Valtuustoaloite 25.10.2022: Lähellä tuotettua ja valmistettua lähiruokaa lautasille Kanta-Hämeen hyvinvointialueella

Lähiruoka on lähellä tuotettua kotimaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruoka on paikallista ruokaa. Sen tuotannossa ja valmistuksessa käytetään oman maakunnan raaka-aineita ja niiden jalostusta. Lähiruoka osana kestäviä ruokavalintoja tukee maakunnan kuntienkin elinvoimaa, kun ruuan raaka-ainehankinnat tehdään paikallisilta tuottajilta ja yrityksistä.  Se lisää työpaikkoja ja siten tuo verotuloja kunnillekin. Kun hankinnat tehdään paikallisesti, hyvinvointi kertautuu.

Julkisen sektorin hankinnat parantavat paikallisen yritystoiminnan kehittymisedellytyksiä lähi- ja luomuruokamarkkinoilla. Julkisen sektorin vetoapu mahdollistaa tuottajien yhteistoiminnan ja parantaa näin logistiikkaa ja toimitusvarmuutta.

Jotta hankinnoista vastaavat ja toimijat ruokahuollossa voivat lähi- ja luomuruokaa käyttää, täytyy Kanta-Hämeen hyvinvointialueen tehdä asiasta strateginen linjaus. Tällä linjauksella lisättäisiin maakuntamme työpaikkoja ja elinvoimaa.

Kanta-Hämeen hyvinvointialue tulee olemaan maakunnassa merkittävä elintarvikkeiden hankkija, valmistaja ja tarjoaja. Siksi ei ole yhden tekevää, mistä ruoka hankitaan ja missä se valmistetaan. On koko maakunnan etu, että raaka-aineet hankitaan laajasti koko maakuntamme alueelta aina kun se on mahdollista. Ruuan kotimaisuusasteen tavoite tulee olla mahdollisimman korkea. Tarvitsemme myös lähikeittiöt valmistamaan ruuan. Siksi hyvinvointialueen on kattavasti hyödynnettävä kunnissa jo toimivia eri tahoja ruuan valmistuksessa.

Kilpailuttamisessa ei ole sallittua korostaa lähialueen taloutta ja työllisyyttä tai kuljetusmatkoja, mutta hankintojen kokonaistaloudellisuuden arviointiperusteina voivat olla esimerkiksi laatu, toimitusaika, tuoreus, pakkauksen ominaisuudet, elinkaarikustannukset ja myöskin hankinnan aiheuttamat ympäristövaikutukset. Kyse on siis myös arvovalinnoista, koko ketjun pellolta pöytään läpinäkyvyydestä.

Lähiruokatuotteiden saaminen mukaan tarjouskilpailuun edellyttää elintarvikehankintakäytäntöjen kehittämistä ja em. laatuominaisuuksien määrittelyä esimerkiksi suomalaisen ruoantuotannon lainsäädännön mukaiseksi.  Hankintakäytäntöjen optimointi mahdollistaa myös tuotannon eettisyyden ottamisen mukaan hankintakriteereihin. Eläinten hyvinvointi, tuotannon etiikka ja ruokaturvallisuus ovat lähituotannon vahvuuksia, joilla pärjätään kilpailussa tuontiruualle.

Me allekirjoittaneet esitämme strategista linjausta Kanta-Hämeen hyvinvointialueen ruuan ja raaka-aineiden hankinnoista. Tavoitteena tulee olla, että hankinnat ovat ensisijaisesti suomalaisia elintarvikkeita ja mahdollisimman paljon oman alueen lähiruokaa. Edellytämme myös, että ruuan laatukriteerien perusteeksi nostetaan myös ruuan alkuperä. Lisäksi edellytämme, että hyvinvointialueella hyödynnetään ruuan valmistuksessa jo olemassa olevia tahoja.

Hämeenlinna 25.10.2022

Keskustan aluevaltuustoryhmä

EtusivuBlogiValtuustoaloite 25.10.2022: Lähellä tuotettua ja valmistettua lähiruokaa lautasille Kanta-Hämeen hyvinvointialueella