25

Sonja Sandberg

Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa
43

Hiljaa olemisen aika on ohi. Olen vanginvartija, reservin alikersantti ja äiti. Paikallispolitiikka tarvitsee rohkeutta ja avarakatseisuutta, koska tulevat vuodet tulevat olemaan haasteellisia pienten kuntien säilymiselle. Kykyä etsiä niitä "ei niin selviä" ratkaisuja tarvitaan. Minulla on kykyä, katsoa sinne laatikon ulkopuolelle ja loputon halu etsiä ratkaisu ongelmiin. En osaa hyvesignalointia, vaan asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. En pelkää seisoa päätösteni takana ja kykenen nostaa käteni virheen merkiksi. Virheitä tekee jokainen, eri asia on pakeneeko vai ottaako virheestään opiksi. Minä en luiki karkuun. Vuodet miesvaltaisilla työpaikoilla ovat opettaneet, miten kunnioitus rakennetaan ja oma ääni saadaan kuuluviin. Tästä koen olevan erityisen paljon apua toimiessani kunnanvaltuustossa. En myöskään epäröi kyseenalaistaa. Ei ole tyhmiä kysymyksiä, vain tyhmiä vastaajia. Vahva oikeudentaju on toinen nimeni ja seison aina heikompien puolella.

Vaaliteemat

Vetovoima kuntaan kuntoon

Kuntalaisten ääni kuuluviin kylän kehittämisessä. Miksi minä asun Pyhännällä? Itse koen alueen luonnon ja harrastusten tukemisen olevan avainasemassa, kun houkutellaan uusia asukkaita kuntaan. Asukkaiden houkutteluun tulee löytyä keinoja ja Pyhännälle muuttamisesta ja täällä asumisesta tehdä kannattavaa. Meillä on työpaikkoja, muttei asukkaita. Lisää asukkaita tarkoittaa samalla tarvetta pitää erilaiset palvelut omassa kunnassa sen asukkaiden saatavilla.

Palveluiden saavutettavuus

Oma terveysasema säilytettävä, me olemme keskellä kaikkea ja sitä tulisi korostaa, kun Sote-palveluiden sijoittelua mietitään. Lisäksi kuntamme tarvitsee myös laajempia vapaa-ajan palveluita, kulttuuri- ja ruokapaikat, iltatoimintoja ja hyvinvointipalveluja. Emme saa pelkästään keskitytä pakollisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Palveluiden saatavuus vaikuttaa suoraan kuntamme vetovoimaan. Näin saamme nuoria perheitä muuttamaan Pyhännälle.

Kestävä kehitys ja perinteet

Uudistuvat energiamuodot ja niiden kehittäminen, energian säästäminen luontoarvoja unohtamatta. Tarvitseeko ihminen keinovaloa jatkuvasti? Tuleva biokaasulaitos edustaa hienosti kuntamme halua tukea Suomen päästöjen hallintaa. Miten perinteet saadaan kytkettyä nykypäivään, ettemme menetä juuriamme? Vanhustenpäivätoiminta ja varhaiskasvatuksen yhdistäminen, toisiko se vaihtelua vanhusten päiviin ja lapsille kokemuksia mummoista ja papoista. Työpaikkakuljetukset voisivat olla yksi tapa vähentää liikenteen päästöjä.