Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokous 29.5.2023.
Keskustan ryhmäpuheenvuoro (aluevaltuutettu Silja Hiironniemi):
Selvitys keskustaryhmän aluevaltuustoaloitteeseen, joka koskee kotimaista ruokaa hyvinvointialueen hankinnoissa
Hyvinvointialueiden tehtäviin kuuluu asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Tämän tavoitteen toteutumista voidaan edistää muun muassa tarjoamalla puhdasta ja terveellistä ruokaa. Keskustaryhmä esitti valtuustoaloitteessaan, että Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen elintarvikkeiden hankintakriteereissä ja hankintapäätösten valmistelussa ja päätöksenteossa tulee painottaa lainsäädännön mahdollistamalla tavalla kotimaista ja Etelä-Pohjanmaalla tuotettua ruokaa.
Ensiksi on syytä kiittää vastauksen valmistelijoita hyvästä työstä. Tekstissä on erittäin monipuolisesti selvitetty sitä, miten elintarvikehankinnat tähän mennessä on toteutettu, mitkä ovat ruoan ravitsemukselliset kriteerit ja mistä muodostuu terveellinen ruoka.
Elintarvikeryhmien kotimaisuus on selvityksen mukaan korkealla tasolla maitotuotteissa, kananmunissa, lihatuotteissa, perunassa ja eineksissä. Tilanne on hyvä myös sikäli, että maakunnassa on useita teollisen mittakaavan tuottajia, jotka pystyvät tasavertaisesti osallistumaan näiden tuotteiden hankintakilpailuihin.
On kuitenkin myös parannettavaa.
Joissakin tuoteryhmissä kotimaisuusaste on yllättäen varsin alhainen. Näitä ovat muun muassa mehut, soseet ja mehukiisselit ja keitot, joiden kotimaisuusaste on 0 % ja vihannespakasteet, joiden kotimaisuusaste on 14 %. Näiden osalta olisi todella tärkeää hyödyntää kotimaisuuden etuja, suomalaisia puhtaita marjoja ja vihanneksia ja kotimaisia jalostusyrityksiä.
Paikallisesti tuotettu ruoka on sitä todellista lähiruokaa. Pienehköt tuottajat ja viljelijät eivät välttämättä pysty tarjoamaan riittäviä määriä tuotteita koko hyvinvointialueen tarpeiden kattamiseksi, mutta pystyisivät niin tekemään pienemmälle lähialueelleen. Selvityksen mukaan paikallisuus on huomioitu tuoreen leivän ja perunan osalta eli niiden tuottajilla on ollut mahdollisuus rajata alue, mihin he tuotetta maakunnan alueella toimittavat. Tätä toimintatapaa olisi syytä vielä laajentaa koskemaan esimerkiksi porkkanoita, sipuleita, marjoja ja mehuja sekä leipomotuotteita.
Hyvinvointialueen asiakkaiden ja asukkaiden ja sekä ruokamaakunta Etelä-Pohjanmaan ruoantuottajien yhteinen etu on, että hyödynnämme täysimääräisesti alueen omaa tuotantoa.
Keskustan valtuustoryhmän toiveena on, että hyvinvointialueen tulevissa ruokahankinnoissa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että eri ruokatuoteryhmien kotimaisuusastetta laajennetaan. Lisäksi paikallisten tuottajien osallistumismahdollisuutta kilpailutuksiin tulee parantaa maakuntaa pienempiä hankinta-alueita toteuttamalla. Nämä periaatteet tulisi myös ottaa huomioon tarvittavassa määrin seuraavan talousarvion valmistelussa.