Kävele, älä autoile

Kävely on turvallista, ajasta ja paikasta riippumatonta ja useimmille sopivaa. Kävely on monipuolinen terveyttä edistävä liikkumis- ja liikuntamuoto.

Kävelyllä on myös kokonaisvaltaisia vaikutuksia terveyteen. UKK Instituutin tutkimusten mukaan kävely:

  • kohottaa kestävyyskuntoa; jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10-15 % muutamassa kuukaudessa
  • kuormittaa ja vahvistaa erityisesti alaraajojen lihaksia eli reisiä, pakaroita ja pohkeita
  • tekee hyvää nivelille
  • voi auttaa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa, jolloin kehon lämpötila nousee, lihakset aktivoituvat, aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat ja elimistön hapensaanti tehostuu
  • laskee verenpainetta ja parantaa veren rasva-arvoja
  • auttaa painonhallinnassa
  • parantaa ruuansulatusta ja tasaa verensokeria
  • vaikuttaa mielialaan positiivisesti
  • parantaa kognitiivisia toimintoja kuten keskittymiskykyä ja muistia
  • auttaa ehkäisemään monia pitkäaikaissairauksia kuten 2 tyypin diabetestä ja sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia
  • parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista

Hyötyliikuntana toteutettu kävely lisää liikkumista arkeen ja vähentää paikallaanoloa. Tehokkaat kävelylenkit kohottavat kuntoa ja rauhalliset kävelyt palauttavat ja elvyttävät muun elämän aiheuttamasta kuormituksesta ja tukevat mielen hyvinvointia.  Kävely on aliarvostettu ja liikaa huomiotta jätetty liikkumis- ja kuntoilumuoto.  Kävely ei vaadi eritysvälineitä, ei erityistä paikkaa tai aikaa ja se voidaan yhdistää muuhun liikkumiseen kätevästi tai korvata muita liikkumismuotoja vähällä vaivalla.

Kävelyn osuus kaikista matkoista laskee kuitenkin jo lyhyillä matkoilla. Alle kilometrin mittaisilla matkoilla kävely on suosituin kulkutapa. Näistä matkoista 65 % tehdään jalan.  Yhden-kolmen kilometrin matkoista kävellään 20-30 % ja 3-5 kilometrin matkoista 15 %.

Alle kilometrin matkoista henkilöautolla tehdään kuitenkin edelleen neljännes ja kahden kilometrin matkoista yli 50 %.

Kävelyn lisääminen Suomessa 20 %:lla tuottaisi 3,3 miljardin euron edestä terveyshyötyjä!!!

Tutkimuksen mukaan Euroopan Unionin alueella jokainen kävelty kilometri tuottaa keskimäärin 37 senttiä hyötyä yhteiskunnalle, pyöräilty kilometri 18 senttiä hyötyä, mutta jokaisesta autolla kuljetusta kilometristä aiheutuu haittoja yhteiskunnalle 11 senttiä.

Keskustan liikenneministerikaudella keväällä 2018 valtioneuvosto hyväksyi kävelyn ja pyöräilyn edistämistä koskevan periaatepäätöksen, joka on Suomen historian ensimmäinen. Samaan aikaan julkaistiin LVM:n toimesta Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman, jossa on asetettu tavoitteeksi lisätä kävely- ja pyöräilymatkoja 30 %:lla vuoteen 2030 mennessä. Vähintään puolet uusista kävely- ja pyöräilymatkoista tulisi toteuttaa siirtymänä henkilöautomatkoista.

Kävelyolosuhteilla on myös merkitystä ja niillä voidaan vaikuttaa kävelymääriin.  Kävelyn merkityksen ja siitä saatavien hyötyjen takia olisi tärkeää panostaa kävely-ympäristöön.

Tähän loppuun sopii vanha sananlasku; älä istu, jos voit seistä, mutta älä seiso jos voit kävellä, äläkä ainakaan autoile, jos kävely on mitenkään vaihtoehto.

 

Timo Silván

piirihallituksen jäsen

Hausjärvi

timo silvan puolivartalo

EtusivuBlogiKävele, älä autoile