2106

Merja Heikkonen

Sitoutumaton
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Tuusula
KM, neuvotteleva virkamies, 60

Olen 60-vuotias Rykmentinpuistossa asuva sote-alan asiantuntija ja myös kokemusasiantuntija. Työskentelen neuvottelevana virkamiehenä sosiaali- ja terveysministeriössä. Toimin myös sivutoimisesti oikeusministeriössä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan jäsenenä. Olen työskennellyt lisäksi opettajana ja järjestöjohtajana. Olen ollut koko elämäni näkövammainen ja kulkenut yli 20 vuotta opaskoiran kanssa. Tiedän siis, mikä merkitys toimivilla sote-palveluilla arjessa on. Olen myös puoliso ja äiti. Minulla on tietoa, taitoa ja kokemusta, mutta myös rohkeutta sanoittaa, mihin suuntaan palveluja tulisi kehittää.

Vaaliteemat

Oman näköinen arki myös paljon palveluja tarvitsevalle – sujuvat ja oikea-aikaiset palvelut

Vammaisten kohdalla esimerkiksi kuljetuspalvelut, henkilökohtainen apu ja apuvälineet ratkaisevat.

Osallistaminen on menestystekijä

Palveluja käyttävät ihmiset on otettava mukaan päätöksentekoon. Silloin päätöksenteko perustuu todelliseen arkeen eikä pelkkiin olettamuksiin, tilastoihin tai teorioihin. Päätöksenteossa on arvioitava esimerkiksi vammaisvaikutukset nykyistä paremmin. Arviointiin on otettava mukaan kokemusasiantuntijoita ja kuunneltava aidosti vaikuttamistoimielimiä.

Digitaalisuus ei saa ajaa ihmisen yli

Hyvinvointialueilla on varmistettava, että palvelua saa myös muuten kuin netinkautta.
Vammaisissa ja ikääntyneissä ihmisissä on paljon heitä, joiden mahdollisuudet toimia verkossa ovat rajalliset. Heidän kannaltaan puhelinpalvelu tai henkilökohtainen palvelu ovat toimivin ratkaisu.
Verkkopalveluiden digitaalinen saavutettavuus on varmistettava. Helppokäyttöiset verkkopalvelut ovat osallisuuden ja itsenäisyyden merkittävä lisääjä.