Kiitos!

Lämmin kiitos aluevaaliehdokkaillemme Kanta-Hämeessä, kaikille vaalityötä tehneille ja äänestäjillemme. Tästä on hyvä jatkaa lähipalveluiden vahvistamista. Keskusta oli vaalikentillä yhtenäinen joukkue. Niin omassa piirissämme kuin valtakunnan tasolla. Yhteinen selkeä tavoite, lähipalvelujen turvaaminen, hitsasi keskustalaisen joukkueen yhteen. Tärkeintä vaaleissa ei ole ainoastaan tulos, vaan tärkeää on myös yhteinen matka siihen. Kokeneetkin ehdokkaat oppivat uutta ja saivat eväitä tuleviin koitoksiin. Saimme tavata uusia ihmisiä, vaikka koronapandemia osaltaan esti perinteistä kampanjointia. Keskusta otti myös ison askeleen eteenpäin vaalityössä sosiaalisessa kampanjoinnissa. Kun tarvittiin uusia keinoja saada viestimme ihmisten tietoon, niitä laajasti käytettiin ja hyödynnettiin.

Etelä-Hämeen Keskustan ehdokasjoukkue kampanjoi laajalla rintamalla. Piirin puheenjohtajana olin ylpeä ja onnellinen jokaisesta ehdokkaastamme. Tyytyväisenä saimme lukea monen ehdokkaamme kirjoituksia lehdistä ja sosiaalisen median eri kanavista. Vastaan tuli lukuisia videoita eri aihepiirien tiimoilta. Kentällä tapasimme myös toisiamme ja ilmapiiri oli iloinen ja myönteinen tulevaisuuteen uskova.

Aluevaalit olivat Keskustalle roima itsetunnon kohotus. Gallupit povasivat meille myönteistä tulosta. Mutta 19,2 % kannatukseen koko maan tasolla, ei monikaan olisi ennalta meille uskonut. Vahva vaalityö kantoi hedelmää. Keskusta tiesi, mistä näissä vaaleissa oli kyse. Aluevaltuutetut tulevat päättämään meille jokaiselle tärkeistä sosiaali-, terveys – ja pelastuspalveluista. Eivät polttoaineen hinnasta, eivätkä maakuntaverosta. Isotkin puolueet menivät laukalle. Saimme vaalikeskustelujen aikana monet puolueet Keskustan lähipalveluja ajavalle linjalle. Nähtäväksi jää, ovatko muut puolueet vielä vaalien jälkeenkin linjallamme vahvistamassa lähipalveluita.

Kanta-Hämeessä Keskustan tavoite aluevaltuuston paikkamäärässä oli 10. Hetken näytti, että tavoite toteutuu ja jopa ylittyykin. Lopulta saimme yhdeksän aluevaltuutettua läpi. Nousimme kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 15,2 % kannatuksella. Suunta on oikea. Kuntavaaleissa 2021 kannatuksemme Kanta-Hämeessä oli 12,8 % ja eduskuntavaaleissa 10,4 %. Nyt tarvitsemme vahvaa yhtenäistä keskustalaista politiikkaa eli työtä aluevaalitavoitteidemme saavuttamiseksi. Se työ tarvitsee valituiksi tulleiden aluevaltuutettujen lisäksi kaikkia vaaleissa ehdolla olleita ja kaikkia keskustalaisia koko maakunnassa. Yhdessä joukkueena toimien me pärjäämme.

Olemme saaneet äänestäjiltä vahvan mandaatin toimia lähipalveluiden vahvistamiseksi. Vaalikoneissa kysyttiin tavoitteestamme: vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluasema jokaiseen kuntaan, siitä keskusteltiin vaalipaneeleissa, siitä kirjoitettiin lehtikirjoituksissa, siitä kirjoitettiin ja puhuttiin sosiaalisessa mediassa. Saimme ohjata keskustelua. Vaaliteemamme lähipalveluista koskettaa jokaista ihmistä.

Keskustalla on puolueista eniten aluevaltuutettuja koko maan tasolla. 297 keskustalaista aluevaltuutettua valittiin näissä vaaleissa. Kanta-Hämeessä Keskusta oli ykkönen Humppilassa, Jokioisilla, Lopella, Tammelassa ja Ypäjällä. Kuitenkin näistä neljä kuntaa jäi ilman valtuutettua ja koko maassa 51 kuntaa jäi ilman aluevaltuutettua. Tämä on saatava korjattua.

Alueellisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta Kanta-Hämeestä on saatava tulevissa vaaleissa seutukuntien painoarvo tasapainoon. On saatava nukkuvien puolue käymään vaaliuurnilla. 53,4 % äänioikeutetuista jätti äänestämättä Kanta-Hämeessä näissä vaaleissa. Vuonna 2025 käydään seuraavat kunta- ja aluevaalit samaan aikaan. Siihen asti on meidän jokaisen vastuulla tehdä työtä, että äänestäjät ymmärtävät paremmin, mistä aluehallinnossa päätetään. Kysymys on jokaiselle ihmiselle tärkeistä palveluista.

Lopputulema historiallisesti ensimmäisistä aluevaaleista on, että työ on vasta alussa. Keskusta sai Kanta-Hämeessä hienon aluevaltuustoryhmän. Keskustalaiseen tapaan, halusimme, että jokaisesta 11 kunnasta on edustus aluevaltuustoryhmässämme. Keskustan aluevaltuustoryhmän kokouksiin kutsutaan myös varavaltuutetut ja niistä kunnista, joista ei ole varsinaista tai varavaltuutettua, järjestyksessä eniten ääniä saaneet ehdokkaat 1 / kunta.

Voimia ja viisautta tuleviin päätöksiin. Yhdessä eteenpäin!  Iloista kevään odotusta.

Johanna Häggman
Keskustan Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja

puheenjohtaja Johanna Häggman

Lue seuraavaksi

30.5.2022 / Kirjat
Toukokuun 2022 alusta alkaen otettiin käyttöön työttömyys- ja työllisyysuudistus. Hallitus ja eduskunta päättivät uudesta ns. aktivointimallista. Malli perustuu lakiin. Hyvää tarkoittaen ne tekivät päätöksiä, jotka eivät kuitenkaan sovi käytäntöön. Tätä uutta lakia ei järjestelmällisesti seurata, ainakaan vielä. Toivottavasti asia korjataan mahdollisimman pian.
24.5.2022 / Blogi
Piirihallituksen ja aluevaltuustoryhmän yhteinen esitys tehtiin 20.5.2022 pidetyssä yhteiskokouksessa.
20.5.2022 / Blogi