3

Maria Aropelto

Siilinjärvi, Pohjois-Savo
psykiatrian erikoislääkäri, 42

Olen 42-vuotias psykiatrian erikoislääkäri ja kolmen jo vähän isomman lapsen äiti. Työskentelen hyvinvointialueella KYS Siilinjärven psykiatrian poliklinikalla, jossa olen ollut erikoislääkärin virassa vuodesta 2022 eteenpäin. Valmistuin lääkäriksi vuonna 2008 ja psykiatriaan erikoistumisen aloitin Siilinjärvellä Tarinan sairaalassa vuonna 2010. Suurimman osan työurasta olen tehnyt julkisessa terveydenhuollossa, mutta minulla on kokemusta myös työterveyshuollosta, yksityispuolelta ja opetustyöstä yliopistolla. Koen että monipuolinen työkokemus on antanut laajalti näköalaa yhteiskunnan eri puolista.

Minua on aina kiinnostanut asioihin vaikuttaminen ja yhteinen tekeminen. Opiskeluaikana puuhailin ainejärjestössä aktiivisesti ja aiemmin olen tehnyt myös erilaisia yhdistyshommia. Olen vaaleissa ensikertalainen eli aiempia luottamustoimia tai kokemusta kuntapolitiikasta minulla ei ole, mutta olen varsin kiinnostunut oppimaan päätöksenteosta. Työssäni olen tottunut käsittelemään paljon tietoa ja tiivistämään sitä, mistä arvelisin olevan hyötyä kunnanvaltuustotyössä. Haluaisin olla sellainen päättäjä, joka kuuntelee ja jota on helppo lähestyä ja joka osaa perustella näkemyksensä.

Olen empaattinen ja utelias vähän kaikkea kohtaan. Ihmiset ja heidän tarinansa ovat aina kiinnostaneet minua, mikä varmasti on ohjannut uravalintojakin. Koen, että työ on muokannut minua ihmisenä paljonkin. En ajattele asioista enää yhtään niin mustavalkoisesti kuin joskus nuorempana. Asioilla on aina monta eri puolta ja ne on tärkeä selvittää. Päätöksiä tehdään vasta sitten kun kaikki faktatieto on kerätty kasaan. Yleensä parhaat ratkaisut löytyvät ääripäiden sijaan jostain sieltä väliltä. Joten siksikin Keskusta tuntui juuri nyt sopivan maltilliselta vaihtoehdolta. Toki olen syntynyt maanviljelijäperheeseen ja suurimman osan elämästäni asunut maalla, joten maaseudun elinvoimaisuus ja asuttuna pitäminen ovat nekin minulle tärkeitä asioita.

Olen huolissani yhteiskunnan kovista arvoista ja siitä, halutaanko hyvinvointiyhteiskunnasta oikeasti pitää kiinni. Näen läheltä sen, kun turvaverkot pettävät ja ihminen voi jäädä tyhjän päälle pyristelemään loputtomaan byrokratiaviidakkoon. Tämä lienee suurin motiivi politiikkaan mukaan lähtemiselle -halu vaikuttaa siihen, että ihmisillä olisi asiat hiukan paremmin. Kuntapolitiikassa voi monella tavalla vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja elinolosuhteisiin. Ehkäpä jatkossa suuntaan myös aluevaaleihin, kuka tietää!

Vaaliteemat

Hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistäminen

Mielenterveyskriisiä ei ratkaista pelkästään terveyspalveluita lisäämällä, vaan sitä on ratkottava ihan konkreettisesti ihmisten arjessa ja koko yhteiskunnan -ei vain terveydenhuollon- voimin. Mielenterveyden pohja rakennetaan lapsuudessa. Perheillä on oltava riittävä toimeentulo ja mahdollisuudet työllistyä ja yrittää. Paikallisten palveluiden säilyttäminen helpottaa arkea. Tukea on saatava helposti silloin kun on vaikeaa tai ei meinaa jaksaa. Vakaat asumis- ja elinolosuhteet lisäävät turvallisuudentunnetta. On tärkeää taata laadukas varhaiskasvatus, jossa työntekijät jaksavat välittää ja pitää huolta. Koulunkäynnin on oltava turvallista siten ettei ketään kiusata ja erityistä tukea on oltava tarjolla riittävästi. On tärkeää, että on mahdollisuus harrastaa perheen varallisuudesta riippumatta.

Mielenterveyttä rakennetaan myös mahdollistamalla hyvät ja helposti saavutettavat liikuntapalvelut, koska lukuisat tutkimukset osoittavat, että liikunta voi hoitaa masennusta yhtä hyvin kuin lääke. Nuoria, jotka aikuistuvat valtavien globaalien kriisien keskellä, pitää tukea ja tarjota heille riittävästi tekemistä ja kokoontumispaikkoja. Vanhuksia ei pidä jättää yksin ja heidän arvokasta elämänkokemustaan pitää kuunnella. Vähemmistöt pitää yhtä lailla huomioida päätöksenteossa, jotta yhteiskuntaan ei synny erillisiä ryhmiä jotka voivat huonosti. Yleinen hyvinvointi lisää mielenterveyttä ja yleisen pahoinvoinnin lisääntyminen lisää mielenterveys- ja päihdeongelmia. Voimme valita, mitä haluamme edistää.

Inhimillinen ja pitkäjänteinen päätöksenteko

Edelle viitaten, yhteiskunnan arvot ovat mielestäni koventuneet ja jo nuoret uupuvat, työikäisistä puhumattakaan. Tehokkuus- ja tuottavuusajattelun rinnalle on tuotava inhimillisiä arvoja ja niiden puolesta on mielestäni pidettävä ääntä myös politiikassa. Päätöksiä ei voi tehdä pelkästään laskemalla numeroita, jossakin on oltava joku raja. Yhteiskunnan turvaverkoista on pidettävä huolta, Päätöksiä on tehtävä pidemmälle kuin yhtä vaalikautta ajatellen. Näen tarvetta maltilliselle ja harkitsevalle päätöksenteolle.

Koulukiusaamisen ehkäiseminen

Yksittäisenä teemana haluaisin nostaa esille koulu- ja somekiusaamisen. Kiusaaminen ei ole vain kiusaamista, vaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa, joka on psyykkisesti traumatisoivaa. Pahimmillaan se jättää pitkäkestoiset jäljet ihmisen kehitykseen ja mielenterveyteen. Somen myötä kiusaaminen on saanut aivan uudenlaiset mittasuhteet. Haluaisin edistää kiusaamisen vastaista työtä kaikin mahdollisin keinoin ja kehitellä yhteistyössä eri tahojen kanssa uusiakin keinoja sen ehkäisemiseksi. Voisimmeko tehdä Siilinjärvestä kunnan, jossa ketään ei enää kiusata?