Työnhakijan uusi asiakaspalvelumalli

Toukokuun 2022 alusta alkaen otettiin käyttöön työttömyys- ja työllisyysuudistus. Hallitus ja eduskunta päättivät uudesta ns. aktivointimallista. Malli perustuu lakiin. Hyvää tarkoittaen ne tekivät päätöksiä, jotka eivät kuitenkaan sovi käytäntöön. Tätä uutta lakia ei järjestelmällisesti seurata, ainakaan vielä. Toivottavasti asia korjataan mahdollisimman pian.

Ymmärrykseni mukaan lainsäätäjät ovat tietoisia asian käytännöllisyydestä, mutta ko. ministeriön ja TE-palvelujen viranhaltijoille asia ei ole yhtä selvää. Esihenkilö ilmoittaa, että on tehtävä niin ja näin, pääsääntöisesti 4 hakemusta per kuukausi, jolloin ns. alemmat toimihenkilöt joutuvat harmilliseen selvitystilanteeseen työttömien kanssa. ”Ohjeistus on tullut 4 hakuvelvollisuudesta”.

Tietojärjestelmät eivät toimi eikä TE-palvelujen henkilökunta saanut ajoissa tarvittavaa koulutusta, kuinka ohjeistaa työttömiä käyttämään Työmarkkinatoria (tyomarkkinatori.fi) tahi miten ilmoitetaan haetut työpaikat ja tehdyt toimenpiteet. Ilman opastusta työnhakija saattaa vastata ja laittaa rastin väärään kohtaan, jolloin TE-palveluista lähtee automaattisesti anonyymi viesti sekä kirje muistutuksesta.

Lähtökohtana työttömille asetettiin 0-4 kpl työnhakuvelvoitetta per kuukausi. Päätöksen ja lainsäädännön mukaan tämä 0-4 tulee ottaa huomioon maamme eri alueiden työllisyys- ja työpaikkatilainteiden mukaan. Määrään voivat vaikuttaa tarjolla olevat työpaikat, työnhakijan osaaminen, koulutus ja toimintakyky terveystietoineen sekä työnantajan kriteerit hakijoille. Ikäänkin pitää kiinnittää huomiota.

Uuden lain mukaan karenssit lievenevät. Mikäli työtön ei noudata uutta työllisyyssuunnitelmaa hänelle tulee ensimmäisellä kerralla muistutus. Mikäli ei tämänkään jälkeen hae työtä, tulee karenssi.  Kuten aiemmin ilmaisin, ICT-järjestelmä ei toimi, ja työttömille tulee virheellisiä ilmoituksia. Näiden(kin) vuoksi sekä työnhakijat että TE-palvelut joutuvat kohtuuttoman selvitystyön piiriin.

Pitkällä aikajanalla olen keskustellut uudesta ”aktiivimallista” sekä piirihallituksen jäsenten, kansanedustaja Hilkka Kempin, sähköpostitse puolueen puheenjohtaja Annika Saarikon ja viimeksi eduskunnan puhemies Matti Vanhasen kanssa. Korkealle arvostamani puhemies Vanhanen kertasi tärkeimmän: pitää ottaa huomioon seudun/alueen työpaikat, joihin voi hakea työnantajan vaatimuksineen. Painotus 0-4 työpaikkaa per kuukausi.

Tulevia eduskuntavaaleja ajatellen pohdin: Onko tämä uusi aktiivimalli torso jo syntyessään vai pitäisikö lakia muuttaa pikimmiten? Kuka seuraa sen onnistumista, hyötyjä, vaikeuksia, virheitä? Miten tämä kohdistuu alueilla koskien varsinkin iäkkäitä työttömiä, joilla ei ole vaadittuja koulutuksia?

Marjut Kallioinen
Forssa

Marjut Kallioinen

EtusivuBlogiTyönhakijan uusi asiakaspalvelumalli