Hyvinvointialueen kiinteistöstrategiaa esitteli Etelä-Pohjanmaan aluevaltuuston kokouksessa 17.4. työryhmän puheenjohtaja, aluevaltuutettu Lasse Anttila.
Palvelutarpeen huomioiminen on ollut tärkeimpiä asioita kiinteistöstrategian laatimisessa. Kiinteistöstrategia on laadittu poliittisesti päätettyä 1+7 sotekeskus -mallia noudattaen.
Lähipalvelut ja niiden turvaaminen on äärimmäisen tärkeää. Terveet, turvalliset, taloudelliset ja toiminnalliset tilat ennen kaikkea henkilöstölle, mutta myös meille asiakkaille ja asukkaille oli sitten kysymys sosiaali- ja terveyspalveluista tai pelastuspalveluista.
Kiinteistöstrategian saavutettavuuskartta näyttää saavutettavuuden 20 minuutin ja 30 minuutin osalta sote-keskuksiin. Näiden sotekeskusten lisäksi on sote-asemat, jotka eivät ole katoamassa. Esimerkiksi Kurikan sote-keskus näyttäisi jättävän karttaan valkoisia alueita Jalasjärven ja Jurvan osalta. Näin ei kuitenkaan käytännössä ole. On aivan itsestään selvää, ettei yhtäkään sote-asemaa olla sulkemassa. Sote-asemat kyseisillä alueilla jatkavat toimintaansa, kuten aikaisemminkin. Samanlaisia valkoisia alueita on kartassa muuallakin, kuten Kuusiokunnissa. Alavuden sote-keskuksen lisäksi alueella ovat sote-asemat Kuortaneella, Soinissa, Töysässä ja Ähtärissä.
Kiinteistömassaa on hyvinvointialueellamme paljon, noin 600 000 m2. Kunnilta ja yksityisiltä vuokrattuja tiloja on 442 000 m2 sekä sairaanhoitopiiriltä ja Eskoolta siirtyneitä tiloja noin 170 000 m2. Siirtyvät sopimukset 3+1 vuotta. Vuokriin menee vuositasolla n. 75-80 M€/ vuosi. Kuntien vuokratuotto tavoite on 6 %, joka on asetuksen mukainen kustannusvaikutukseltaan noin 10-15 M€. Vuokrasopimuksia oli vuoden alussa 448 ja neliöitä noin 400 000 m2, mutta tällä hetkellä luvut ovat kasvaneet ja vuokrasopimuksia on noin 500 ja neliöitä on noin 442 000 m2.
Tiedostamme hyvinvointialueemme huolena olevat asiat. Väestö vähenee ja ikääntyy. Palvelun tarve kasvaa. Digi-palvelut tulevat lisääntymään jatkossa. Emme tule tarvitsemaan kaikkia tiloja, joissa toimintaa on tällä hetkellä 5-10 vuoden kuluttua. Tavoitteemme ja ohjeemme on vuokrata vain ne tilat mitkä tarvitsemme, emme välttämättä koko kiinteistöä. Kolmen vuoden kuluttua on yhtiöitettävä tilat, jotka ovat esimerkiksi kunnan- tai kaupungin talon yhteydessä.
Tämä asiakirja (kiinteistöstrategia) tulee saamaan päivityksen jatkossa ja uskon, että tähän palaamme syksyn kuluessa.
Kiitän työryhmää hyvästä yhteishengestä.
Työryhmän puheenjohtaja, aluevaltuutettu Lasse Anttila