Aluevaltuusto § 19 Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen talousarvioesitys vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma vuosille 2024–2027
Ryhmäpuheenvuoro käsittelee sekä pykäliä §19, että §20, joka on UTV-ohjelman päivitys.
Talousarviota päivitetään vielä tässä vaiheessa vuotta, koska YT-neuvottelujen vaikutuksia ei voitu huomioida sitä viime vuonna hyväksyttäessä.
Aluehallituksen tavoite on maksimissaan 15 miljoonan alijäämä. Alkuperäinen talousarvio oli n. 35 milj. euroa alijäämäinen. Tässä esityksessä alijäämää on 11,87 milj. €. Päivityksiä talousarvioon tullaan todennäköisesti tekemään lisää vuoden aikana. Lautakunnan käsittelyssä tai aluehallituksessa ei tullut numeraalisia muutoksia itse talousarvioon.
Aluehallituksessa kuitenkin äänestettiin sanallisista muutoksista. Aluevaltuustolle esityksenä oleva keskustan Helena Tuuri-Tammelan kompromissiesitys hyväksyttiin yksimielisesti aluehallituksessa.
”SoTe-keskusten ja -asemien palveluja kehitetään, jotta perusterveydenhuoltoa voidaan edelleen vahvistaa sekä painottaa riittävästi myös ennaltaehkäisevien palvelujen riittävyyttä.”
12 ME alijäämä kuulostaa suurelta summalta, mutta suhteuttaen miljardin liikevaihtoon ja 10 000 työntekijämäärään mittakaava liudentuu. Olemme paremmassa taloustilanteessa kuin monet muut HVA:t Suomessa ja alijäämä selätettävissä.
Keskustan aluevaltuustoryhmän ydinviesti HVA talousuudistuksiin on, että ikäihmisten lähipalvelut on hoidettava vastuullisesti ja panoksia on lisättävä perusterveydenhuollon ennaltaehkäisyyn.
Ikäihmisten palveluasumiseen ja muuhun hoitoon on varattava riittävät resurssit. Se ei saa olla tuurista kiinni, että pääsee ympärivuorokautiseen hoitoon, kun terveys ei enää riitä kotona asumiseen. Ja kotonakaan ei voi yrittää pitää liian heikkokuntoista vanhusta kotihoidon kannateltavana.
Tulee myös kunnioittaa ikäihmisen kotopaikkaa. Vanhuuskin on voitava viettää kotoseudulla – siellä missä on sukulaiset, ystävät ja muu turvaverkko. Laitoksissa on yksinäistä, ellei kukaan lähipiiristä käy tervehtimässä. Keskustan ryhmän peräänkuuluttamat lähipalvelut ovat paitsi tasapuolisin, myös inhimillisin tapa tuottaa palvelut.
Julkisuudessa on epäilty, että vanhustenhuollon tehostetun palveluasumisen yksikköjä oltaisiin ajamassa alas. Tämä ei pidä paikkaansa, paikoista on ennemmin pulaa kuin ylitarjontaa. Vanheneva väestö E-P:llä vaatii panostuksia paikkoihin tulevaisuudessakin, aluevaltuusto joutuu tähän reagoimaan. Taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävimpiä ovat isommat yksiköt.
Sisäilmaongelmaisia yksikköjä on jouduttu ajamaan alas, mutta syyt ovat perustellut. Myös epidemioiden kohdalla kuten noro hoitoa keskitetään tiettyihin yksiköihin taudin leviämisen estämiseksi. HVA tiedottaminen vaatii edelleenkin aktiivista otetta. Selkeä tiedottaminen ja vääriltä huhuilta siipien katkominen on tärkeää.
Ennaltaehkäisyyn on oikeasti pakko alkaa panostamaan. Euro ennaltaehkäisyyn on moninkertainen säästö tulevaisuuteen. Terveyden edistäminen on sekä kuntien, että HVA vastuulla, mutta sairastuneet hoitaa yksin HVA. Ennaltaehkäisy ei saa unohtua kunnan ja HVAn harmaalle alueelle, josta kukaan ei ota vastuuta.
Diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja muistisairaudet ovat ennaltaehkäistävissä. Ne ovat kalliita hoidettavia sairauden puhjettua.
Liikunta ja painonhallinta keinoina ehkäisee em. sairauksia. Pehmeitä ja hyvinkin yksinkertaisia keinoja ennaltaehkäisyyn on tiedottaminen. Tienvarsimainontaa hampaiden pesun tärkeydestä tai tietoiskuja medioihin arkiliikunnan ja painonhallinnan keinoista. Ainakin osa HV alueista toimiikin jo näin. Toki konkreettisempia keinojakin joudutaan käyttämään.
Me keskustan ryhmässä olemme tehneet aktiivisesti toimia lähipalveluiden kuten soteasemien puolesta. Olemme tehtävässä onnistuneetkin, kun katsoo miten muualla Suomessa jopa 100 terveysasemaa on säästösyistä katoamassa.
Huolissaan silti pitää olla. Itse koen kohtuuttoman lyhytnäköisenä Nurmon hammashoitolan alasajosuunnitelmaa ja palveluiden keskittämistä Aallokkoon. E-P:n suurimman koulukeskuksen vieressä oleva hammashoitola palvelee asukkaita ja 1000 oppilasta loistavasti.
Tulisi ymmärtää, että vanhempien kesken työpäivän tapahtuva lapsen hammashoitoon vieminen kuormittaa työnantajia. Tai bussilla toteutettu hammaslääkärikäynti keskellä koulupäivää Nurmosta Aallokkoon vie aina 2-3 h. Seinäjoella kun Aallokkoa suunniteltiin ennen HVA aikaa ajatus oli, että se palvelee kantakaupunkia ja liitoskuntien palvelut jatkavat olemistaan.
Peräänkuulutankin maalaisjärkeä valmisteluorganisaatiolta tässä asiassa ja muistutan vielä, että hammashoitola on lähes ainoa lähiterveyspalvelu mikä Nurmossa enää on jäljellä. Kuntaliitosvastustuksen vastareaktiona Seinäjoen virkakoneisto imuroi monet palvelut kantakaupungin alueelle.
Nurmon hammashoitola ei edes tarvitse merkittäviä lisäinvestointeja. Vaadinkin, että Nurmon hammashoitola tuodaan palveluverkkopäätöksenä aluevaltuustoon.
Arvoisat aluevaltuutetut, nyt siirryn UTV ohjelmaan.
UTV on tärkeä osa taloutemme suunnittelua, joten tässä samassa yhteydessä kun käsitellään talousarvion muuttamista on siitä aiheellista puhua.
Käsissämme on jo aiemmin syksyllä hyväksytty ohjelma, joten kiitoksen sana valmisteluun siitä, että muutokset/päivitykset on sinne selkeästi merkitty eri väreillä.
Rakenteellisia muutoksia on viety eteenpäin ja palvelurakenteeseen liittyviä asioita on tuotu valtuuston käsittelyyn. Niitä on tänäänkin listallamme.
15.3. valtiovarainministeriölle tulee toimittaa tänään päätettävä uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelma.
Saimme lainanottovaltuutta tälle vuodelle 82 407 000 euroa, vaikka aluksi vaikutti ettei sitä tule lainkaan.
Sivun 127 dialla UTV ohjelmasa on hienosti kuvattu meidän HVA yhdellä kuvalla. Siinä kaiken kivijalkana on Sosiaali- ja terveyskeskukset ja sosiaali- ja terveysasemat. Ne toimivat kunnissa ”soveltuvissa tiloissa palveluvalikoima väestön palvelutarpeen mukaan”.
Nämä ovat juurikin niitä meille tärkeitä lähipalveluja. Keihään kärkenä kuvassa on erikoissairaanhoito, toivottavasti myös pienemmällä asiakasmäärällä. Ulkokehällä kiertää ympyrämuodossa digipalvelut. Niihin on ainakin itsellä vahva usko. Pienet terveysmurheet on järkevää, perusteltua ja tehokasta hoitaa etäyhteydellä.
UTV kokonaisuus pitää sisällään myös henkilöstöön liittyviä asioita.
Yhteistoimintaneuvottelut on ikävin näistä. Talouskurimus pakottaa meidät tekemään henkilöstösäästöjä. Nurinkurista on toki se, että palveluntarve ei ole vähenemässä, joten tämä on kaksijakoista.
Onneksi kriittiset yksiköt on jätetty YT-neuvotteluiden ulkopuolelle. Henkilöstöpulakin on jatkuva, joten henkilöstöpolitiikka tulisi jatkua kestävänä, että HVA on houkutteleva työpaikka.
Henkilöstökyselyn tulokset löytyvät myös UTV:sta. Huomionarvoista kyselyssä on pieni osallistumisprosentti, vain 5% on vastannut. Matalan vastausprosentin syyt nojaavat ilmeisesti tunteeseen, että kyselyt eivät johda toimenpiteisiin. Tähän on tultava muutos ja tiedottaminen henkilöstön suuntaan on tärkeää. Nimenomaan faktapohjainen tiedottaminen, ei kultareunuksilla kaunisteltua tietoa.
Meidän on tärkeä varmistaa alueemme lainanhoitokyky pitkällä aikavälillä sekä turvata lakisääteiset palvelut, siksikin UTV on meillä käynnissä.
Lainanottovaltuus turvaa meidän monet välttämättömät investoinnit, kuten keskussairaalan kehittämisen ja vaikkapa digipalveluiden toteuttamisen. Käyttötalouteen lainaa ei tule, eikä saa käyttää.
Keskustan valtuustoryhmä muistuttaa, että periksi emme voi talouden suhteen antaa, sillä vain vahva talous on tae toimiville palveluille. Meillä päättäjillä riittää sarkaa kynnettäväksi, että suunnitelmavuosien 2025-27 ylijäämät toteutuvat.
Arvoisa pj, keskustan ryhmä hyväksyy UTV-ohjelman päivityksen ja Talousarvion tällä tarkennuksella eli s 31 2 ensimmäistä lausetta muutetaan näin; ”Pitkäaikaiset asumispalvelut tuotetaan edelleen lähipalveluina kotikunnassa tai kotiseudulla. Mikäli palveluiden myöntämisperusteiden yhtenäisyys tai lakisääteisten velvoitteiden täyttäminen kuitenkin joissakin tapauksissa edellyttää kuntarajoista riippumatonta asumispalveluihin sijoittumista, sen toteutuksessa otetaan huomioon ikäihmisten yhteydenpitomahdollisuus omaisiin ja muut sosiaaliset tarpeet. ”
Keskustan ryhmäpuheenvuoron piti ryhmän puheenjohtaja Aki Ylinen.