Lähipalvelujen säilyminen askarrutti Ylistarossa, Ilmajoella ja Teuvalla

Lauantaina 25.11. aluevaltuutetut Lasse Hautala, Esko Lehtimäki, Esa Niemistö, Paula Sihto, Helena Tuuri-Tammela ja Aki Ylinen olivat kansalaistapaamisissa Ylistarossa, Ilmajoella ja Teuvalla. Aluekoordinaattori Susanne Vähäjylkkä oli järjestänyt talvipäiväksi hyvän ohjelman. Napakka pakkaskeli ei ylistarolaisia haitannut ja pieni lumisade toi talvista tunnelmaa. Ilmajoella ja Teuvalla tilaisuudet olivat sisätiloissa.

-Mukavasti oli ihmisiä liikkeellä ja keskusteluissa tuli esille odotukset lähipalvelujen säilymisestä. Monia askarrutti valtion rahahanojen tiukkuus, joka vaikuttaa hyvinvointialueiden selviytymiseen palvelujen tuottamisessa. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on kuitenkin selvinnyt pian päättyvästä vuodesta varsin hyvin moniin muihin alueisiin verrattuna. Ilmajoella tapaamiseen saapuneita puhututti Koivulan vuorohoitoyksikön muutokset. Muutokset ovat aina kysymyksiä herättäviä varsinkin, kun tilalle tulevat palvelurakenteet eivät ole vielä tulleet ihmisten tietoisuuteen, kommentoi aluehallituksen puheenjohtaja Lasse Hautala viikonlopun jalkautumista.

Aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen Paula Sihto kokee jalkautumiset maakuntaan erittäin tarpeelliseksi. ”Aluevaltuutettujen on erittäin tärkeää saada palautetta maakunnan ihmisiltä ja taas toisaalta meidän aluevaltuutettujen sekä aluehallituksen jäsenillä on hyvä viedä viestiä päätöksenteosta ja päätöksien vaikutuksista”.

“Ylistarossa nousivat esille rokotusasiat – influenssa ja koronarokotukset ovat nyt ajankohtaisia ja rokotusaikojen varaamisessa on ilmennyt ongelmia. Ajanvaraukset pitää saada toimimaan, se on meidän kaikkien etu”, painottaa Sihto.

Ilmajoella oli murheita enemmänkin. Suurimpina niistä oli Kotokartanon Koivulan vuorohoitoyksikön muuttuminen käyttäytymishäiriöisten muistisairaiden asiakkaiden suljetuksi osastoksi. Tämä päätös on erittäin ikävä ilmajokisten omaishoitajien ja omaishoidettavien kannalta, jolloin heidän lähipalvelunsa lakkaavat ja omaishoidettavat pitää viedä muihin alueen vuorohoitoyksiköihin. Ongelmaa tuottavat matkat toisille paikkakunnille ja matkojen kustannukset, jotka koituvat omaishoitajien maksettaviksi.  Viestintä asian suhteen on ilmeisesti epäonnistunut ja tuottanut ikävää olotilaa”, kertoo Sihto.

“Teuvalla keskusteltiin maakunnan palveluista. Teuvalla on toimiva kehitysvammaisten hoitoyksikkö, jota ollaan lopettamassa ja asukkaita sekä työntekijöitä ollaan siirtämässä Kauhajoelle. Tämä ei ole kenenkään etu, vähiten näiden kehitysvammaisten, joiden koti hoitoyksikkö on ollut.  Teuvalaiset toivoivat kovasti terveiden ja turvallisten tilojen löytymistä esim. Teuvan terveyskeskuksesta”, kertoo Sihto.

“Joka paikassa muistuteltiin soteuudistuksen lähtökohdasta – perusterveyden vahvistamisesta. Hyvinvointialueen suurimpina haasteina ovat rahoituksen ja ammattitaitoisten työntekijöiden puuttuminen sekä väestön palvelutarpeen kasvaminen ikäluokkien vanhetessa. Valtion lisärahoitus olisi tarpeen, mutta signaalit maan hallitukselta eivät sitä lupaa. On sääli, jos hyvät ja toimivat lähipalvelut joudutaan ajamaan alas. Kotihoito, ympärivuorokautisten hoitopaikkojen puute ja ikäihmisten ambulanssiralli päivystykseen keskusteluttivat. Hoitoprosessien kuntoon saaminen toisivat säästöä.  Keskusteluja käytiin myös digipalveluista” sanoo Sihto.

Aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen Helena Tuuri-Tammela sanoo, että lähipalveluihin panostaminen on tärkeää. ”Hyvinvointialueiden rahoitus on kovassa valtion ruuvissa. Rahoitusta on liian vähän ja toimintaa vaikeuttaa vielä muuttunut maailmantilanne sekä henkilöstöpula. Meillä ei ole mahdollisuutta päättää veroprosentista ja sen kautta saadulla rahoituksella tehdä asioita kuten haluamme. Tahtomme on panostaa lähipalveluihin, ja fyysisten palvelujen ohella etä- ja jalkautuviin palveluihin, jotka toivottavasti säästävät resurssia”.

Aluevaltuutettu Esa Niemistö kiittelee Ilmajoen tilaisuuteen saapunutta yleisöä. ”Keskustan aluevaltuutettujen maakuntakierroksella Ilmajoella oli mukavasti aktiivista yleisöä, jota puhutti mm. vuorohoitoyksikkö Koivulan toiminnan muutos. Hyvinvointialueen virkamiespäätöksellä ilmajokiset vuorohoidettavat ripotellaan naapurikaupunkien hoitoyksiköihin. Koivulan yksikköön keskitetään tilalle lähialueen geropsykiatrisia potilaita. Järjestely pidentää ja hankaloittaa vuorohoidettavien hoitomatkoja sekä lisää matkakustannuksia”.

Aluevaltuutettu Esko Lehtimäki tiivistää Teuvan tilaisuudessa käytyä keskustelua: ”Teuvalla kannettiin erityisesti huolta kehitysvammaisten palveluasumisesta. Keskusteluissa tuotiin esiin huoli, että Päivänsiipi ja Kaislakoti olivat UTV- ohjelmassa suunniteltu lopetettavaksi ja tarkoitus oli keskittää asuminen Kauhajoelle rakennettavaan uuteen asumisyksikköön. Läsnäolijat olivat vahvasti sitä mieltä, että tätä pakkomuuttoa ei pidä toteuttaa, vaan asuminen on turvattava myös jatkossa Teuvalla. Keskusteluissa tuotiin esiin, että nämä asumisyksiköt ovat heidän kotejaan ja monille on tärkeää se tuttu kyläyhteisö, jossa he ovat kymmeniä vuosia olleet mukana erilaisissa toiminnoissa. Lisäksi muistutettiin, että työntekijöistä lähes jokainen asui Teuvalla. Kysyjille voitiin todeta, että Hyvinvointialueen valtuuston päätös oli, että mitään uutta rakennusta ei tulla tekemään, ennen kuin on kartoitettu olemassa olevat tähän tarkoitukseen soveltuvat kiinteistöt ja tilat. Yksi sellainen voisi olla Teuvan terveyskeskuksen yläkerta. Tämän soveltuvuudesta ja mahdollisista remonttitarpeista on informoitu kiinteistön omistajaa, Teuvan kuntaa.

”On tärkeää olla vuorovaikutuksessa kansalaisten kanssa. Palveluiden käyttäjiltä saadaan parhaat kommentit asioista, jotka ei toimi ja toisaalta myös niistä asioista, jotka toimivat hyvin”, kiittelee Keskustan Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Aki Ylinen.

Seuraava aluevaltuustoryhmän jalkautuminen järjestetään Vimpelissä ja Soinissa 2.12.2023. Tervetuloa keskustelemaan aluevaltuutettujen kanssa lähipalveluista ja hyvinvoinnista Vimpeliin lauantaina 2.12 klo 11 alkaen S-marketille ja Soiniin klo 14 alkaen K-Market Kanelin edustalle.

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Sinä aktiivinen ja keskustahenkinen järjestöosaaja, tule meille vt. toiminnanjohtajaksi. Haemme Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirille vt. toiminnanjohtajaa. Työtehtävä on täysiaikainen ja muuttuu toiminnanjohtajan tehtäväksi. Työ alkaa sopimuksen mukaan, kuitenkin viimeistään 1.5.2024.
21.2.2024 / Uutiset
Aluevaltuutetut tutustuivat ikäihmisten palveluihin Jalasjärvellä. Karijoella vilkasta sote-keskustelua kahvikupposen äärellä
Aluevaltuutetut Lasse Anttila, Lasse Hautala, Mervi Kujanpää-Mannila, Esko Lehtimäki, Esa Niemistö, Paula Sihto ja Helena Tuuri-Tammela vierailivat lauantaina 17.2. Jalasjärvellä. Ohjelmassa oli tutustuminen Jalasjärven ikäihmisten palveluihin Palveluportissa ja Kototalolla sekä yleisötilaisuus Jalasjärven ABC:llä. Jalasjärven jälkeen osa ryhmästä jatkoi Karijoelle yleisötilaisuuteen, jossa kuntalaisia vastaanotti aluevaltuutettu Arja Harjunpää.
20.2.2024 / Uutiset
Maanmittauslaitos tekee selvitystä palvelupisteverkostosta. Kahdeksan vuotta sitten esitettiin, että pienemmät palvelupisteet lakkautetaan, mutta silloin maa- ja metsätalousministerinä toiminut Kimmo Tiilikainen (kesk.) päätti, ettei palvelupisteitä lakkauteta. Nyt päätöksen tekee maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Pienten palvelupisteiden henkilöstö on ottanut kantaa asiaan ja on todennut, että lakkautuksilla ei saada aikaan säästöjä maanmittauslaitokselle. Maanmittaukseen kuuluu maastossa tehtävät työt sekä kiinteistön sijaintipaikalla pidettävät kokoukset ja katselmukset. Jos palvelut keskitetään muutamiin isoihin kaupunkeihin, tulevat matkakustannukset lisääntymään ja työaikaa kuluu tien päälle. Pienemmissä palvelupisteissä työntekijät ovat erittäin sitoutuneita työhönsä ja se näkyy myös työhyvinvoinnissa ja tuloksellisuudessa. Tärkeää on lisäksi se, että palvelupisteiden ollessa lähellä työkohdetta, myös paikallistuntemus on huomattavasti parempi kuin heillä, jotka asuvat kaukana työkohteista.
15.2.2024 / Uutiset
EtusivuUutisetLähipalvelujen säilyminen askarrutti Ylistarossa, Ilmajoella ja Teuvalla