Olen Niklas Bäckström, espoolainen syntyperältäni ja sydämeltäni. Olen asunut koko elämäni Espoossa, lukuun ottamatta nuoruusvuosiani Joroisissa, missä sain arvokasta kokemusta myös maaseudun elämästä. Tämä on antanut minulle laajan näkökulman niin kaupungin kuin maaseudun vahvuuksista ja haasteista.
Luonto on minulle tärkeä osa arkea. Viihdyn ympärivuotisesti eräilemässä Espoon upeassa lähiluonnossa ja harrastan myös sukellusta, mikä on vahvistanut suhdettani vesistöihimme ja ympäristömme hyvinvointiin.
Ammatiltani olen insinööri, erikoistunut kone- ja tuotantotekniikkaan. Opintojeni ja työurani aikana olen työskennellyt useissa espoolaisissa yrityksissä, mikä on vahvistanut ymmärrystäni paikallisesta elinkeinoelämästä ja työn merkityksestä kaupungissamme.
Minulle tärkeitä teemoja ovat:
✅ Nopeampi pääsy terveydenhuoltoon
Terveyspalveluiden on oltava saatavilla kohtuullisessa ajassa. Pitkät jonot lääkärille, hammaslääkäriin ja erikoissairaanhoitoon vaarantavat ihmisten terveyden ja lisäävät hoidon tarvetta myöhemmin. Tarvitsemme tehokkaampaa ajanvarausta, lisää perusterveydenhuollon resursseja ja uusia toimintamalleja, kuten digitaalisten palveluiden kehittämistä.
✅ Parempi mielenterveyden hoito ja ennaltaehkäisy
Mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi, mutta hoitoon pääsy on vaikeaa. Jokaisella tulee olla mahdollisuus saada apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Tarvitsemme lisää resursseja mielenterveyspalveluihin, enemmän koulupsykologeja ja terapiatakuu-mallin käyttöönottoa, jotta apu olisi saavutettavissa ilman kohtuuttomia jonotusaikoja.
✅ Tehokkaammat ja saavutettavat sote-palvelut
Sosiaali- ja terveyspalvelujen on toimittava sujuvasti ja yhdenvertaisesti kaikille. Palveluiden hajanaisuus ja saavutettavuusongelmat on ratkaistava, jotta jokainen saa tarvitsemansa avun helposti oli kyse sitten ikäihmisistä, perheistä tai erityistä tukea tarvitsevista. Digipalveluiden kehittäminen ja liikkuvien palvelujen lisääminen voisivat helpottaa hoitoon pääsyä ja vähentää kuormitusta.
Haluan olla rakentamassa hyvinvointialuetta, jossa jokainen saa tarvitsemansa avun oikeaan aikaan.
Tule mukaan tekemään Espoosta vielä parempi paikka meille kaikille!
Jokaisella on oikeus saada hoitoa silloin, kun sitä tarvitsee. Tällä hetkellä terveydenhuollon jonot ovat liian pitkät, ja hoitoon pääsy voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Tämä ei ole kestävää, sillä mitä kauemmin ihminen joutuu odottamaan, sitä vakavammaksi ongelmat voivat kehittyä.
Ratkaisuna on lisätä perusterveydenhuollon resursseja, hyödyntää paremmin digitaalista ajanvarausta sekä kehittää hoitoonohjausta niin, että kiireettömät ja kiireelliset tapaukset erotellaan tehokkaammin. Lisäksi terveydenhuollon ammattilaisten työolosuhteita on parannettava, jotta henkilöstö voi keskittyä potilastyöhön eikä hallinnollisiin rajoitteisiin. Sujuvampi ja nopeampi terveydenhuolto parantaa kaikkien hyvinvointia ja vähentää pitkällä aikavälillä erikoissairaanhoidon kuormitusta.
Mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, mutta silti mielenterveyspalveluiden saatavuus on huono. Moni jää ilman hoitoa tai joutuu odottamaan apua liian kauan, mikä voi pahimmillaan johtaa työkyvyttömyyteen, syrjäytymiseen tai jopa itsetuhoisiin ajatuksiin.
Mielenterveyshoitoon pääsyä on helpotettava lisäämällä resursseja perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluihin, palkkaamalla enemmän psykologeja ja psykiatreja sekä ottamalla käyttöön terapiatakuu-malli, jossa jokainen saa avun kohtuullisessa ajassa. Ennaltaehkäiseviä palveluita, kuten matalan kynnyksen keskusteluapua, vertaistukea ja koulupsykologien määrää, on lisättävä. Kun mielenterveysongelmiin puututaan ajoissa, voidaan välttää raskaampia ja kalliimpia hoitomuotoja myöhemmin.
Hyvin toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kaikkien etu. Palveluiden on oltava saavutettavissa ilman pitkiä välimatkoja ja kohtuuttomia odotusaikoja. Espoon ja lähialueiden on varmistettava, että jokainen asukas saa tarvitsemansa palvelut läheltä ja oikea-aikaisesti.
Tämä tarkoittaa terveysasemien ja sosiaalipalveluiden resurssien parantamista, palveluiden digitalisoinnin kehittämistä sekä liikkuvien sote-palveluiden lisäämistä. Ikääntyvien, perheiden, vammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien palvelut on järjestettävä niin, että ne ovat helposti saatavilla ja joustavasti käytettävissä. Palveluiden yhdistäminen ja selkeyttäminen vähentää byrokratiaa ja tekee niistä asiakaslähtöisempiä.