Orpo-Purran hallitus on päättänyt toteuttaa huomattavia leikkauksia ammatilliseen koulutukseen, mikä uhkaa koko koulutusjärjestelmäämme ja on ristiriidassa osaamistason nostamisen, jatkuvan oppimisen tavoitteiden ja kokoomuksen vaalilupausten kanssa. Kevään kehysriihessä päätetty 100 miljoonan euron säästö ja syksyn budjettiriihessä lisätty 20 miljoonan euron leikkaus tuovat mukanaan vakavia vaikutuksia sekä ammatillisen koulutuksen laadulle että alanvaihtajien mahdollisuuksille.
Vaikka hallitus on ilmoittanut, ettei säästöjä kohdisteta oppivelvollisuuden piiriin kuuluviin nuoriin, on koulutuksenjärjestäjien mukaan käytännössä mahdotonta toteuttaa leikkauksia niin, etteivät ne vaikuttaisi oppivelvollisuuskoulutukseen. Tämä merkitsee, että laadukas ja saavutettava koulutus vaarantuu ja koulutuksessa on yli 10.000 opiskelijaa vähemmän. Ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat joutuneet aloittamaan yt-neuvotteluja, ja on arvioitu, että jopa puolet säästöistä tullaan toteuttamaan henkilöstövähennyksinä. Tämä johtaa väistämättä siihen, että opettajien ja ohjaajien määrää vähennetään, mikä heikentää opetuksen laatua ja opiskelijoiden saamaa tukea.
On koulutusaloja, joissa kiinteät kulut säilyvät, ja jousto tapahtuu palkkoja leikkaamalla, kun esim. luonnonvara-alan koulutuksissa opetusmaatiloilla eläimet on hoidettava joka päivä. Niitä kun ei voi lomauttaa.
Samaan aikaan, opettajilta ja ohjaajilta saatu palaute on, että opiskelijoiden lähituen tarve on rajusti kasvanut, opiskeluvalmiudet heikentyneet ja opettamiseen on käytössä aiempaa vähemmän resursseja. Opettajien mielestä lähiopetuksen määrää olisi pikemmin lisättävä, kuin vähennettävä. Palaute työpaikoilta on ollut myös sen suuntaista, että etäopetus on heikentänyt erityisesti käytännön taitojen osaamista.
Leikkaukset tulevat näkymään monin tavoin, kuten aloituspaikkojen vähentämisenä ja koulutusalojen lakkauttamisina. Leikkaukset rajoittavat opiskelijoiden mahdollisuuksia päästä opiskelemaan haluamiaan aloja. Lähiopetus vähenee ja oppimateriaalien sekä laitteiden hankintaa joudutaan supistamaan, joka heikentää opiskelijoiden mahdollisuuksia oppia käytännöntaitoja sekä vaikeutta heidän sujuvaa siirtymistään työelämään. Leikkausten tapahtuessa yhdessä aikuiskoulutustuen, ammattitutkintostipendin ja vuorotteluvapaan lakkauttamisen kanssa vaikeutetaan aikuisten alanvaihtomahdollisuuksia eli uudelleenkouluttautuminen vaikeutuu valtavasti.
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat paitsi uhka ammatillisen koulutuksen laadulle mutta myös esteenä osaavan työvoiman saatavuudelle esim. kone- ja tekniikan aloilla ja terveydenhoitoalalla. Suomessa tarvitaan yhä enemmän osaajia eri aloilla, ja ammatillisen koulutuksen riittävät resurssit ovat ensiarvoisen tärkeitä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Leikkaukset vievät pohjaa tältä tavoitteelta ja vaikeuttavat etenkin niitä opiskelijoita, jotka tarvitsevat tukea oppimisessaan.
Vaadimme Orpo-Purran hallitukselta vastuullisia päätöksiä, jotka ottavat huomioon koulutuksen laadun sekä työmarkkinoiden ja yhteiskunnan tarpeet. Ammatillisen koulutuksen arvoa ei tule aliarvioida, ja sen resursseista leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa, jonka vaikutukset voivat heikentää työmarkkinoiden joustavuutta ja osaamisen tasoa Suomessa pitkälle tulevaisuuteen.
Ammatillisen koulutuksen puolesta
Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri