Mikä rooli toimivilla tietoteknisilla järjestelmillä on sujuvien ja laadukkaiden hyvinvointialueiden palveluiden tarjonnassa? Tätä on pohtinut kirjoituksessaan aluevaaliehdokkaamme Anja Roikonen:
Hyvinvointialueella on huolehdittavanaan lakisääteisten tehtävien kirjo. Lainsäädäntö, strategiat, toimintasuunnitelma ja talousarvio ym. vahvasti ”raamittavat” työtä. Kymsotessahan on tehty jo paljon valmistelutyötä ja siitä on hyvä jatkaa.
Potilaan/asiakkaan kannalta on tärkeä, että hän pääsee yhdellä yhteydenotolla palvelujen piiriin ja saa tarvitsemansa, oikea-aikaisen hoidon/palvelun.
Henkilökunta on keskeinen voimavara. Yhä enemmän henkilökunnalta edellytetään tietoteknistä osaamista ja atk-pohjaisten laitteiden käyttöä. Hyvinvoiva henkilökunta tarvitsee jatkuvaa perehdytystä ja koulutusta, jotta työ on sujuvaa. Etä- ja digiyhteydet edellyttävät laitteiden toimivuutta ja helppokäyttöisyyttä esimerkiksi etävastaanottojen toteuttamisessa.
Nykyisin henkilökunnalta menee paljon työaikaa hoidon/palvelun kirjaamiseen, mikä on lakisääteistä. Voisiko olla esimerkiksi yksi valtakunnallinen kirjausohjelma, mikä huomioisi tieturvan ja potilaan/asiakkaan luvat omien tietojensa käyttöön ym.? Ohjelmalta toivoisi myös käyttäjäystävällisyyttä ja helppokäyttöisyyyttä. Olisiko jo aika, että ohjelma luokittelisi tiedot, siirtäsi ne omille paikoilleen ja osin jopa analysoisi ne? Riittäisi, että henkilökunta vain kirjoittaa sovittuun kohtaan ja ohjelma tekee loput. Taloudellisuuskaan ei ole pahitteeksi.
Voisiko apuna käyttää kanta.fi:hin tai verohallinnon ohjelmien periaatteita? Niissähän myös käsitellään arkaluonteisia, henkilötietoja ym.
Kehittämisehdotuksena vielä, että voisiko sote-keskuksiin ajatella ainakin järjestöjen esittelyä tai järjestöjen omaa palvelupistettä, minne asiakas/potilas voisi halutessaan ottaa yhteyden.