Uskomattomia tapahtumia on ollut kuluneen viikon aikana. Venäjä on aloittanut sotatoimet ja hyökännyt Ukrainaan. Asiaa ei voi käsittää. Mikä on Putinin motiivi hyökätä naapurimaahan? Sen kun tietäisi ja voisi asiaa ymmärtää paremmin. Eikö siinä ole ollut jo tarpeeksi kestettävää, kun viimeiset kaksi vuotta olemme maailmanlaajuisesti eläneet koronapandemian keskellä? Ihmisiä on kuollut miljoonia koronaan. Pitääkö vielä sotatoimilla aiheuttaa viattomien siviilien kuolemia? Meille on median ja valtiovallan osalta vakuutettu, että Suomessa ei tarvitse olla huolissaan, emme ole välittömän uhan alla. Huolestua voimme silti maailmantilanteesta. Todennäköisesti tulemme saamaan lähiviikkojen ja kuukausien aikana turvapaikanhakijoita lisää Suomeen. Suomen talous voi painua lamaan nopeasti pörssikurssien romahtaessa.
Mietin, että pitäisikö Suomen olla tässä tilanteessa huomattavasti omavaraisempi? EU:hun liittymisen myötä rajat ovat avautuneet. Tuomme Suomeen paljon erilaisia tuotteita ympäri maailmaa. Samanaikaisesti olemme ajaneet omaa maataloutta alas ja ahtaammalle. Useat tilat ovat muutaman viime vuoden aikana lopettaneet toimintansa, koronan tehostaessa lopettamispäätöstä. Maatalouselinkeino ei enää elätä viljelijää ja tuotantoeläinten kasvattajaa. Pienet tilat eivät enää kannata. Pitää olla suuria tiloja, joissa yläpitokustannukset ovat koituneet monelle maatalousyrittäjälle liian suuriksi. Tuottajalle maksettava hinta esim. kasviksista, viljasta, maidosta tai lihantuotannosta on tuotantohintaan nähden pieni. Hintoja painetaan alas, kun muualta maailmalta tuotteita tuodaan halvemmalla. Suuret kauppaketjut ja tukkuliikkeet ottavat voitoista suurimman osan. Muutaman vuoden sisällä voi olla historiaa suomalainen puhdas ja lähellä tuotettu ruoka, josta olemme tähän asti olleet ylpeitä. Toivottavasti kehityssuunta saadaan vielä muutettua.
Omavaraisuuden vaatimus koskee myös energiantuotantoa. Pyhäjoen ydinvoimalahanke on vastatuulessa Venäjä / Rosatom kytkösten vuoksi. Ministeri Mika Lintilä (kesk.) ei aio tuoda rakentamislupa esitystä Eduskunnalle, joka on sinällään hyvä ja kannatettava asia. Sähkön ja polttoaineenhinnat ovat viimeisen vuoden aikana kallistuneet merkittävästi. Se näkyy suomalaisten ostovoimassa ja asumisen kalleutena. Pienituloiset eivät selviä enää omilla tuloilla asumisen ja elämisen kustannuksista. Joillakin työssä käymisen kustannukset ovat suuremmat kuin työstä saatava tulo. Syrjäisemmillä alueilla asuminen vaatii oman auton ylläpitoa, koska julkinen liikenne ei toimi siellä riittävästi. Viimeisten uutisten perusteella öljynhinta on edelleen nousussa. Suomessa tarvitaan tähän varautumista. Joudumme miettimään vaihtoehtoisia ratkaisuja esim. biodieselin hinnan halpuuttamista, etanolin käytön lisäämistä ja turpeen uudelleen käyttöönottoa. Omavaraisuusasteen lisääminen parantaa myös suomalaisten työllisyyttä.
Suomalaisuuteen keskittyminen ei tässä tilanteessa ole välttämättä huonokaan asia. Työvoiman riittävyys Suomessa on seuraava suurempi ongelma. Mistä saamme riittävästi osaavia osaajia eri aloille? Sosiaali- ja terveydenhuollossa osaajien puute on jo erityisesti nähtävissä. Muut alat tulevat perässä. Tarvitaan asioiden yhdessä mietintää ja tekemistä. Keskusta voi ja pitää olla puolueena aloitteellinen näissä asioissa.
Anne Knuuti
varapuheenjohtaja
Loppi
varapuheenjohtaja Anne Knuuti