Olen 68- vuotta maaliskuussa täyttävä henkilö ja työskentelen hallimestarina Äänekosken jäähallilla. Asun vaimoni Raijan kanssa Suolahdessa. Lapsemme ovat jo omissa ammateissaan. En ole syntyperäinen suolahtelainen, mutta opiskeltuani Jyväskylässä sain ensimmäisen työpaikkani Äänekosken kauppaoppilaitokselta ja löysin sitten itseni asumasta Suolahdessa. Jotenkin minua miellytti pikkukaupunkimaisuus ja välitön ilmapiiri. Me suolahtelaiset liityimme sitten myöhemmin suurempaan Äänekosken kaupunki kokonaisuuteen ja samanlainen tunne kuin tuossa edellä lausumani, on minulla edelleen olemassa. Päättäjämme tuolloin kuntien yhdistymisvaiheessa ja sen jälkeen ovat löytäneet yhteisen sävelen, toki eri sointuja siinä on ollut havaittavissa vuosien varrella. Tähän liittyen katson, että Äänekosken kaupungin eri taajamia tulee edelleen kehittää, silmällä pitäen niiden omat vahvuusalueet sekä paikallisia asukkaita kuunnellen.
Osan työvuosistani olen työskennellyt Suolahden kaupungin opetustoimen palveluksessa, pääasiassa nyt puretussa Keskustan koulussa opettajana, joka oli minusta hyvä koulu. Olin myös jonkun verran harrastanut liikuntaa ja päädyin sitten opettajan työuran jälkeen työskentelemään Jyväskylään liikunta-alalle. Joidenkin vuosien kuluttua sain yllättäen puhelinsoiton Suolahdesta ja siirryin jäähallin hoitajaksi silloiseen jäähalliin ’murskaamoon’. Nyt näissä jäähallikuvioissa on kulunut jo 10 antoisaa työvuotta.
Äänekoskella tulee huolehtia siitä, että jokaisessa taajamassa (Konginkangas, Sumiainen, Suolahti ja Äänekoski) on asukkaalla käytettävissään sellaiset kauppapalvelut, josta hän voi hankkia perustoimeentulonsa. Tiestö sekä julkisen liikenteen kulkuyhteydet sekä kaupungin infrastruktuuriin liittyvät palvelut (sähkö, vesi, ym.) tulee turvata. Ikääntyvien henkilöiden palveluita ei saa perusteettomasti heikentää. Samoin perusterveydenhuollon taso tulee turvata eri taajamissa. Lähiluontoalueiden turvaaminen lisää mielestäni asukkaan viihtymistä kunnassamme.
Kunnassamme tulee huolehtia riittävistä varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen palveluista (mm. oppimisen tilat ja resurssit, ryhmäkoot sekä valinnaisaineet) eri taajamissa. Yhteistyötä kodin ja koulun välillä olisi hyvä edelleen kehittää, tämä tarjoaisi mielestäni parhaimmat mahdollisuudet työrauhaan ja opettajien jaksamiseen. Lasten ja heidän vanhempiensa mielipiteitä sekä kolmannen sektorin toimijoita tulee kuulla harrastusmahdollisuuksista keskusteltaessa. Moniammatillista yhteistyötä tulee kehittää kunnassamme, näin voidaan ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä ja tukea heidän mielenterveyttään.
Äänekoskella toimivia suuryrityksiä tukemaan tarvitaan paikallista pkt-sektoria. Kaupungilla jo olemassa olevia yrityspalveluita (mm. Business Äänekoski) tulee tarjota myös pkt-yrityksille. Näitä palveluita hyödyntämällä voivat täällä jo olevat-, aloittelevat tai tänne hakeutuvat pienyritykset löytävät sopivan, omaa toimialaansa lähellä olevan alihankintaketjun. Matkailua Äänekoskella on mahdollista myös kehittää. Ei aina tarvitse mennä Lappiin saakka.