ki­laisen Olli Laivon peräämiin merimetsoihin saatiin jo kokouksen aikana ministerin vastaus. Mietinnän takaraja on 15. maaliskuuta.

Kokous otti kantaa tieasioihin ja muistutti Varsinais-Suomen perusväylien kunnossapidon tärkeydestä.

Somerolainen Jani Kurvinen valittiin jatkamaan piirin puheen­joh­ta­jana. Vara­pu­heen­joh­ta­jina jatkavat Minna Luotonen Mynämäestä ja Anna Sirkiä Turusta.

Piiri­hal­li­tuk­seen valittiin uusina Ilona Koivunalho Turusta, Tanja Lujala Paimiosta, Annina Ruottu Liedosta, Mika Paukkeri Salosta, Minna Kajander Pöytyältä ja Heikki Vainio Loimaalta.

Piiri­hal­li­tuk­sessa jatkavat Minna Anttonen Liedosta, Saara Sirkiä Turusta, Kenneth Sundberg Aurasta, Samuli Santalahti Naantalista, Kalle Suomela Turusta, Eero Vainio Raisiosta, Timo Virtanen Nousiaisista, Eija Järvelä Salosta, Jari J. Laiho Salosta ja Jarmo Mäki-Arvela Laitilasta.