Puoluevaltuutettu Kyösti Skippari puhui puoluevaltuustossa kotimaisen elintarviketuotannon ja maanviljelijöiden puolesta:
”Heikko satovuosi ja kallistuvat tuotantopanokset ovat ajamassa maatalouttamme ahdinkoon. Kasvukauden kuivuus ja toisaalta korjuukauden sateisuus aiheuttivat sen, että saatu sato jäi määrältään pienemmäksi kuin normaalisti ja toisaalta myöhästynyt sadonkorjuu heikensi sadon laatua.
Maatalouden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet huimaa vauhtia alkusyksystä lähtien. Niin polttoaineiden kuin muunkin energian hinta on noussut. Ammoniakin valmistukseen käytettävän maakaasun maailmanmarkkinahinnan nousu on nostanut lannoitteiden hintaa. Mikäli kallistuvien lannoitteiden käytössä joudutaan säästämään voi tämä aiheuttaa kierteen jossa maan ravinnetaso putoaa ja sadot edelleen pienenevät. Maatalouden tuotantomäärien laskiessa ja tuottajahintojen pysyessä ennallaan sekä tuotantopanosten hintojen noustessa monet maatilat ovat ajautuneet suuriin maksuvalmiusongelmiin. Äskettäin uutisoitiin, kuinka lähes puolet maatiloista ei pysty maksamaan laskujaan ajoissa.
Etusijalla ovat suuriin maksuvalmius- ja kannattavuuskriisiin ajautuneiden tilojen taloudellisen toiminnan jatkuvuuden turvaaminen. Keskustan Kymenlaakson piiri vetoaakin niin valtiovaltaan kuin ruuanarvoketjun kaikkiin osapuoliin ratkaisun löytämiseksi. Pidemmällä tähtäimellä ainoa kestävä ratkaisu on selkeä tuottajahintojen nosto, jolloin voidaan turvata monipuolinen ja turvallinen kotimainen ruuantuotanto.
Taloudellisen ahdingon lisäksi pitää muistaa ottaa huomioon myös viljelijäväestön henkinen jaksaminen. Maanviljelijälle tila ei ole ainoastaan tuotantotoimintaa varten, vaan se on samalla myös koti ja iso osa arkista elämää sekä usein monen sukupolven perinteiden jatkumo. Jos elinkeinon lisäksi vaarassa on menettää nämä kaikki, on henkinen rasitus moninkertainen. Kymenlaakson Keskusta katsookin, että viljelijöiden taloudellisen tilanteen korjaamisen lisäksi myös viljelijöiden työn henkisen kuormittavuuden vähentämiseen tarvitaan erityispanostuksia.
Maailmassa on viime aikoina esitetty julistettavaksi erilaisia hätätiloja. Mieleen nousee väistämättä kysymys, olisiko tämänsyksyisessä poikkeuksellisen vaikeasta tilanteesta johtuen tarpeen julistaa myös kotimaisen elintarviketuotannon hätätila? ”