Kuntakenttä uuteen asentoon

Kuntavaalit siirtyivät kesäkuulle, mutta varmaa on, että kuntavaalit ovat tulossa. Vaaleissa valitaan kuntapäättäjät seuraavalle nelivuotiskaudelle, jonka aikana toivottavasti vihdoin toteutuu kauan väännetty ja käännetty sote-uudistus. Sote-uudistuksen myötä kuntien tehtävät ja taloudenpito muuttuu radikaalisti.

Tällä hetkellä noin puolet kunnan vuosittain käyttämistä rahavaroista liittyy tavalla tai toisella sote-kokonaisuuteen. Toimintaan liittyvien menojen lisäksi kunnan on huolehdittava varallisuudestaan – esimerkiksi kunnan kaduista ja kouluista. Sote-uudistuksen myötä kuntaveroa on tarkoitus laskea vastaamaan vain jäljelle jäävien palveluiden rahoitustarvetta, mutta edelleen on auki kysymys, miten kunnat huolehtivat omaisuudestaan eli vaikkapa maksavat takaisin kouluinvestoinnin lainat.

Tulevaisuuden kunta keskittyy entistä enemmän kasvatukseen, koulutukseen ja hyvän elämän mahdollistamiseen asukkailleen. Väkiluvun laskiessa kilpailu asukkaista kiristynee ja kunnat tarvitsevat muitakin elinvoimavaltteja kuin halvat tontit ja kauniin ympäristön. Vaaleissa valittavien kuntapäättäjien tuleekin olla valmiita vastaamaan tähän haastavaan pulmaan: miten luoda elinvoimaa ja samalla sopeutua sote-muutokseen?

Lauri Hämäläinen
Keskustanuoret, Hattula

Lauri Hämäläinen

EtusivuBlogiKuntakenttä uuteen asentoon