Olen ollut aluevaltuutettuna tämän kauden ja toiminut myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen rahoitus ja talousjaoston varaouheenjohtajana. Olen ollut aikanaan v. 2018 perustamassa Kesusote kuntayhtymää missä toimin hallituksen varapuheenjohtana alusta saakka kunnes siitä tuli hyvinvointialue. Nämä molemmat kaudet ovat olleet haastavia talouden kannalta ja myös henkilöstön saatavuuden kannalta. on monia asioita mitkä johtivat siihen että talous kestänyt budjeteissaan. Kuntayhtymän aikana kunnat joutuivat kattamaan alijäämäiset tulokset. HYvinvointialueen alijäämien kattamiseen ei maan hallitus halua antaa lisäaikaa mikä olisi todella välttämätöntä kuten asiantuntijatkin sanovat. Jos joustoa ei löydy voi toimet mihin joudutaan hyvinvointialueilla olla tosi rankkoja.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on sosiaali ja terveyspalvelut tuotettava hajautettuna lähipalveluna. Keskeiset terveyspalvelut tulee olla alueemme asutuskeskuksissa . Esim Mäntsälässä on turvattava terveysaseman toiminta jatkossakin.
Lähineuvolat säilytettävä. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen tarve turvattava. Mäntsälässä oli aikanaan varhaisen tuen malli mistä saatiin kiitosta valtakunnan tasolla saakka. Huostaanottoja ei kunnassa ollut ja kaikki olivat tyytyväisiä. Tämä hyvä käytäntö menetettiin Keusoten myötä.
Omaishoidon tulee olla tärkeä osa palvelujärjestelmää. Kotiin tuotavien palvelujen toimivuus tärkeää. Kun kotona asuminen ei enää ole mahdollista on oltava tarjolla eritasoisia asumisratkaisuja. mahdollisimman lähellä kotia.