Olen nähnyt päivänvalon kotimökin peräkamarissa Loukuskylässä. Peräkamaripojaksi en kuitenkaan jäänyt, vaan kuten jo harmaantunut pää kertoo,elämänkokemusta on ehtinyt kertyä monilta elämän osa-alueilta.
Liki 40 vuoden yrittäjyyden lisäksi olen toiminut Taivalkosken Yrittäjien puheenjohtajana 10 vuotta ja liki saman ajan Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksessa. Pankkimaailma ehti tulla myös tutuksi tusinan hallitusvuoden aikana Taivalkosken Osuuspankissa.
Vapaa-aika on viime vuosina mennyt tiiviisti mökin rakennuspuuhissa. Pimeinä talvi-iltoina lukeminen on mieluisa harrastus.
Kahdeksan lapsenlapsen pappana tunnen nuorten perheiden haasteet kiireisen elämän pyörteissä.
Kannan myös huolta vanhusten hoidon nykytilasta, vanhuushan lähestyy meitä kaikkia samalla vauhdilla. Valtakunnan päättäjiltä sopiikin kysyä, onko tunnin juna tärkeämpi kuin ihmisarvoinen vanhuus.
Meidän pitää löytää kunnan omat vahvuudet ja rakentaa menestystä niiden varaan.
Mielestäni kunnan nykyinen slogan ei anna kuvaa kovinkaan vireästä ja dynaamisesta paikkakunnasta. Esitänkin että se on pikaisesti mietittävä uusiksi
Kunnan elinvoimaisuuden kehittämisessä näen tärkeäksi asiaksi että kaikessa kunnan päätöksenteossa otetaan käyttöön yritysvaikutusten arviointi.
Yritysvaikutusten arviointi ei tarkoita, että päätökset tehtäisiin yrittäjien ehdoilla. Keskeistä on, että yritysvaikutusten arvioinnilla tähdätään siihen,että päätöksillä poistetaan yrittäjyyden esteitä eikä luoda niitä.
Pitää muistaa että yhteiskunnan hyvinvointi riippuu siitä kuinka yritykset pärjäävät. Jaettavaa rahaa ei yksinkertaisesti ole, ellei sitä saada yritysten maksamista veroista. Myös palkansaajan maksamat verot ovat peräisin yritysten tuottamasta lisäarvosta.
Taivavaaran alueen kehittämistä täytyy jatkaa. Päättäjät ovat jo pariin kertaan tyrmänneet rullahiihtoradan. Päätöksissä ei ole huomioitu hankkeen matkailulle tuomia positiivisia vaikutuksia. Tässäkin olisi yritysvaikutusten arviointi ollut paikallaan.
Hotellitason majoitus-ja ravintolapalvelujen säilyminen jatkossakin on ensiarvoisen tärkeää.
Se kehittää luovuutta, yhteistyötä, vastuuta ja oma-aloitteisuutta.
Yrittäjyyskasvatuksen strategia luodaan osaksi kunnan kokonaisstrategiaa ja kuntaan perustetaan yrittäjyyskasvatuksen tiimi.
Erityisen tärkeäksi näen yrittäjyyskasvatuksen toisen asteen oppilaitoksissa.
Opettajille annetaan koulutusta ja vertaistukea yrittäjyyskasvatuksen toteuttamiseksi ja jaetaan hyviä käytäntöjä koulujen kesken.
Nyt kun työelämän kiireet pikkuhiljaa helpottavat,olen valmis hyödyntämään kokemustani ja osaamistani paikkakuntamme kehittymisen ja asukkaidemme hyvinvoinnin hyväksi.
Tähän tehtävään haen nyt valtakirjaa Teiltä hyvät kansalaiset.