Aluevaaliehdokkaamme Hannah Honkanen ottaa kirjoituksessaan kantaa nuorten hyvinvoinnin puolesta tulevassa alueuudistuksessa:
Haminalaiset nuoret kertoivat keväällä 2021 tehdyssä päihdekyselyssä päihteisiin ja mielenterveyteen liittyvistä huolistaan. Esimerkiksi huumeiden viihdekäyttö on vaihtunut monen kohdalla vahvempiin aineisiin. Alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö on yleistynyt. Huumeiden käyttö on lisännyt mielenterveyden ongelmia tai johtanut rikolliselle tielle. Katukaupassa on liikkeellä vaarallisia aineita, joiden sisällöstä ei ole tietoa ja kavereita on menehtynyt sen vuoksi. Lähes puolet kyselyyn vastanneista 758 nuoresta toivoi vertaistukea mielenterveyteen tai päihdeongelmiin liittyen. Tilanne on todennäköisesti samankaltainen myös muissa kunnissa.
Kymsoten aikuissosiaalityöstä on tullut viestiä, että mielenterveys- ja päihdeongelmia potevat nuoret näyttävät putoavan johonkin palveluiden ulkopuolelle ja päätyvät sosiaalipalveluiden pariin vasta kolmikymppisinä, kun heille ollaan kirjoittamassa jo eläkepapereita. Palveluverkkoa on rakennettava hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen yhteistyönä niin, että resurssit kohdentuvat vaikuttavalla tavalla ja apua tarvitseva löytää oikeat palvelut oikeaan aikaan. Usein on kysymys nuorista, jotka eivät omatoimisesti hae apua, ja siksi apu on tuotava mahdollisimman lähelle nuoren arkeen.
Nuorten kanssa lähityötä tekevät oppilaitoskuraattorit ovat siirtymässä hyvinvointialueille, ja tätä resurssia on vahvistettava. Myös mielenterveys- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijoiden antamasta vertaistuesta on saatu hyviä kokemuksia. Heitä kannattaa jatkossakin kouluttaa ja hyödyntää vaikeuksissa olevien nuorten tueksi. Kokemusasiantuntijat tuovat tärkeää kokemustietoa myös siihen, milllaisia asioita on otettava huomioon palvelun järjestämisessä.
Moni nuori näyttää kyselyn mukaan etsivän sisältöä päihteistä vain siksi, kun ei ole muutakaan tekemistä. Onkin tärkeää järjestää nuorille heidän toivomiaan harrasteita myös perjantai-iltaisin, jolloin he muutoin herkimmin altistuvat päihteille. Koko asukasyhteisö voi olla mukana talkoissa nuorten hyväksi – ei vain valvovana silmänä, vaan osallisuuden ja yhdessätekemisen kautta. Voimme järjestää kiinnostavaa tekemistä lähipiirin nuorten kanssa tai koota voimia yhteen nuorten, yhdistystoimijoiden ja vapaaehtoisten kesken. Tulevaisuus lepää nuortemme harteilla, ja nuorten hyvinvointi on meidän kaikkien yhteinen asia – nyt ja tulevaisuudessa.