Lähiruuan merkitys kunnan ja hyvinvointialueen ruokahuollossa

Suomea uhkaa itse aiheutettu jauhelihakriisi, joka on ensimmäinen merkki kuluttajille siitä, miten Suomen omavarainen ruokahuolto alkaa rapistua. Vaikka tämä voi tulla kuluttajalle yllätyksenä, merkit siitä ovat olleet ilmassa jo kauan. Suomalainen ruuantuotanto on kriisissä, ja tilanne on vain pahentunut ajan myötä. Surullista on, että juuri tänään olisi suomalaisten kannalta äärettömän tärkeää, että Suomessa omavarainen ruuantuotanto menestyisi.

Vaikka Suomi ei itsessään joutuisi kriisiin, muiden maiden tilanteet vaikuttavat myös meihin. Yksi suurimmista ongelmista on ruoan hinta. Suomalaista elintarviketta pidetään kalliimpana kuin ulkomailla tuotettua, mutta jokin tässä ei täsmää. Suomessa raaka-aineet tuotetaan edullisesti, ainakin jos vertaa tuottajille maksettua lihan hintaa Euroopassa. Tässä tilastossa Suomi komeilee listan kärkisijoilla, mutta ostohetkellä lihan hinta on silti korkeampi kuin monissa muissa Euroopan maissa. Tähän vaikuttavat muun muassa jakeluketjut, verotus ja välikäsien katteet.

Miten kunnat ja hyvinvointialueet voivat vaikuttaa tilanteeseen? Vaikka suomalaisen ruuantuotannon suora tukeminen ei ole näiden toimijoiden päätettävissä, ne voivat tehdä merkittäviä valintoja julkisissa hankinnoissa. Jokainen hankinta, joka kohdistuu suomalaiseen ruokaan, tukee viljelijöiden lisäksi myös elintarvikealan ammattilaisia, jalostajia ja kuljetusalaa. Samalla vahvistamme Suomen omavaraisuutta ja varmistamme ruuan saannin myös tulevaisuudessa.

Pienet asiat vaikuttavat suurempiin kokonaisuuksiin. Tästä syystä kuntien ja hyvinvointialueiden tulisi asettaa etusijalle lähiruoka julkisissa ruokapalveluissa, kuten kouluissa, sairaaloissa ja asumispalveluissa. Tämä edellyttää hankintaprosessien tarkastelua ja mahdollisesti kriteerien muuttamista niin, että kotimaiset tuottajat pääsevät paremmin mukaan kilpailutuksiin. Lähiruuan suosiminen ei ole pelkästään elinkeinopoliittinen teko, vaan myös ekologinen ja terveydellinen ratkaisu.

Suomalaisen ruoantuotannon tukeminen julkisilla hankinnoilla ei ole ainoastaan taloudellinen kysymys, vaan myös turvallisuus- ja huoltovarmuusasia. Kun panostamme kotimaiseen ruokaan, emme ainoastaan tue paikallista elinkeinoa, vaan varmistamme, että suomalaisilla on myös jatkossa pääsy laadukkaaseen ja turvalliseen ravintoon. Nyt on aika toimia ja tehdä viisas valinta kotimaisen ruoan puolesta.

Jyri Kaunisto, Tammela

Alue- ja kuntavaaliehdokas, Keskusta

EtusivuBlogiLähiruuan merkitys kunnan ja hyvinvointialueen ruokahuollossa