Yrittäjät tulee huomioida eläkeuudistuksessa ja hyvinvointipalveluissa

Keskusta K-S metso vihreä sivun yläkuva.jpg
Keskusta.fi / Keski-Suomi / Suomeksi / Ajankohtaista / Uutisarkisto / Yrittäjät tulee huomioida eläkeuudistuksessa ja hyvinvointipalveluissa
13.10.2014 11:16

Yleistä eläkeikää ollaan nostamassa 65 ikävuoteen. Keskustan Keski-Suomen piirin yrittäjätoimikunnan mielestä eläkeuudistuksen valmistelussa tulee ottaa huomioon myös yrittäjien työ ja sen kuormittavuus. Toimikunta käsitteli asiaa 10.lokakuuta kokouksessaan Jyväskylässä.

Yleistä eläkeikää ollaan nostamassa 65 ikävuoteen. Keskustan Keski-Suomen piirin yrittäjätoimikunnan mielestä eläkeuudistuksen valmistelussa tulee ottaa huomioon myös yrittäjien työ ja sen kuormittavuus.

Moni yrittäjä tekee sekä fyysisesti, että henkisesti vaativaa työtä. Rinnastetaanko yrittäjät jatkossa eläkeiän osalta palomiehiin, opettajiin vai kenties professoreihin? Kuka päättää, kuinka raskasta työtä yrittäjä tekee?

Heikoimmassa asemassa ovat Suomen noin 160 000 yksinyrittäjää. Heillä ei ole työterveyshuoltoa, vuosilomaa, kuntoutusmahdollisuuksia eri järjestelmien kautta eikä eläkekään välttämättä kerry palkansaajien tapaan. Terveyden tai työkyvyn pettäessä yksinyrittäjä jää usein tyhjän päälle, mikä pahimmassa tapauksessa vaarantaa yrittäjän lisäksi myös perheen toimeentulon.

Yrittäjien työkykyä ylläpitävä toiminta tulee huomioida eläkeiän nostoa suunniteltaessa. Keskustan Keski-Suomen piirin yrittäjätoimikunta edellyttää, että myös yrittäjien turvaverkkoa vahvistetaan. Erityisesti pk-yritykset tarvitsevat tukea elämän ja yrittäjyyden riskikohdissa sekä yritystä lopettaessa ja sukupolvenvaihdostilanteissa.

Julkisen sektorin säästöpaineet mahdollistavat yksityisten, yrittäjille turvapalveluita tarjoavien yritysten syntymisen. Keskustan Keski-Suomen piirin yrittäjätoimikunta toivottaa nämä yritykset tervetulleeksi yrittäjien hyvinvointitalkoisiin. Jotta palvelut olisivat yrittäjien tavoitettavissa, tulisi niiden hintaa kohtuullistaa yrittäjille verohuojennuksin.

Keskustan Keski-Suomen piirin yrittäjätoimikunta
Satu Koskinen (puheenjohtaja), Karstula
Urpo Lohi, Jyväskylä
Tahvo Anttila, Jyväskylä
Marita Jokinen, Muurame